Mladi Slavonac Dalibor Drozdek osmislio je stroj za hladno granuliranje i probio led u proizvodnji granuliranog i tekućeg glistala za koji postoji i ,,lista čekanjaʺ.
Iako je po struci elektrotehničar, Dalibor Drozdek odlučio se, u plodnoj i rodnoj Slavoniji, okrenuti sasvim drugim profesionalnim izazovima. U malom selu Živike, gdje je zasnovao i obitelj, već se gotovo dvadeset godina bavi uzgojem kalifornijskih glista i dendrobaena.
Od eksperimenta do uspjeha!
Kao pionir u tom poslu, nailazio je, kako kaže, na različite reakcije okoline, ali i na brojne prepreke unutar institucija, kad je proizvodnju kalifornijskih glista želio i službeno registrirati. No, ništa ga ipak nije pokolebalo, prikupljao je informacije iz rijetke literature do koje bi uspio doći. Onda su mu počele navirati i do tada nerealizirane, sasvim nove ideje. S ocem je izradio vlastiti stroj za hladno granuliranje na kojem je eksperimentalno proizveo glistal u granulama. Potom je otišao i korak dalje te je napravio i tekući glistal. Kako su ti proizvodi dočekani na tržištu najbolje govori podatak da za glistal s OPG-a Drozdek postoji ,,lista čekanjaʺ. Kupci ga naručuju i po dvije godine unaprijed.
–Uzgojem kalifornijskih glista počeo sam se baviti neplanski, sasvim slučajno. Naime, radio sam u trgovini te sam, kroz razgovor s jednim kupcem, saznao da se i on, kao i ja tada, bavi uzgojem zečeva. Pitao sam ga što on radi sa stajnjakom, a njegov odgovor ne samo da me iznenadio, nego je i zacrtao put mog budućeg posla. Naime, čovjek mi je tada rekao da stajnjak prerađuje uz pomoć kalifornijskih glista. Potom mi je u kratkim, osnovnim crtama, objasnio i sam postupak njihova uzgoja. To me zaintrigiralo te sam isti dan s njim dogovorio ,,posaoʺ. Kupio sam svoju prvu ,,obiteljʺ kalifornijskih glista, priča nam Dalibor, no iz njegovog se tona ipak da naslutiti da početak uzgoja kalifornijskih glista baš i nije tekao glatko i po planu. Naime, prvim su glistama na njegovu imanju presudile kokoši.
–Nakon što sam donio punu kantu kalifornijskih glista kući i napravio sve po uputama koje sam dobio, moj je otac, na žalost, pustio kokoši i one su doslovno pokljucale čitav moj posao – sve do posljednje gliste. Kada sam to ispričao čovjeku od kog sam ih nabavio, on mi je poklonio novu turu kalifornijskih glista. Njih sam, iz drugog pokušaja, uspio razmnožiti te sam tada imao 70 legala, što znači da sam od samo jedne, uzgojio punih 700 kanti, kaže Dalibor.

Nemoguća misija ipak uspjela
Rodno imanje na kojem je započeo posao, ubrzo je postalo pretijesno pa je Dalibor već iduće, 2007. godine, u slavonskom selu Živike, kupio imanje od 3000 četvornih metara, gdje je nastavio razvijati započetu poslovnu ideju, ali istovremeno i proučavati kalifornijske gliste kojima su trulo raslinje, kompost i gnoj idealno životno okruženje.
Gotovo punih deset godina učio sam i istraživao, a sve s ciljem da dobijem što bolji glistal.
–Eksperimentirao sam s raznim kombinacijama organskih materijala kako bih otkrio od čega je najbolje izgraditi nastambu za uzgoj kalifornijskih glista. Moram priznati da čitava ta moja poslovna ideja nije baš naišla na razumijevanje okoline, bilo je ismijavanja i nevjerice. Unatoč svemu tome nisam odustao od svojih planova, te sam 2015. odlučio pokrenuti OPG za uzgoj glista. Nažalost, to je prije 10 godina bila potpuno nemoguća misija, jer u Agenciji jednostavno nisu znali kako definirati i registrirati takav OPG, prisjeća se naš sugovornik svojih početničkih problema i ,,dječjih bolestiʺ, koje je, na sreću, ipak uspješno prebolio.
Kad nije prošla njegova ideja o pokretanju OPG-a za uzgoj kalifornijskih glista, mladi se Slavonac, u maniri pravog poslovnjaka, brzo i vješto prekvalificirao te je otvorio OPG za uzgoj povrća u plasteniku.
Prskanje rajčica tekućim glistalom dalo izvrsne rezultate
Na dvjestotinjak četvornih metara počeo sam uzgajati rajčice koje sam gnojio isključivo svojim glistalom. Kroz praksu sam došao do zaključka da bi glistal u granulama bio daleko efikasniji, jer u tom obliku kao prihrana za rajčice duže traje. No, kako to već biva, jedna ideja rađa drugu te sam tako došao i do zamisli da ispiranjem glistala pokušam proizvesti koncentrat tekućeg glistala i uspio sam. Taj sam tekući glistal, osim zalijevanjem kod korijena, počeo eksperimentalno koristiti i u prihrani rajčice prskanjem, preko lista. Rezultati su bili iznad svih očekivanja, priča nam poljoprivrednik iz Živika.
Odlične je rezultate, kako kaže, dobio uporabom glistala u kombinaciji – miješanjem treseta i 20 posto glistala, kod sjetve sjemena. Kod presađivanja rajčice ispod svake biljke doda po šaku granuliranog glistala. Tekući glistal koristi svaka tri dana, kroz sustav kap na kap.
Inovativno rješenje u proizvodnji
–Nakon prvobitnih problema, krenulo mi je – rezultati mojih eksperimenata bili su odlični. Tako sam, na krilima tog mog uspjeha, 2019. godine na OPG Drozdek uspio, kao dodatnu djelatnost, upisati i proizvodnju, preradu i pakiranje glistala, kaže uporni Slavonac, koji je sa svojim ocem osmislio i izradio vlastiti stroj za granuliranje, s pomoću kojeg je i počeo s proizvodnjom glistala u granulama.
–Svi misle da ga proizvodimo na stroju za proizvodnju peleta, no to nije istina. Granulirani glistal proizvodimo na stroju koji smo osmislili i izradili moj otac i ja. Za razliku od pelet-stroja, naš stroj pri granuliranju ne spaljuje glistal. Takvim se hladnim procesom proizvodnje ne uništavaju korisni mikroorganizmi, što je vrlo važno, pojašnjava naš sugovornik.
Za razliku od prvobitne nevjerice mještana, tržište je njegov granulirani glistal dočekalo raširenih ruku. Budući da nema neugodan miris omiljen je i među onima koji imaju mini vrtove na balkonima u gradovima. To je od vremena pandemije u Hrvatskoj postao rastući trend.
Poslovanje je buknulo u vrijeme lockdowna
Upravo je u vrijeme lockdowna, kada su se ljudi okrenuli vlastitoj proizvodnji hrane, poslovanje OPG-a Drozdek doslovno buknulo, te je višegodišnji trud počeo donositi i konkretnu dobit.
–Novac zarađen od prodaje glistala odmah sam dalje ulagao u posao te sam napravio vlastito mini postrojenje za proizvodnju tekućeg glistala. Prvih 4000 litara tog proizvoda podijelio sam svojim vjernim kupcima, kako bi ga isprobali na svojim gospodarstvima. Povratne informacije koje sam od njih dobio bile su mi novi vjetar u leđa – tekući glistal dao je izvrsne rezultate, te je jednako tako izvrsno i prihvaćen od strane poljoprivrednika i danas s ponosom mogu reći da je upravo taj moj ‘tekući patent’ i najprodavaniji proizvod s mog OPG-a, kaže nam zadovoljno čovjek iza kojega su dva desetljeća iskustva u proizvodnji varijacija na temu glistala.
Ističe i kako je 2023., nakon što ga je poslao na analizu u Austriju, njegov tekući glistal dobio i eko certifikat, registriran je i ima svoj bar-kod te ga mogu koristiti i poljoprivrednici koji se bave isključivo eko-uzgojem.
Želja mi je da razvijem posao i sinovima omogućim ostanak u Slavoniji
Prošla je godina za OPG Drozdek bila odlična. Ova im je, kažu, još bolja – u prvih nekoliko mjeseci 2025. već imaju narudžbe koje su premašile cjelogodišnju, lanjsku prodaju.
–Godišnja proizvodnja ovisi o kakvoći stajnjaka, ako je usitnjen, proizvodnja je brža te dobijemo oko 50 do 60 000 litara glistala godišnje. Svi naši proizvodi su izuzetno traženi te sve što proizvedemo prodamo na kućnom pragu, na sajmovima i putem društvenih mreža. Narudžbe kupaca primamo i do dvije godine unaprijed. Svaki utorak šaljemo naše proizvode na adrese od Dubrovnika, preko Istre, Zagora i Međimurja, pa do Iloka. Iako trenutačno pokrivamo samo domaće tržište, dolazi nam i sve više upita iz Slovenije, Austrije i Njemačke. Zbog tako velikog interesa plan mi je proširiti uzgajalište kalifornijskih glista te ubrzati proces proizvodnje. Velika mi je želja razviti ovaj posao kako bi ga mogli naslijediti moji sinovi, Jan i Lukas, što bi im omogućilo da ostanu živjeti ovdje, u Hrvatskoj, u našim Živikama, malom, idiličnom selu u općini Oriovac, u Brodsko posavskoj županiji, poručuje Dalibor.
Dodaje kako je u posao do sada investirao isključivo vlastita sredstva, na što je posebno ponosan.
Foto: Sanja Rapaić