Europski mali sirari su već dugi niz godina udruženi u europsku mrežu malih sirara: Farmhouse and Artisan Cheese & Dairy Producers European Network (FACEnetwork), a naši mali proizvođači sira iz cijele Hrvatske su udruženi u Savez malih sirara RH „SirCro“ koji je član te mreže od 2019. godine.

FACEnetwork organizira već 14 godina međunarodnu konferenciju europskih malih sirara u sklopu koje održava i godišnju skupštinu, a domaćin ovogodišnje 15. međunarodne konferencije europskih malih sirara je Republika Hrvatska odnosno Istra. Konferencija se održava od 27. do 29. listopada 2025. godine u hotelu Eden u Rovinju. Očekuje se oko 150 sudionika iz više europskih zemalja.

Organizaciju konferencije je preuzeo Savez malih sirara RH „SirCro“ uz pomoć FACE mreže, a glavni pokrovitelj i suorganizator je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva. Gospodarski list kao medijski pokrovitelj o konferenciji je razgovarao s organizatoricom, Anđelkom Pejaković iz Saveza malih sirara.

Anđelka Pejaković na jednoj od radionica za sirare

Kako je došlo do domaćinstva Hrvatske za ovu konferenciju?

Hrvatska je već šest godina članica FACEnetwork – europske mreže malih i obrtničkih  sirana i sudjeluje na ovom skupu svake godine, u drugoj državi. Prošle godine smo predloženi kao kandidat za organizaciju konferencije ove godine i to smo i prihvatili.

Iz koliko se država očekuje dolazak sudionika – malih sirara na ovu konferenciju?

Očekujemo dolazak sudionika iz petnaestak država koje imaju predstavnike u FACEnetwork.

Koje su glavne teme konferencije i što će sve sudionici moći čuti na predavanjima uz primjere dobre prakse?

Glavna tema konferencije je marketing i promocija, a 8 predavača će pokušati prikazati kako se proizvode, promiču i prodaju naši tradicionalni sirevi kroz turizam i kroz kratke lance opskrbe.

Što će im Hrvatska kao domaćin pokazati iz naše sirarske tradicije i aktualne proizvodnje?

Sudionicima ćemo pokazati naš način života i proizvodnje kroz stručne izlete koji obuhvaćaju posjete siranama i dodatno nekoj drugoj specifičnoj proizvodnji karakterističnoj za Istru ( tartufi, vino, kraft pivo, maslinovo ulje).

Koga će sudionici imati prilike posjetiti?

Prvi dan konferencije je rezerviran za 5 stručnih izleta s 5 autobusa u različite smjerove Istre i na otok Krk. Svaki izlet ima posjetu dvjema siranama, ručak i posjetu ili vinariji ili uljari, a jedan izlet ima lov na tartufe.

Izlet 1 – kravlji sirevi i tartufi
  • Letaj (Kršan) – farma krava i sirana Fajman (sirovo mlijeko)
  • Sveti Martin (Buzet) – Farma krava i sirana „Majcani“
  • Karlić lov na tartufe sa psima i ručak s tartufima na njihovom imanju
Izlet 2 – kozji i kravlji sirevi i vino
  • Cokuni – Stancija Kumparička – posjet ekološkoj farmi koza i sirani 
  • Stancija Šantamarina – posjet farmi krava i ovaca, sirani i proizvodima
  • Marčana – vinarija Kalavojna, vinski podrum, degustacija 4 vina + bruschette
Izlet 3 – kravlji sirevi, istarsko govedo boškarin s preradom mesa i pivo
  • Pazin – posjet pogonu za preradu mesa (AZRRI) i farmi goveda Boškarin na Gortanovom Brijegu
  • posjet farmi krava i sirani Orbanić u Kašćerganima
  • Kraft Pivovara Kampanjola. Degustacija piva.
Izlet 4 – kravlji sirevi i maslinovo ulje
  • Boljunsko polje – posjet farmi krava, sirani i kušaonici sira Buretić 
  • Orbanići – posjet obrtničkoj sirani kravljeg sira „Latus“
  • Oio Vivo – posjet maslinicima, degustacija maslinovog ulja s fingerfoodom
Izlet 5 – ovčji sirevi i vino na otoku Krku
  • Lakmartin (otok Krk) – posjet farmi ovaca s klaonicom i siranom s izletištem Magriž
  • Vrbnik (otok Krk) – Kuća vina Ivan Katunar, degustacija 3 vrste vina

Drugog dana konferencije su stručna izlaganja, turistički obilazak Rovinja i degustiranje raznih europskih sireva u večernjim satima na sirarskom bifeu.

Treći dan je rezerviran za turističke izlete po Istri za one koji žele ostati dan duže.

Gdje se mogu zainteresirani prijaviti, i gdje mogu saznati više o konferenciji?

Sve informacije i prijava nalaze se na stranici: https://meeting2025.face-network.eu/#menu

Prethodni članakPrema drevnom receptu za češki stil piva, ispisao prve stranice craft scene u Hrvatskoj
Sljedeći članakPrvi Natječaj 73.06. za modernizaciju šumarstva
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr.
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr. Glavni je urednik u Gospodarskom listu u kojem uređuje rubrike održiva poljoprivreda, agroekonomika, povrćarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo, zaštita bilja, nove tehnologije i dr. Rođen je 1976.g. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu, te XI. gimnaziju. Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je na smjeru vrtlarstvo i oblikovanje pejzaža. Na Agronomskom fakultetu je trenutno i doktorand na poslijediplomskom studiju Poljoprivredne znanosti. Desetak godina bavio se uzgojem ukrasnog bilja u vlastitom rasadniku, a radio je i u poljoljekarni kao agronom - savjetnik. U Gospodarskom listu radi od 2010. godine, a glavni je urednik od 2015. godine i producira sadržaje stručne tematike u tiskanim, ali i digitalnim formatima. Od 2014.godine je i tajnik Društva agrarnih novinara Hrvatske. Organizator je i moderator na stručnim skupovima (seminari, konferencije, kongresi...) te panel raspravama, fokus skupinama i radionicama, a sudjeluje i koordinira u raznim nacionalnim i europskim projektima o poljoprivrednoj proizvodnji.