Povodom obilježavanja 150. godišnjice Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč, 13. ožujka 2025. godine u vinarskom podrumu Instituta „Minivinifikacija“ održana je stručna radionica pod nazivom “Utjecaj inaktivnog vinskog kvasca na kakvoću različitih frakcija rakije vinovice”. Radionica je okupila proizvođače jakih alkoholnih pića, s posebnim naglaskom na članove udruge proizvođača istarske rakije i proizvoda na bazi istarske rakije “LAMBIK” iz Pazina.

Voditelj radionice, dr. sc. Tomislav Plavša, viši stručni suradnik u sustavu znanosti, predstavio je najnovija istraživanja i tehnološke inovacije u procesu destilacije korištenjem inaktivnih vinskih kvasaca. Kroz interaktivno predavanje i praktične demonstracije, sudionici su dobili uvid u prednosti ove metode. Ona poboljšava kvalitetu destilata, pozitivno utječe na njegov kemijski sastav te dodatno oplemenjuje organoleptička svojstva rakije. Također, analizirani su i financijski aspekti primjene ove metode u proizvodnji rakije vinovice.

Tijekom radionice sudionici su imali priliku detaljno se upoznati s procesom proizvodnje rakije vinovice. Osim toga imali su se priliku i upoznati s pozitivnim efektima korištenja inaktivnog vinskog kvasca. Kroz stručnu analizu i praktične demonstracije razmotreni su utjecaji ove metode na kemijski sastav i organoleptička svojstva dobivenih destilata. Uz teorijski dio, proizvođači su mogli kušati vino korišteno u procesu destilacije, kao i različite frakcije dobivenih destilata s i bez dodatka inaktivnog vinskog kvasca.

Značajan odaziv i aktivno sudjelovanje sudionika pokazali su da postoji snažna potreba za ovakvim edukativnim programima. Oni omogućuju direktan prijenos znanja i praktičnih iskustava prema poljoprivrednicima i proizvođačima tradicionalnih alkoholnih pića. Ovakve radionice doprinose unapređenju kvalitete domaćih proizvoda i jačanju konkurentnosti istarskih rakija na tržištu.

Institut za poljoprivredu i turizam Poreč nastavlja s aktivnostima edukacije, transfera znanja i popularizacije znanosti. Sve u sklopu obilježavanja 150. obljetnice svoga djelovanja. Više informacija o aktivnostima može se pronaći na službenoj web stranici Instituta http://www.iptpo.hr/index.php?lang=hr .

Prethodni članakPokladno jašenje – tradicija koja ne odumire
Sljedeći članakNajtraženiji teran u Hrvatskoj
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.