Zagrebačka županija organizirala je po 23. put tradicionalno potrošačko ocjenjivanja sorti jagoda koje se uzgajaju u zagrebačkom prstenu, a koje je ove godine održano u Kloštru Ivaniću.
–Nemojmo se zavaravati, mladi ljudi ne ulaze u proizvodnju jagoda. U zadnjih pet-šest godina u našoj udruzi nema ni jednog novog jagodara. Dapače broj članova, a i sadnica, smanjio se za gotovo 50 posto, pripovijeda Ivica Bulf, tajnik Udruge proizvođača jagoda Zagrebačke županije “Jagodni prsten”. Veliki problem je, nastavlja, radna snaga, ali i cijena štandova u gradu Zagrebu, u koji su jagodari iz zagrebačkoga prstena, do prije tri-četiri godine, plasirali najveći dio svoje proizvodnje.
–Za male proizvođače i do 5000 eura za dva kvadrata asfalta je veliki financijski izdatak koji ne mogu podnijeti, govori Bulf. Osobno se uzgojem jagoda bavi više od 25 godina. U plasteničkoj proizvodnji ima oko 40.000 sadnica, tri dominantne sorte – Clery, Joly i Asia.
Najukusnija sorta Murano
–Da je malo više sunca i toplije vrijeme jagoda bi ove godine bila slađa. Berba je, u odnosu na lani, počela petnaestak dana kasnije. A sada smo (sredinom svibnja; op.a.) u fazi kada nam jagoda sporije dozrijeva – zbog hladnih noći i ne baš ugodnih dnevnih temperatura, ispričao je Bulf natradicionalnom potrošačkom ocjenjivanju sorti jagoda, što ga već 23 godine organizira Zagrebačka županija. Potrošači su ove godine za najukusniju izabrali sortu Murano.
–Radi se o stalnorađajućoj sorti (mjesečarki) koja je u proizvodnju ušla prije desetak godina i bere se kroz šest mjeseci. Ocijenili smo 12 sorti. Ocjenjivanje se organizira kako bi se nove sorte usporedile s postojećima. Ako se želi viša cijena i veća kvaliteta za proizvođača mora se utvrditi koje su sorte bolje. Kada je prije više od 20 godina krenulo ocjenjivanje, tada vodeće sorte danas više nisu u proizvodnji. Ako se želi ostati konkurentan moraju se uvoditi nove sorte i nove tehnologije, ispričao je voditelj ocjenjivanja prof. dr. sc. Boris Duralija sa zagrebačkoga Agronomskog fakulteta.
Najzastupljenije sorta jagoda u jagodnjacima zagrebačkoga prstena, dodao je, i dalje su Clery, Joly i Asia. Na njih otpada više od 80 posto proizvodnje. Prema statistici Agencije za plaćanje u poljoprivredi na prostoru Zagrebačke županije je četrdesetak proizvođača jagoda. One su uzgajaju na ukupnoj površini od oko 12,5 hektara.
Foto: Dražen Kopač