Prvi „zapovedani“ vinogradarski svetac u godini je Sv. Vinko (22. siječnja) koji je okupio i ove godine vinogradare i vinare u vrbovečkim goricama.

U kolektivnoj memoriji vinara zapisano je da vinogradar na Svetog Vinka ide prvi puta u godini u vinograd da bi orezao tri trsa. Rozgve ( šibe) stavi u čašu vode, donese ih kući koje će prolistati u toploj sobi. Vinogradar će na malim grozdovima prepoznati kakav će rod biti te godine. Vlasnik gorica prije orezivanja, zalije trs vinom da bi bolje rodio, ali ga nagradi i suhomesnatim proizvodima (najčešće kobasicama).

Taj prastari običaj koriste turistički djelatnici da bi promovirali vinogradarstvo kao i ostale vrijednosti svog kraja: etnografske, kulinarske, folklorne i druge.

U vrbovečkom kraju sve se to događa po križevečkim štatutima koji propisuju poseban ceremonijal u kojem sudjeluje pajdašija na čelu s vinskim biškupom. Domaćin ovogodišnjem Vincekovu u Vrbovcu koje je organizirala Udruga vinara i vinogradara bila je obitelj Filipa Potrebice. U Preseki je Vincekovo organizirala Udruga vinograda Kaptol Preseka, a domaćin je bio Josip Šimek iz Pogančeca.

Vincekovo kod Josipa Šimeka foto: Helena Drvenkar

Filip Potrebica bio je domaćin proslave Vincekova foto: Maja Petak