Namirnice
Tijesto
- 500 g lisnatog tijesta
Žele
- 500 g borovnica
- 450 ml vode
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- sok od ½ limuna
- 2 Dolcela premium pudinga od borovnica (ili od vanilije)
Krema
- 250 g borovnica
- 50 ml vode
- 50 g šećera
- 1 mljevena želatina
- 500 g mascarpone sira
- 100 g šećera u prahu
- 2 žlice arome vanilije
- 500 ml vrhnja za šlag
I još
- 500 ml vrhnja za šlag
- šećer u prahu za posip
Postupak
-
Lisnato tijesto tanko razvaljaj na dva pravokutnika (35 × 25 cm). Izbockaj vilicom i peci na 200 °C 15–20 min, dok ne porumene.
Korak 1 – pečenje kora od lisnatog tijesta. -
Borovnice kuhaj s 250 ml vode, šećerom, vanilin šećerom i limunovim sokom. Kad omekšaju, usitni štapnim mikserom i vrati kratko kuhati.
Korak 2 – kuhanje borovnica. -
Puding razmuti u 200 ml vode i ukuhaj u vrući pire od borovnica, miješaj dok se ne zgusne. Vruće rasporedi na donju pečenu koru i ohladi.
Korak 3 – žele sloj na kori. -
Za kremu: prokuhaj 250 g borovnica s 50 ml vode i 50 g šećera, protisni kroz cjediljku. Umiješaj prethodno otopljenu želatinu (po uputi) i pusti da se ohladi na sobnu temperaturu.
Korak 4 – priprema voćnog soka sa želatinom. -
Mascarpone izmiksaj sa šećerom u prahu i aromom vanilije, zatim ulij dio ohlađenog soka od borovnica i kratko sjedini.
Korak 5 – mascarpone krema s borovnicama. -
Posebno istuci vrhnje u čvrst šlag te ga ručno pjenjačom sjedini s mascarpone smjesom. Kremu premaži preko ohlađenog želea i dobro ohladi (nekoliko sati).
Korak 6 – mazanje kreme i hlađenje. -
Umuti preostalih 500 ml vrhnja u šlag, rasporedi po kremi i poklopi drugom korom (kora izrezana na kvadrate). Pospi šećerom u prahu.
Korak 7 – završnica i posluživanje.
Savjet Kolač najlakše reži kad je potpuno ohlađen.
Recept iz knjige Moji voćni kolači