U rabskom hotelu Valamar Padova u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije otvoren je Noćnjak 2025. – 27. po redu manifestacija maslinara i uljara.

Nakon sadnje spomen-masline, dijela tradicije Noćnjaka, uz nazočnost brojnih visokih dužnosnika uručena su posebna godišnja priznanja laureatima zaslužnima za doprinos unaprijeđenju maslinarstva i uljarstva.

Godišnja priznanja laureatima za maslinarstvo i uljarstvo

Već tradicionalno, na svečanom otvorenju Noćnjaka, ove godine 27. po redu Međunarodne  manifestacije maslinara i uljara koja se održava od 13. do 16. ožujka u Valamar Padova hotelu u Rabu, dodijeljena su osobna i kolektivna priznanja laueratima, najzaslužnijim i najboljim među najboljima, onima koji nesebično dijele svoja znanja i koji svojim trudom, radom i marom daju nemjerljiv doprinos razvoju maslinarstva i uljarstva.

Priznanje „Branko Škarica“ za životni doprinos unaprjeđenju uljarstva dobila je dr.sc. Milena Bučar Miklavčić iz Kopra, Slovenija. Na početku karijere bila je nastavnica kemije u gimnaziji, a kasnije se zaposlila u tvornici IPLAS Koper. Godine 1995. analitičkom opremom privatnog laboratorija LABS postavila je temelje istraživanja maslina u tadašnjem Znanstveno-istraživačkom centru Koper. Pridonijela je uključivanju ekstra djevičanskog maslinovog ulja slovenske Istre, prve slovenske hrane sa zaštićenom oznakom izvornosti, u europsko područje. Predmet njezinog istraživanja je biljna proizvodnja i prerada, osobito maslina u ulje, te kemijska i senzorska analiza maslinovih ulja.

Bavi se i procjenama vrijednosti nusproizvoda maslina (lišća, komina…) te manjim spojevima u maslinovim uljima i na tom polju postiže zavidne rezultate. Doktorirala je 2019. godine na Biotehničkom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani na temu “Utjecaj odabranih tehnoloških postupaka na kemijske i senzorske karakteristike slovenskih djevičanskih maslinovih ulja“. Bivša je predsjednica Maslinarskog vijeća na MAFF-u, članica Skupine kemijskih stručnjaka za proučavanje maslinovih ulja pri Europskoj komisiji, voditeljica Nacionalnog panela za senzorsku procjenu maslinovih ulja te članica Stručne skupine za senzorsku procjenu djevičanskih maslinovih ulja pri Međunarodnom vijeću za masline. 

Milena Bučar Miklavčić iz Kopra, Slovenija.

Priznanje „Pavle Bakarić“ za životni doprinos unaprijeđenju maslinarstva dodijeljeno je Marijanu Kalanju iz Zagreba. Marijan Kalanj vlasnik je i direktor tvrtke Messis osnovane 2000. godine sa sjedištem u Zagrebu gdje se nalaze ured uprave, komercijalni sektor i skladište s veleprodajom. Široka djelatnost tvrtke, između ostalog, obuhvaćaveleprodaju i distribuciju strojeva i opreme za poljoprivredu te rezervnih dijelova i alata. Tvrtka pruža usluge servisa i preventivnog održavanja strojeva i opreme, kao i poduku korisnika o što boljem i kvalitetnijem rukovanju i održavanju poljoprivredne mehanizacije.

U odnosu s maslinarima i uljarima Marijan Kalanj prvenstveno nastoji pomoći i dati savjet, često stavljajući profesionalni interes u drugi plan. Uvijek je prisutan na važnim maslinarskim manifestacijama i na pomoći je maslinarima i uljarima, a na organiziranim prezentacijama redovito predstavlja najnoviju mehanizaciju i strojeve za maslinarstvo i uljarstvo. Proizvodima iz svog programa opskrbljuje više od 830 poslovnih partnera, što ga čini jednim od najznačajnijih distributera na hrvatskom tržištu. Nedvojbeno je tvrtka Messis pridonijela tehničkom dijelu razvoja maslinarstva, a njezin poslovni uspjeh rezultat je jasne poslovne vizije, ponude kvalitetnih i konkurentnih proizvoda, predanosti svih zaposlenika te korektnosti u odnosu s kupcima.

Marijan Kalanj

Priznanje „Dobroslav Elezović“ za životni doprinos unaprijeđenju maslinarstva i uljarstva dobio je Željko Peran, magistar agronomije. Po završetku školovanja i stjecanja diplome u Zagrebu, vraća se na otok Rab. Od početka rada Poljoprivredne savjetodavne službe radio je 26 godina kao savjetnik sa sjedištem u Rabu. U mirovinu odlazi 2018. godine kao viši stručni savjetnik za hortikulturu, a većim dijelom svojeg službovanja pokrivao je područje cijele Primorsko-goranske županije. Privržen maslini i poznajući njenu vrijednost, zalaže se za razvoj ove kulture te je značajno pridonio razvoju maslinarstva, a time i gospodarstva otoka.

Na području otoka i županije održao je stotine predavanja maslinarima, demonstracija rezidbe maslina, a mnogo je radio i na uzgoju maslina na težim uzgojnim uvjetima. Godinama je pisao stručne članke u raznim tiskanim medijima te nastupao u televizijskim i radio emisijama. Mnoge je u svome zavičaju i šire, u radno i neradno vrijeme, puno toga poučio i naučio. Nesumnjivo je dao velik doprinos razvoju maslinarstva i poboljšanju kvalitete proizvedenog maslinovog ulja.

Željko Peran

Mađunarodno priznanje „Cavaliere Olio dOliva“ za višegodišnji samoprijegoran rad u maslinarstvu i uljarstvu koje dodjeljuje tvrtka Baldasar iz Splita dobio je Sanjin Gabrić s Raba kojem maslina u životu i poslu zauzima jedno od najvažnijih mjesta. Na Rabu ima i njeguje 500 maslina, pretežno autohtone sorte oblica, od kojih proizvodi maslinovo ulje izuzetne kvalitete, što dokazuju priznanja na Noćnjaku i drugim natjecanjima.

Aktivni je član Udruge maslinara Orkula i vlasnik uljare te ugostiteljskog obrta pod znakovitim nazivom „Maslina“. U svom restoranu poseban naglasak stavlja na konzumaciju maslinovog ulja, nudeći i svoje maslinovo ulje. Poznate su i njegove rukotvorine od maslinovog drva. Potpuno se predao maslini, zaokruživši cijeli ciklus od stabla, ploda, ulja do plasmana.

Sanjin Gabrić

Za doprinos unaprijeđenju i promociji poljoprivrede, osobito maslinarstva i uljarstva dobio je Božo Šaltić iz Bara, Crna Gora.  Stalni sudionik Noćnjaka i mnogih drugih maslinarskih manifestcija, Šaltić je iznimno uspješan promotor maslinarstva i proizvoda od masline u Crnoj Gori.

Sudjelovao je na preko 200 manifestacija i sajmova na kojima je predstavio svoje proizvode. Šaltićeva obitelj posjeduje mali maslinik i to od malog broja stabala stare masline, a mlada još nisu u rodu. Usmjeren je na proizvodnju ekstra djevičanskog maslinovog ulja visoke kvalitete, a radi i druge proizvode od masline (zdjele, suvenire, namaze itd.). Njihovo maslinovo ulje prisutno je na mnogim sajmovima, a za kvalitetu i rad stigla su priznanja i nagrade.

Priznanje „Marko Vrsalović“ za doprinos unaprjeđenju maslinarstva i uljarstva dodijeljeno je Doris Božanić, kemijskoj tehničarki, koja je značajan dio svoje karijere posvetila maslinovom ulju.

Njezino iskustvo proteže se od laboratorijskog rada u Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša, zatim u laboratoriju specijaliziranom za maslinovo ulje do aktivnog sudjelovanja u uzgoju maslina. Članica je ovlaštenog panela za ocjenjivanje maslinovog ulja, te od početka vođenja evidencije upisana na listu ocjenjivača maslinovog ulja pri Ministarstvu poljoprivrede, što pokazuje njezinu stručnost u senzorskoj analizi. Njezino dugogodišnje volontiranje na Noćnjaku, gdje redovito sudjeluje, dodatno naglašava njezinu predanost zajednici maslinara. Uzgoj maslina i proizvodnja ulja postali su joj strast. Njezina objašnjenja o različitim karakteristikama maslinovog ulja otkrivaju duboko razumijevanje teme i uvijek je možete susresti na Olio baru kako s velikim entuzijazmom  pokazuje i objašnjava svim sudionicima Noćnjaka prednosti i nedostatke pristiglih uzoraka. Iako samozatajna, Doris je nezamjenjivi kotačić tima sa svojom vedrom naravi.

Priznanje „Joško Niskota“ uzornom maslinaru osvojio je Vladimir Dumić s Raba. Na hektar i pol Dumić ima 300 stabala četrdesetak sorti maslina koje je kao kapetan duge plovidbe donio s putovanja Mediteranom. Maslinu smatra svjetskim putnikom, pa u svom masliniku ima talijanske, grčke, španjolske, francuske, turske… Posadio je i šezdesetak različitih vrsta smokava, a u dvorištu Dumićevih polako se stvara mali arboretum u kojem je četrdesetak stabala, iz raznih krajeva svijeta.

Pionir je modernoga maslinarstva na otoku, što znači da stabla sadi na gušći razmak, masline orezuje, daje im zaštitu, navodnjava sustavom kap na kap, bere dvije trećine zelenih i jednu trećinu maslina koje su promijenile boju i prerađuje ih isti dan. A kao rezultat, proizvodi nagrađivano visokokvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje. Sve masline još nisu u punom rodu pa je trenutačno godišnja proizvodnja oko 750 litara. Aktivni je član Udruge maslinara Orkula Rab i doprinosi njezinom razvitku kao i razvitku cijelog otoka. Vladimirova supruga Julija iz Kijeva u Ukrajini zaljubila se u otok, a tu je pronašla i ljubav svog života s kojim se skrasila u Banjolu. Osim Vladimira i Julije u berbi su i njihove dvije kćeri, a berača bude odasvud, od Škotske do Australije.

Priznanje uljarskoj zadruzi za uzoran rad koje dodjeljuje Hrvatski poljoprivredni zadružni savez dobila je PZ MASLINARI ISTRE iz Krasice, Buje. Nakon dugogodišnjih priprema, 2019. godine osnovana je prva Istarska zadruga maslinara, sa ciljem zajedničkog nastupa na tržištu.

Maslinici se prostiru diljem istarskoga, najvećeg jadranskog poluotoka. Zajedničkom proizvodnjom i prodajom pod brendom Konfin, u vrlo kratkom vremenu postigli su dobre uspjehe za koje nekima treba puno više godina. Zbog toga su formirali zajedničku robnu marku „Konfin“ koja se uspješno plasira na tržište kroz pet vrsta ekstra djevičanskog maslinovog ulja – Konfin Ulje bez granica – blend/mješavina više sorti maslina, Konfin Ekološko, Konfin Istarska bjelica, Konfin Buža i Konfin Selekcija.

Priznanje „Zlatna amfora Noćnjaka“ za doprinos razvoju maslinasrtva i uljarstva dobila je Udruga maslinara Orkula Rab. Cilj udruge je okupljanje i povezivanje maslinara otoka radi unaprjeđenja i jačanja značaja maslinarstva na otoku, kroz edukaciju, omasovljenje i razvoj maslinarstva. Najuspješnije članove Udruga nagrađuje i time stimulira.

Zajedno s gradskim strukturama, Udruga je aktivirala i Dane masline i maslinovog ulja na Rabu, manifestaciju koja se održava neposredno nakon berbe maslina. Zapažena su izlaganja u organizaciji Udruge vezana za suzbijanje maslinove muhe, maslinovog moljca i svrdlaša, te prezentacija o formiranju mlade masline, masline u rodu i pomlađivanju masline. Za maslinare također organiziraju prezentacije o mehanizaciji i alatima potrebnim u maslinarstvu, o sredstvima za gnojidbu te o načinu poboljšanja kvalitete zemlje i njezine vrijednosti za maslinu.

Prethodni članakVrtlarenje bez kopanja
Sljedeći članakNa Danima otvorenih vrata predstavljeni novi modeli traktora i komabajna John Derre
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.