Nema potrebe kupovati one malene staklenke luka u prahu. Zašto trošiti novac ako možete naučiti kako ga lako sami napraviti? Osim što štedi novac, vaš vlastiti luk u prahu boljeg je okusa od kupovnog. Nakon što naučite kako ga sami napraviti, moći ćete ovu osnovnu namirnicu uvijek držati pri ruci na svojoj polici za začine.
Ne postoji velika tajna kako napraviti luk u prahu. Sve što vam treba je nekoliko glavica luka. To je savršeno rješenje za luk koji čuvate već duže vrijeme i krajnji je trenutak da ga iskoristite. Osim što ga možete koristiti u juhama, varivima i raznim umacima, može se koristiti i za pripremu soli od luka. Nekoliko glavica luka često je dovoljno prosječnoj četveročlanoj obitelji za luk u prahu koji se može koristiti jako dugo. A ako želite, uvijek možete dodati još luka i napraviti veću količinu. Ako shvatite da ste pretjerali i napravili previše, možete staviti dio u male staklenke i pokloniti ih obitelji i prijateljima – svi vole domaće poklone.
Priprema
Luk ogulite i sitno ga nasjeckajte oštrim nožem. Rasporedite komadiće luka na pladanj i zagrijte ih u pećnici na 70 stupnja Celzijusa ili stavite u dehidrator hrane dok se ne osuše. Znat ćete da je luk gotov kada ga lako možete izmrviti u ruci. Ostavite sušeni luk da se ohladi prije nego što ga sameljete u prah. Možete ga lako samljeti električnim ili ručnim mlincem za kavu, mlinom za začine, multipraktikom ili mužarom. Nastavite mljeti dok smjesa ne postigne željenu gustoću.
Gotovi luk u prahu čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom i suhom mjestu. Višak možete i zamrznuti. Kao i kod svakog sušenog začina ili bilja, najbolje je protresti posudu barem jednom dnevno tijekom prvog tjedna kako se ne bi zgrudao. Protresanjem se ravnomjerno raspoređuje preostala vlaga i sprječava rast plijesni. Obavezno označite staklenku kako je ne biste zamijenili s drugim začinima poput češnjaka u prahu. Možete za označavanje koristiti komad pik trake, što je povoljna opcija i ta traka neće ostaviti ljepljive ostatke, jer se se uklanja, ali dobro prianja dok ponovno ne operete staklenku.
Luk u prahu ima iznenađujuće dug rok trajanja. Komercijalno sušeni prah može trajati i do tri ili četiri godine. Međutim, vaša domaća verzija možda neće zadovoljiti tako stroge standarde. Ovisno o tome koliko je dobro osušen, očekujte da će vaš luk u prahu ostati okusan i do godinu dana u dobro zatvorenoj posudi.
Sol od luka
Sol od luka se sastoji od luka u prahu i soli. Ako imate ta dva sastojka, spremni ste i možete napraviti onoliko koliko vam je potrebno. Pomiješajte tri dijela soli i jedan dio luka u prahu kako biste napravili vlastitu sol od luka. Čuvajte je u hermetički zatvorenoj posudi dok vam ne zatreba. Ovaj recept ne sadrži sredstva protiv zgrudnjavanja, pa ćete možda morati promiješati sol od luka prije svake upotrebe.
Foto: Shutterstock