Bobovnica – slojeviti kolač s borovnicama na lisnatom tijestu (recept)

Namirnice

Tijesto

  • 500 g lisnatog tijesta

Žele

  • 500 g borovnica
  • 450 ml vode
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • sok od ½ limuna
  • 2 Dolcela premium pudinga od borovnica (ili od vanilije)

Krema

  • 250 g borovnica
  • 50 ml vode
  • 50 g šećera
  • 1 mljevena želatina
  • 500 g mascarpone sira
  • 100 g šećera u prahu
  • 2 žlice arome vanilije
  • 500 ml vrhnja za šlag

I još

  • 500 ml vrhnja za šlag
  • šećer u prahu za posip

Postupak

  1. Lisnato tijesto tanko razvaljaj na dva pravokutnika (35 × 25 cm). Izbockaj vilicom i peci na 200 °C 15–20 min, dok ne porumene.
    Razvaljano i izbockano lisnato tijesto peče se u pećnici
    Korak 1 – pečenje kora od lisnatog tijesta.
  2. Borovnice kuhaj s 250 ml vode, šećerom, vanilin šećerom i limunovim sokom. Kad omekšaju, usitni štapnim mikserom i vrati kratko kuhati.
    Borovnice se kuhaju sa šećerom i limunovim sokom
    Korak 2 – kuhanje borovnica.
  3. Puding razmuti u 200 ml vode i ukuhaj u vrući pire od borovnica, miješaj dok se ne zgusne. Vruće rasporedi na donju pečenu koru i ohladi.
    Ukuhavanje pudinga u pire od borovnica i nanošenje na koru
    Korak 3 – žele sloj na kori.
  4. Za kremu: prokuhaj 250 g borovnica s 50 ml vode i 50 g šećera, protisni kroz cjediljku. Umiješaj prethodno otopljenu želatinu (po uputi) i pusti da se ohladi na sobnu temperaturu.
    Cijeđenje kuhanih borovnica i dodavanje želatine
    Korak 4 – priprema voćnog soka sa želatinom.
  5. Mascarpone izmiksaj sa šećerom u prahu i aromom vanilije, zatim ulij dio ohlađenog soka od borovnica i kratko sjedini.
    Miksanje mascarponea sa šećerom u prahu i vanilijom
    Korak 5 – mascarpone krema s borovnicama.
  6. Posebno istuci vrhnje u čvrst šlag te ga ručno pjenjačom sjedini s mascarpone smjesom. Kremu premaži preko ohlađenog želea i dobro ohladi (nekoliko sati).
    Spajanje šlaga i mascarponea, pa mazanje preko želea
    Korak 6 – mazanje kreme i hlađenje.
  7. Umuti preostalih 500 ml vrhnja u šlag, rasporedi po kremi i poklopi drugom korom (kora izrezana na kvadrate). Pospi šećerom u prahu.
    Završni sloj šlaga i gornja kora, posipanje šećerom u prahu
    Korak 7 – završnica i posluživanje.

Savjet Kolač najlakše reži kad je potpuno ohlađen.

Recept iz knjige Moji voćni kolači

Prethodni članakFanon na 32. Bjelovarskom sajmu – inovacije, održivost i tradicija u hranidbi stoke
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.