Proljeće je pravo vrijeme za sjetvu i uzgoj povrća. Neko povrće je bolje sijati direktno, a neko je bolje uzgajati iz presadnica.
Različite vrste povrća se razlikuju morfološki što zatim uvjetuje i dubinu sjetve. Grašak se sije direktno u rano proljeće na stalno mjesto i za njega ne uzgajamo presadnice. Celer je bolje uzgajati presadnicama budući da je jako sitno sjeme i ima jako dugu vegetaciju. Problem izravne sjetve je i što može doći do prijevremene cvatnje što za celer nikako nije poželjno. Mrkva se sije direktno na stalno mjesto kao i špinat te cikla i blitva.Tikve se najčešće siju na otvoreno iako se u novije vrijeme čak češće proizvode presadnice.
Prednosti uzgoja presadnica?
Presadnice su vegetativne sadnice najčešće plodovitog povrća, npr. paprika, rajčica, patlidžan. One se proizvode iz razloga jer su to najčešće toploljubive biljke, i njih kasnije sadimo na otvorenom. Ako bi ih direktno sijali van, one ne bi uspjele dospjeti u tehnološku zrelost i ne bi dobili plodove kakve bismo htjeli.
Zašto je važno pikiranje?
Pikiranje je presađivanje mladih biljaka u fazi kod teledona ili prvih pravih listova, iz jednog područja supstrata u drugog gdje imaju veći prostor. Pikiranje se radi najčešće u kontejnerima koji imaju različiti broj lončića.
U kontejnere koji imaju manji broj lončića, a veći volumne supstrata u lončiću pikiraju se rajčice, a u kontejnere s većim brojem lončića manjeg volumena pikiraju se paprika i salata.
Pikiranje presadnica plodovitog povrća je poželjno jer presadnica na taj način doživi kratkotrajni stres koji je dugoročno pozitivan i koji potiče biljku da više raste u širinu.
Također, dolazi i do minimalnog oštećenja korijena koje potiče biljku da razvija postojano korijenje te biljka poslije kad se sadi na otvorenom bude puno otpornija i ranije dospijeva u tehnološku zrelost.