Berba krastavaca počinje u tehnološkoj zriobi. Za konzerviranje počinje 2-3 tjedna nakon zametanja plodova. Mehanizirana berba može biti za industrijski krastavac zato što se uništava rozgva. Zato je nužno postići sklop od 200 000 biljaka/ha da se dobije što veći prinos.
Dnevno se strojno može ubrati 2-4 ha. U berbu se kreće kada 10 % plodova dosegne veličinu 3 klase. Prosječni prinos krastavaca za konzerviranje je 35 t/ha. Skladištenje je moguće kroz 2 tjedna na temperaturi 13 °C i vlazi zraka 95 %.Dužina ploda 1. klase je 3-6 cm, širina do 2 cm, masa 9 g. Mehanizirana berba osigurava krastavce 1.klase jer će biti obavljena na vrijeme.
Kombajn 3100 za konzervne krastavce
Ima veliki spremnik 5000 kg, dvostruke hidraulične crpke. Rozgvu reže pomoću diskova. Široki uvlačeći dio omogućava i veliki kapacitet rada. Ima i izlazni hedge hog dio za odbacivanje biljnih ostataka. Pogonski vibrator za razdvajanje na donjem djelu hedera, te dvostruku automatsku kontrolu visine rezanja. Sustav tresilica sa dvostrukom četkom. Može biti dizajniran za berbu 6 ili 8 redova.
Berač salatnih krastavaca
Sastoji se od uvlačećeg hedera na čijem početku se nalazi gumirani valjak radi što manjih oštećenja na plodu. Rozgva sa plodovima se uvlači na pokretnu traku sa šipkama. Na kraju se nalazi metalni češalj koji otkida plodove dok većina stabljike i lišća propada iza trake na tlo. Plodove prihvaća šira transportna traka na kojoj radnici dodatno čiste od biljnih ostataka. Krastavci odlaze do zadnje trake koja ih prenosi u prikolicu. Visina hedera se može hidraulički prilagođavati s obzirom na stanje terena.
Jeste li znali?
Berba krastavaca može biti i pomoću platformi različitog kapaciteta. Radnici u ležećem položaju ručno beru plodove i odlažu ih na pokretnu traku i odatle u sanduke. Platformu vuče traktor malom brzinom.
Robotska berba krastavaca
Sve više se primjenjuje u poljoprivredi zbog nedostatka radne snage za različite plodove. Najvažniji zahtjev je da ne dolazi do oštećivanja biljke. Ne primjenjuje se čupanje nego rezanje. Robotska ruka se nalazi na mobilnoj platformi koja se kreće između gredica. Griper prihvaća plod i rezanjem ga odvaja od stabljike. Sustav senzora detektira krastavce i njihovu veličinu i tako ih klasificira. Za kvalitetan rad je potrebna mehanička stabilizacija sustava. Robot broji i ubrane komade i ukupnu težinu, a podatke šalje na android korisniku.
Aplikacija ujedno prikazuje i stanje vlage zraka i temperature. Radi bolje vidljivosti ploda sustav je opremljen i umjetnim vjetrom koji pomiče listove radi bolje vidljivosti. Ujedno pokazuje i podatke o bolestima. Opskrbljuje se energijom iz solarnih ploča ili gel baterija. U slučaju nailaska na prepreku robot staje na 2 m udaljenosti i oglašava se zvučnim signalom. Omogućava precizni rad u suvremenoj plasteničkoj proizvodnji povrća.
Izvor: Gospodarski kalendar