Podloga:

✦200 g integralnih keksa (ili petit)

✦100 g bijele čokolade

✦60 g maslaca

Priprema: Samljeti integralne kekse. Otopiti bi­jelu čokoladu izlomljenu na kockice s maslacem na najmanjoj temperaturi. Malo ohladiti i dodati mljevenim keksima, pa dobro promiješati. Okru­gli kalup promjera 26 cm ili podesivi okvir obložiti prozirnom ili acetatnom folijom i utisnuti podlogu. Poravnati i staviti u hladnjak.

Krema:

✦450 g jagoda (svježe ili smrznute)

✦150 g šećera

✦1 vanilin šećer

✦sok od ½ limuna

✦1 mljevena želatina

✦400 g krem sira

✦300 ml vrhnja za šlag

Priprema: Jagode oprati i narezati na sitno, pa kuhati sa šećerom, vanilin šećerom i sokom limu­na na srednjoj temperaturi oko 5 minuta. Malo ohladiti, pa štapnim mikserom usitniti u pire. Žela­tinu preliti sa 4 žlice hladne vode, ostaviti da na­bubri, pa otopiti na najmanjoj temperaturi i uliti u pire od jagoda. Krem sir izmiksati i umiješati pire od jagode, pa pjenjačom umiješati umućeno vrh­nje u šlag. Na podlogu izliti mekšu kremu koja će se stisnuti hlađenjem. Tortu staviti u hladnjak na najmanje 3 – 4 sata, ili preko noći.

Dekoracija:

✦svježe jagode

✦strugotine bijele čokolade

Priprema: Maknuti obruč i ukrasiti tortu svježim jagodama i strugotinama bijele čokolade.

Recept iz knjige Kolači i torte bez pećnice

Prethodni članakTradicija, znanost i gastronomija na prvom Agrumfestu
Sljedeći članakOd sela do hotela – kako da domaća hrana dođe do turizma?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.