Povodom Svjetskog dana jabuke koji se obilježava 20. listopada, naša najveća proizvođačka organizacija PZ JabukaHR svečano će otvoriti logističko-distributivni centar (LDC) u Križu s najmodernijom opremom i linijama za sortiranje, kalibriranje, pakiranje i skladištenje voća.

Zahvaljujući svojoj središnjoj poziciji unutar Republike Hrvatske i blizini ključnih prometnih pravaca, Križ je strateški izuzetno povoljan za logistiku i distribuciju, omogućujući brzu povezanost s cijelom zemljom i regijom. LDC Jabuka u Križu raspolaže s ukupno 36 specijaliziranih komoraza čuvanje i preradu voća.

LDC Jabuka ima solarne panele za bolju energetsku održivost i manji ugljični otisak te vlastite kamione
Od toga se izdvaja33 ULO komore (Ultra Low Oxygen),jedna komora za dubinsko smrzavanjetedvije manipulativne (ekspedit) komore. Posebnost ovog objekta je i DCA atmosfera (Dynamic Controlled Atmosphere)– nadogradnja ULO tehnologije – koja omogućuje dugoročno skladištenje jabuka u strogo kontroliranim uvjetima atmosfere i temperature, čime se osigurava očuvanje svježine i kvalitete tijekom cijele godine. Dodatno, centar uključuje rashladne komore za sezonsko voće i povrće, kao i prostore za privremeno skladištenje gotovih proizvoda, uključujući mutne i bistre sokove.

Prijemni i otpremni rashladni prostori omogućuju optimalan protok robe kroz sve faze logistike. Digitalno praćenje uvjeta, fleksibilna organizacija i visoki higijenski standardi čine ovaj sustav pouzdanim i prilagodljivim tržištu. Centar obuhvaća najmoderniju sortirnicu i pakirnicu voća u Hrvatskoj, opremljenu poluautomatiziranim linijama za obradu primarno jabuka, ali i drugih voćnih kultura.

Sustav omogućuje precizno sortiranje po veličini, boji i kvaliteti, dok se pakiranje odvija brzo i higijenski – s minimalnim ručnim kontaktom i maksimalnim očuvanjem svježine u širokom rasponu pakiranja. Pakiraju se i druge voćne kulture poput trešanja, nektarina, krušaka, bresaka, šljiva i lubenica. Time LDC Jabuka pruža fleksibilnu uslugu proizvođačima i distributerima tijekom cijele sezone.

Pored skladištenja i pakiranja, centar uključuje i proizvodnju prirodnih voćnih sokova, čime se proces zaokružuje – od sirovine do gotovog proizvoda. Prerada svježih jabuka u mutne i bistre sokove provodi se u posebno opremljenim pogonima, koristeći tehnologiju koja čuva nutritivne vrijednosti i prirodni okus. Proces je usklađen s visokim higijenskim normama i standardima kvalitete, a sljedivost sirovina omogućuje transparentnost i sigurnost proizvoda. Fokus je na prirodnim proizvodima bez nepotrebnih dodataka, u različitim vrstama pakiranja. Ovaj model omogućuje veću iskoristivost domaćeg voća, smanjenje otpada i poticanje održive prerade.

Centar je osmišljen za brzu, sigurnu i fleksibilnu distribuciju svježeg voća i sokova trgovinama, distributerima i otkupljivačima. Zahvaljujući optimalnoj organizaciji skladišta, pakirnice i utovarno-istovarnih zona, roba se priprema i isporučuje u vrlo kratkom roku. LDC Jabuka raspolaže i vlastitim voznim parkom od 4 kamiona, a dodatno surađuje s pouzdanim transportnim partnerima. Povoljna prometna povezanost objekta dodatno doprinosi distribucijskoj učinkovitosti na domaćem i regionalnom tržištu. Fleksibilnost u količinama, formatima i rokovima isporuke čini PZ JabukaHR pouzdanim partnerom kroz sve faze lanca opskrbe – od polja do krajnjeg kupca.
Uz skladištenje i pakiranje, u LDC-u se prerađuju jabuke u sokove

Za uspjeh udruženja poljoprivrednih proizvođača preduvjet je zajednički poslovni interes i usklađenost i ujednačenost standarda u proizvodnji, ali najbitniji je ipak ljudski faktor, međusobno povjerenje, profesionalnost i poslovnost u držanju dogovora te sposobnost organizacije, za što je neophodna osoba i stručnjak koji će držati sve pod kontrolom, upravljati procesima, pametno planirati i investirati, pregovarati i predviđati naredne korake i donijeti profit svim članovima, ukratko vrhunski menadžer i upravitelj. Srećom, proizvođačka organizacija PZ Jabuka HR ima baš takvog upravitelja, Luku Cvitana. S Lukom smo razgovarali o ovoj značajnoj investiciji ususret svečanom otvorenju kad će LDC Jabuka otvoriti vrata i prikazati najmoderniju tehnologiju.

Koliki rast je ostvarila PZ JabukaHR u zadnjih 5 godina? 

U posljednjih pet godina PZ JabukaHR bilježi značajan i kontinuirani rast kako članova i kooperanata, tako i proizvodnih površina na kojima “kontrolira” proizvodnju. Danas zadruga okuplja 18 članova i između 30 i 40 kooperanata ovisno o sezoni. Proizvodnja se odvija na više od 400 hektara površina. Osim jabuka, sve veći udio zauzimaju i druge kulture poput šljive, kruške, trešnje, breskve, nektarine i borovnice. Modernizacija i izgradnja vlastitog logističko-distributivnog centra rezultirali su povećanjem obujma proizvodnje za čak 30% u prvim mjesecima 2025. godine u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine.

Kakav je vaš trenutni status i pregovaračka pozicija prema trgovačkim lancima koji najviše prodaju domaće svježe voće?

PZ JabukaHR surađuje s gotovo svim vodećim trgovačkim lancima u Hrvatskoj, uključujući Lidl, Plodine, Kaufland, Spar, Studenac, KTC i NTL, koji sve više prepoznaju i cijene hrvatski proizvod i hrvatskog proizvođača. Zadruga, odnosno njezini članovi i kooperanti, ne ovise o otkupljivačima već samostalno skladišti, sortira, pakira i distribuira voće. Imamo unaprijed planirane godišnje količine koje ravnomjerno distribuiramo kroz cijelu godinu, uključujući i turističku sezonu. To nam daje prednost u održavanju prisutnosti domaće jabuke na policama maloprodaje.

Roba se čuva u najmodernijim komorama

Zašto ste se odlučili na izgradnju LDC-a, kolika je vrijednost projekta i sufinanciranje iz europskih sredstava, koliki je kapacitet LDC-a i što to znači za vas?

Izgradnja LDC-a bila je strateški iskorak zbog nedostatnih kapaciteta, posebno u vidu sortiranja i pakiranja, te kontinuiranog djelovanja iz zakupljenih skladišnih kapaciteta, a u pojedinim sezonama i istovremenog rada i djelovanja iz čak pet zakupljenih objekata. Takav model djelovanja ograničavao je mogućnosti daljnjeg rasta i širenja. Projekt je vrijedan gotovo 25 milijuna eura bez PDV-a. Od toga je 15 milijuna eura dobiveno kao bespovratna potpora iz europskih fondova (NPOO). Novi centar može godišnje konfekcionirati više od 20.000 tona jabuka i opremljen je najmodernijom tehnologijom za sortiranje, pakiranje i skladištenje voća. Izgradnja centra omogućila je efikasniju organizaciju, veću kontrolu kvalitete, formiranja sustava sljedivosti, certificiranja, širenje baze proizvođača, i ono najvažnije, zadovoljavanja sve strožih standarda trgovačkih lanaca, posebice po pitanju kvalitete, kontinuiteta i sigurnosti isporuke, te adekvatnog odgovora na sve zahtjeve tržišta po pitanju modernih i ekoloških prihvatljivih tipova pakiranja. 

Koji su planovi PZ JabukaHR za iduće razdoblje, imate li prostora za širenje proizvodnje, prerade…?

Planira se daljnje širenje baze proizvođača, osobito onih koji zadovoljavaju visoke tehnološke i organizacijske standarde. U planu je i proširenje palete kultura te dodatna modernizacija. Proširenje je nužno kako bi centar mogao raditi punim kapacitetom tijekom cijele godine, neovisno o prirodnim prinosima pojedine sezone, te kako bi što spremnije odgovorili na sve složnije izazove zbog klimatskih promjena koje su postale svakodnevnica naših proizvođača. U fazi smo razvoja i nove palete prerađevina od jabuke, odnosno gotovih proizvoda koji će se uskoro moći pronaći na policama pojedinih trgovačkih lanaca. 

Velik dio investicije uložen je u vrhunsku opremu

Kako se drugi proizvođači mogu uključiti i svoju robu skladištiti i plasirati putem LDC-a Jabuka. Što im nudite i koje su im pogodnosti?

PZ JabukaHR otvorena je za suradnju s proizvođačima koji su spremni ulagati u kvalitetu i dugoročno graditi tržište. Uključivanje znači više od pukog korištenja skladišta – to je ulazak u sustav koji omogućuje sigurniji plasman, bolju cijenu te korištenje svih benefita koje nudi i omogućava članstvo u proizvođačkoj organizaciji i svi programi i potpore iz EU i nacionalnih sredstava namijenjenih isključivo za proizvođačke organizacije. Proizvođači koji žele surađivati trebaju imati osnovnu tehničku opremljenost – poput navodnjavanja i zaštite od tuče – ali i spremnost na zajedničko planiranje i usklađenost s tržišnim zahtjevima. Svaki novi proizvođač koji ispuni te uvjete dobiva pristup organiziranoj prodaji, stabilnijem prihodu i infrastrukturi koja samostalno teško može biti dostupna. 

Cilj nam je okupiti ozbiljne partnere koji razumiju da je tržište zahtjevno i da jedino udruženi možemo opstati. Centar radi tijekom cijele godine, zato tražimo i one koji mogu doprinijeti većim količinama, kako bi sustav bio održiv i u lošim sezonama. 

Želimo naglasiti da je proizvođačka organizacija, koja je nositelj investicije i upravlja novoizgrađenim logističko-distributivnim centrom, otvorena za  prijem u članstvo za trenutne kooperante i sve ostale proizvođače koji su spremni proći kroz proces prilagodbe, zadovoljavanja statutarnih odredbi, te dobivanja statusa punopravnog člana proizvođačke organizacije. Otvoreni smo također za suradnju i s drugim proizvođačkim organizacijama na tržištu. 

U kojem smjeru ide voćarstvo u EU i što bi hrvatski voćari trebali napraviti da im proizvodnja bude isplativija/konkurentnija?

Voćarstvo u EU sve se više temelji na udruživanju proizvođača, visokoj organizaciji i tehnološkoj opremljenosti. Hrvatski voćari trebaju pratiti te trendove, te neupitno ulagati u moderne nasade, koristiti protugradne mreže i sustave navodnjavanja te se organizirati u proizvođačke organizacije, ili pristupiti postojećim i već etabliranim organizacijama na tržištu. Ključ uspjeha je dugoročno ulaganje i praćenje tržišnih trendova – jer ulaganja po hektaru često prelaze 100.000 eura.

Luka Cvitan redovito prati trendove u poljoprivredi

Može li se i kako povećati proizvodnja voća i površine kao i prosječan urod/ha te broj proizvođača u RH i kojim mjerama?

Ključna je inicijativa proizvođača, međutim to u ovim sve težim tržišnim i klimatskim uvjetima nije dostatno. Nužna je ciljana i konkretna potpora resornog ministarstva koje kroz dostupne mehanizme i uz izdašne potpore treba dati dodatan zamašnjak na održavanju i modernizaciji postojećih proizvodnih kapaciteta, ali također i podršku u osmišljavanju i realizaciji programa potpore kojima će se kroz jasno definiranu strategiju ulagati u nove nasade, odnosno nove proizvodne površine, uz naglasak da iste potiču urode, a ne samo površine. 

Potrebna je izmjena politike poticaja, edukacija proizvođača, ulaganje u infrastrukturu i veća financijska podrška za početne investicije. Te mjere su jedan od ključnih preduvjeta da se u dugoročnom razdoblju vratimo na razine samodostatnosti u određenim kulturama. Također, osiguranje stabilne otkupne cijene nužno je za zadržavanje i privlačenje novih proizvođača. Pozivam još jednom sve zainteresirane proizvođače da nas kontaktiraju ili posjete u novom logističkom centru u Križu, i provjere koje im se sve mogućnosti i benefiti pružaju potencijalnim članstvom i sudjelovanjem u radu najveće i najstarije proizvođačke organizacije na tržištu.

Foto: jabuka.hr i Gospodarski list

Prethodni članakGnjezdasti štitasti moljac – novi štetnik agruma u Hrvatskoj
Sljedeći članakHrvatska ima najmanju samodostatnost u proizvodnji mlijeka u Europskoj uniji
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr.
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr. Glavni je urednik u Gospodarskom listu u kojem uređuje rubrike održiva poljoprivreda, agroekonomika, povrćarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo, zaštita bilja, nove tehnologije i dr. Rođen je 1976.g. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu, te XI. gimnaziju. Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je na smjeru vrtlarstvo i oblikovanje pejzaža. Na Agronomskom fakultetu je trenutno i doktorand na poslijediplomskom studiju Poljoprivredne znanosti. Desetak godina bavio se uzgojem ukrasnog bilja u vlastitom rasadniku, a radio je i u poljoljekarni kao agronom - savjetnik. U Gospodarskom listu radi od 2010. godine, a glavni je urednik od 2015. godine i producira sadržaje stručne tematike u tiskanim, ali i digitalnim formatima. Od 2014.godine je i tajnik Društva agrarnih novinara Hrvatske. Organizator je i moderator na stručnim skupovima (seminari, konferencije, kongresi...) te panel raspravama, fokus skupinama i radionicama, a sudjeluje i koordinira u raznim nacionalnim i europskim projektima o poljoprivrednoj proizvodnji.