Od 15. studenog do 1. prosinca na području 12 hrvatskih županija održano je peto izdanje manifestacije“Dani Okusa hrvatske tradicije“. Jedinstveni festival autohtone i tradicijske  gastronomije pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta organiziralo je 12 turističkih zajednica županija.

Tijekom tri tjedna trajanja manifestacije stotinjak restorana, nositelja standarda „Okusi hrvatske tradicije“predstavilo je široku paletu specijaliteta od autohtonih lokalnih namirnica. Ugosteljski objekti su posjetiteljima po promotivnim cijenama od 15 do 30 eura  svakodnevno nudili po dva različita menija sastavljena od najmanje tri slijeda lokalnih tradicijskih jela.

S područja Zagrebačke županje tradicionalne gastronomske specijalitete predstavilo je 10 restorana. Među poznatim specijalitetima su domaće juhe, poput juhe od vrganja, ručno rađena tjestenina, samoborske češnjovke, svinjski odresci, medaljoni od lungića, jela obogaćena crnim tartufom te nezaobilazne samoborske kremšnite.

Stručni suradnik iz Turističke zajednice Zagrebačke županije Roman Fekeža rekao je da Zagrebačka županija tradicionalno sudjeluje u projektu „Okusi hrvatske tradicije“. Izrazio je zadovoljstvo što restorani s područja Zagrebačke županije mogu prestaviti autohtona jela koja ocrtavaju bogatu kulinarsku baštinu ove županije.

Posljednjih pet godina s posebnom pažnjom Turistička zajednica Zagrebačke županije radi na jačanju prepoznatljvosti našeg kraja i unaprjeđenju kvalitete koju nudimo. Dani Okusa zagrebačkog kraja kao dio nacionalnog projekta predstavljaju priliku da posjetitelji kroz autentična jela, lokalne specijalitete dožive bogatstvo naše kulinarske, kulturne i enološke baštine, naglasio je Fekeža. Naglasio je da ova manifestacija ujedinjuje tradiciju i autentičnost čineći eno-gastronomsku ponudu jednu od temeljnih identiteta i prepoznatljivosti Zagrebačke županije.

Stari puntijar predstavio svoje specijalitete

Svoje specijalitete pripremljene po starim recepturama predstavio je i kultni zagrebački restoran Stari Puntijar. On je od prošle godine nositelj standarda „Okusi hrvatske tradicije“. Posjetitelji su mogli kušati bavarski odrezak, punjene suhe šljive u špeku, medaljone od lungića u špeku, piletinu u korijenu peršina i zagrebački ćevap.

Od specijaliteta posjetiteljima su bile posebno ukusne jabukove knedle koje su rađene po receptu iz prve kuharice na hrvatskom jeziku. Jedinstveni desert sastoji se od naribanih jabuka, krušnih mrvica,cimeta i muškatnog oraščića. Specifičan ukus mu daje i preljev od šumskog voća.

Vlasnik restorana Zlatko Puntijar je rekao da su projekt „Okusi hrvatske tradicije“ i manifestacija „ Dani okusa hrvatske tradicije“ hvalevrijedni istaknuvši da podržava sve akcije u cilju promocije hrvatske kuhinje. Voditelj projekta  „Okusi hrvatske tradicije“ Boris Šimenc je istaknuo da je cilj ovog projekta promocija hrvatskih tradicionalnih jela i lokalne gastronomije. Naglasio je da projekt  značajno pridonosi tome da tradicionalna jela nađu svoje mjesto na jelovnicima hrvatskih restorana. Trenutno sudjeluju ugostiteljski objekti s područja 12 županija, a do 2026. godine projektom će se obuhvatiti i jadranska Hrvatska.