Posebna briga i pažnja o maslinama za naše je krajeve stvar ponosa i tradicije. Ova prekrasna mediteranska stabla zauzvrat nam daju maslinovo ulje i uživanje u jedinstvenim okusima. Važno je znati kako se pravilno brinuti za svoje masline, a to uključuje i razumijevanje kako i kad obaviti rezidbu. U periodu uzgoja postoji rezidba za formiranje, a kasnije rezidba na rod. Različiti su načini rezidbe, ali svi imaju iste ciljeve:

  1. Održavanje redovite i visoke rodnosti maslina
  2. Oblikovanje krošnje na način da se održava prozračnom za pristup zraka i svjetlosti
  3. Lakšu berbu s većim učincima
  4. Bolje podnošenje suše
  5. Uklanjanje suhih ili oštećenih grana

Prije samog početka rezidbe važno je dobro pogledati maslinu sa svih strana i odrediti željeni uzgojni oblik. Rezidba započinje odstranjivanjem suvišnih debljih grana, tj. sve započinje šegetom i škarama TICK, a završava voćarskim voskom FITOKOL kojim se premazuje mjesto reza. Maslina je bujna biljka koja jako voli svjetlo i toplinu, zato nemojte oklijevati orezati sve neproduktivne i loše grančice.

Kako režemo bujna, a kako slabije bujna stabla?

Želimo li imati zdravu i rodnu maslinu – prema njoj se moramo odnositi s poštovanjem i poštovati njezine prirodne osobine rasta. Bujna stabla režemo manje,  a slabije bujna više. Da bi se to postiglo, rezidbu je potrebno obavljati svake godine i ona mora uvijek pratiti fiziološki rast biljke. Veliki rezovi moraju biti glatki i kosi kako bi se izbjeglo zadržavanje vode.

Koje je pravo vrijeme za rezidbu?

Prilikom rezidbe masline vrlo je važno odabrati i pravo vrijeme. Rezidba maslina trebala bi se obaviti u razdoblju od kraja zime do početka cvatnje, nikako ne pri niskim temperaturama. Rezanje maslina u krivo vrijeme ili nakon kiše može povećati vjerojatnost različitih bolesti. Manje rezidbe se mogu obavljati i u nekim drugim godišnjim periodima, na primjer ljetna rezidba, pri čemu se odstranjuju suvišne vodopije.

Rezidba maslina je zahtijevan i odgovoran posao jer o njoj ovisi rodnost, zato je za rezidbu potrebno koristiti odgovarajući pribor za uspješan rad. TICK profesionalni alat vrhunske kvalitete oblikovan je da osigura optimum u rezanju s lakoćom korištenja. Škare sa ekstremno tvrdom oštricom od vruće valjanog čelika i šegeti s trajno naoštrenim zupcima – garancija su preciznosti reza i pravilne rezidbe. Iskusni maslinari koji znaju sve tajne bogatog uroda, za pravilnu rezidbu i njegu koriste upravo TICK i FITOKOL brendove. Još korisnih savjeta dobili smo od najpoznatijeg veterana istarskog maslinarstva, Edija Družetića:

Bolje je uložiti u kvalitetan alat i adekvatno ga održavati nego se kod rezidbe mučiti s lošim alatom i riskirati da nam se masline razbole. Alat mora biti kvalitetan, očišćen, dezinficiran i dobro naoštren. Pravilno održavanje alata od velikog je značaja, pogotovo ako je stablo bolesno.

Premaz reza je bitan

Također, bitan je premaz reza voćarskim voskom FITOKOL. Nanosi se premazivanjem (kistom) u tankom sloju. Nakon sušenja voska, tretirani dio je u potpunosti zaštićen. Primjenom voćarskog voska potpomažemo bržem zacjeljivanju nastalih rana te sprječavamo prodor patogenih mikroorganizama i štetnog djelovanja hladnog zraka i vlage iz okoline. Veće rane potrebno je premazati 2 puta (nakon što se prvi sloj osuši). Od obrade, branja do rezidbe –  maslina je sveto stablo našeg kraja i zato nastavimo je čuvati i pravilno njegovati. To je naša kultura, povijest i tradicija.

Više na: www.ritosa.com

Prethodni članakVlada donosi odluke o cijenama hrane poljoprivrednih proizvođača
Sljedeći članakOtrovna žlijezda pčela
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.