Mediteranske ljekovite vrste obuhvaćaju širok spektar biljaka koje se tradicionalno koriste u medicinske svrhe. Među poznatijima su lavanda (Lavandula angustifolia) i ružmarin (Rosmarinus officinalis).

Lavanda je vrlo omiljena ukrasna biljka, a sve se više uzgaja i plantažno. Nema velikih zahtjeva u pogledu kvalitete tla, uzgoj joj je vrlo ekonomičan, a može poslužiti i kao dobra ispaša za pčele. Eterično ulje prave lavande upotrebljava se za proizvodnju parfema i kolonjske vode. Za proizvodnju sapuna upotrebljava se jeftinije eterično ulje hibridne lavande. Ljekovito svojstvo lavande sastoji se u smanjenju živčane napetosti pri migreni i neuralgiji. Ublažava grčeve i pomaže u zacjeljivanju rana.

Prava lavanda (Lavandula angustifolia) raste u obliku sitnog grma visokog 40-60 cm i promjera 80-120 cm. Cvjetne su grane jednostavne, duge 20-40 cm, listovi su nasuprotni, uski, cjelovitog ruba i sivozelenkasti, a na naličju dlakavi. Cvjetovi su plave boje, plod je kalavac s 4 jajaste sjemenke.

Polje lavande na Hvaru foto: Shutterstock

Hibridna lavanda

Hibridna lavanda (Lavandula hybrid) nastala je spontanim križanjem uskolisne i širokolisne lavande. Zbijeni je grm visok 80-100 cm, promjera više od 150 cm. Cvjetne su stabljike razgranate, duge 60 do 90 cm, listovi nasuprotni, zeleni, slabo dlakavi, a cvijet je kao i kod prave lavande nešto svjetlije boje. Hibridna lavanda je sterilna i plodovi nisu upotrebljivi.

Sve vrste lavande imaju svojstven jak, prepoznatljiv miris koji potječe od nakupljenog eteričnog ulja. Eterično ulje se dobiva destilacijom cvijeta. Cvijet prave lavande sadrži od 0,5 do 1,5 % eteričnog ulja, a hibridne lavande 0,9 do 5 %. Eterično ulje uglavnom se nakuplja u žlijezdama smještenim do same cvjetne čaške. Glavni sastojci ulja su linalilacetat i linalol. Pojedina vrsta ima poseban sastav eteričnog ulja, pa tako prava lavanda sadrži linalilacetata 35 do 60 %, a hibridna lavanda samo 7-16 %. Prava lavanda počinje cvjetati u lipnju, a hibridna nešto kasnije. Kada je hladno vrijeme, cvjetanje kasni i po dva tjedna, a kada je toplo počne cvjetati mnogo prije. Puni cvat traje 6-8 dana i tada cvjetovi sadrže eterično ulje najbolje kakvoće. Plod sazrijeva postupno tijekom kolovoza, a sklon je osipanju.

Hibridna lavanda foto: Shutterstock

Ružmarin

Ružmarin (Rosmarinus officinalis) je trajni, razgranati zeleni grm, visok i do 2 m. Listovi su čvrsti, vrlo uski i na stabljici se razvijaju po dva nasuprotno. Mlade stabljike su četverobridne, a starije drvenaste. Između listova, na kratkim ograncima, razvijaju se maleni, dvousnati cvjetovi, svijetloplave do plavoljubičaste boje. Ružmarin cvate gotovo cijele godine, no ipak najviše u proljeće, od ožujka do lipnja. List ružmarina sadrži 1,2-2,5 % eteričnog ulja s glavnim sastavnicama: 15-30 % 1,8 %-cineola, 15-20 % kamfora, do 25 % kamfena, 10-20 % (+)-borneola s bornilacetatom i limonenom te drugim monoterpenima. Kemijski sastav eteričnog ulja ovisi o podrijetlu biljnog materijala, razvojnom stadiju biljke i vremenu sabiranja. Uz eterično ulje ružmarinovo lišće sadrži i u porodici Lamiaceae rasprostranjenu ružmarinsku kiselinu, gorki karnozol i karnozolnu kiselinu te triterpenske alkohole.

Ružmarin sadrži mirisna eterična ulja foto: Shutterstock

Ružmarin je u starom vijeku osim kao ukrasna biljka bio i začin, a manje se rabio za liječenje. Tek u srednjem vijeku ružmarin postaje važnija ljekovita biljka. Ljekoviti oblici primjenjuju se oralno i lokalno. Djeluju kao stomahik i karminativ, kod tromosti želuca i digestivnih smetnji ali poboljšavaju apetit i lučenje želučanog soka. I ružmarinovo eterično ulje primjenjuje se oralno i lokalno. Izvrstan je antiseptik za probavni trakt. Djeluje kao stomahik i karminativ. Proširuje krvne žile i time utječe na bolji krvotok, pa se često i u kombinaciji s drugim tvarima rabi u liječenju reumatskih bolesti i tegoba cirkulacije. Ružmarinovo ulje se zbog antiseptičkog učinka rabi za inhalaciju pri prehladi. Osim u fitofarmaciji ulje se primjenjuje i u kozmetičkoj industriji kao sastavnica i mirisna komponenta mnogih parfema i preparata za njegu kose.

Foto: Shutterstock

Prethodni članakKako ublažiti neugodne ubode insekata?
Sljedeći članakKako se riješiti afričke svinjske kuge i je li to moguće uz postojeće sigurnosne mjere?
dr.sc. Renata Erhatić
Dr.sc. Renata Erhatić diplomirala je na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na istom je fakultetu stekla stupanj magistra znanosti obranom magistarskog rada „Prinos i sadržaj biogenih elemenata ploda rajčice kao rezultat koncentracije NaCl-a u hranjivoj otopini“. Doktorsku disertaciju pod naslovom “Utjecaj supstrata i gnojidbe na rast, razvoj i kemijski sastav mirisave ljubičice (Viola odorata L.)“ obranila je 2012. Na Visokome gospodarskom učilištu u Križevcima radi od 2003., najprije kao stručni suradnik, potom kao predavač i viši predavač, a od 2018. kao profesor visoke škole. Također je izabrana u znanstveno zvanje znanstvenog suradnika iz područja biotehničkih znanosti. Na Preddiplomskom stručnom studiju Poljoprivreda predaje predmete Ljekovito i aromatično bilje, Bobičasto voće, Žitarice i Zrnate mahunarke, a na Specijalističkom diplomskom stručnom studiju Poljoprivreda nositeljica je predmeta Uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja u ekološkoj i održivoj proizvodnji. Od prvih dana zaposlenja na Visokom gospodarskom učilištu uključena je u stručni i znanstveno-istraživački rad. Objavila je elektronički nastavni materijal „Egzotične ljekovite biljne vrste“ te je sudjelovala u izradi priručnika „Korištenje kompostiranog biorazgradivog komunalnog otpada u održivoj poljoprivrednoj proizvodnji”. Sudjelovala je na brojnim domaćim i međunarodnim konferencijama te je objavila 80 znanstvenih i stručnih radova. Radila je na dva VIP projekta MPŠVG: „Unapređenje proizvodnje povrća korištenjem kalemljenih presadnica“ i „Korištenje kompostiranog biorazgradivog komunalnog otpada u održivoj poljoprivrednoj proizvodnji“ te dva znanstvena projekta: TEUCLIC „Taxonomy, Ecology and Utilization of Carob Tree (Cerotonia siliqua L.) and Bay Laurel (Laurus nobilis L.)“ i „Procjena adaptabilnosti hrvatskog sortimenta kukuruza i soje u funkciji oplemenjivanja za tolerantnost na sušu–AGRO-DROUGHT-ADAPT“. U sklopu navedenih projekata objavljeno je nekoliko znanstvenih, stručnih, završnih i diplomskih radova koji su predstavljeni na međunarodnim konferencijama. U sklopu Erasmus programa mobilnosti osposobljavala se na nekoliko visokoškolskih ustanova u inozemstvu.