Nakon rasta otkupnih cijena svinjskih trupova zabilježenog tijekom ožujka i početkom travnja, u drugoj polovici travnja došlo je do zaustavljanja tog uzlaznog trenda na domaćem i na europskom tržištu.

Podsjećamo, prethodni silazni trend cijena bio je prekinut krajem veljače, a zatim je uslijedilo kratkotrajno razdoblje oporavka. Prema najnovijim podacima Europske komisije, prosječna otkupna cijena svinjskih trupova E klase u Europskoj uniji u tjednu zaključno s 20. travnjem 2025. godine iznosila je 200,84 €/100 kg. U Hrvatskoj je u istom razdoblju zabilježena cijena niža za 8,14 % u odnosu na EU prosjek. Niže cijene od hrvatskih imale su tek Rumunjska, Nizozemska, Cipar i Danska.

Najviše tjedne otkupne cijene zabilježene su u Švedskoj (252,51 €/100 kg) te na Malti (243,33 €/100 kg). Najniže cijene su zabilježene u Rumunjskoj (171,45 €/100 kg). Iako je tržište pokazalo blagi oporavak početkom godine. Cijene su još uvijek osjetno niže u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Najveći godišnji pad cijena zabilježen je na Cipru (-28,61 %), zatim u Rumunjskoj (-21,41 %) te u Bugarskoj (-13,73 %). U Hrvatskoj je u travnju zabilježen godišnji pad cijena od 12,76 %.

Gubitci hrane i smanjenje troškova hranidbe

S obzirom na ponudu, Europska komisija izvještava da je tijekom 2024. godine ukupno klanje svinja u EU poraslo za 0,8 % u odnosu na prethodnu godinu. Unatoč rastu na razini Unije, sedam država članica bilježilo je pad u klanju. Najizraženiji pad klanja u odnosu na godinu ranije bilježimo u Slovačkoj (-17,6 %). Slijede Luksemburg, Grčka, Nizozemska, Cipar, Slovenija i Danska. S druge strane, najveći rast klanja svinja zabilježen je u Rumunjskoj (+7,9 %), dok se Hrvatska s porastom od 5,6 % svrstava među zemlje s izraženijim pozitivnim trendom.

Prema podacima Europske komisije, tijekom 2023. godine i većeg dijela 2024., omjer između troškova u proizvodnji svinja i izlaznih cijena bio je najpovoljniji u posljednjih pet godina. Međutim, početkom 2025. taj se odnos pogoršao.

Osim samih ulaznih i izlaznih cijena, na ostvarenje bolje zarade moguće je utjecati i kroz optimizaciju troškova proizvodnje. Jedna od jednostavnijih mjera u tom smjeru mogla bi biti učinkovitije upravljanje potrošnjom hrane. To uključuje ne samo uravnoteženu recepturu hrane, već i smanjenje gubitaka kroz provjeru tehničke ispravnosti sustava za hranjenje, ali i npr. pričvršćivanjem pojilica sa strane hranidbenih korita, kako je pokazala jedna studija, moguće je smanjiti gubitke hrane i do 40 %.

U ovom trenutku na tržištu svinjskog mesa relativna je stabilizacija cijena, ali i nešto manja potražnja. To upućuje na nastavak izazova za proizvođače. Dodatno, utjecaj sezonskih kretanja, uvozno-izvoznih odnosa te troškova stočne hrane i dalje će oblikovati dinamiku cijena u nadolazećim mjesecima.

Visoke otkupne cijene junećeg mesa

Prosječna otkupna cijena junećih trupova R3 klase u Europskoj uniji u tjednu zaključno s 20. travnjem 2025. dosegnula je najviše razine u posljednjih godinu dana, iznosivši 639,96 €/100 kg, što predstavlja porast od 27,37 % u odnosu na isti tjedan prethodne godine. U Hrvatskoj je prosječna otkupna cijena junećih trupova iste klase (A – mladi bikovi, 12–24 mjeseca) iznosila 609,26 €/100 kg, što je 17,93 % više nego godinu dana ranije. Najviša otkupna cijena zabilježena je u Irskoj 751,78 €/100 kg, dok je najniža bila u Grčkoj 452,63 €/100 kg. Niže cijene od hrvatskih zabilježene su u Danskoj, Litvi, Poljskoj, Rumunjskoj, Sloveniji, Slovačkoj, Finskoj i Švedskoj.