Europski mali sirari su već dugi niz godina udruženi u europsku mrežu malih sirara: Farmhouse and Artisan Cheese & Dairy Producers European Network (FACEnetwork), a naši mali proizvođači sira iz cijele Hrvatske su udruženi u Savez malih sirara RH „SirCro“ koji je član te mreže od 2019. godine.
FACEnetwork organizira već 14 godina međunarodnu konferenciju europskih malih sirara u sklopu koje održava i godišnju skupštinu, a domaćin ovogodišnje 15. međunarodne konferencije europskih malih sirara je Republika Hrvatska odnosno Istra. Konferencija se održava od 27. do 29. listopada 2025. godine u hotelu Eden u Rovinju. Očekuje se oko 150 sudionika iz više europskih zemalja.
Organizaciju konferencije je preuzeo Savez malih sirara RH „SirCro“ uz pomoć FACE mreže, a glavni pokrovitelj i suorganizator je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva. Gospodarski list kao medijski pokrovitelj o konferenciji je razgovarao s organizatoricom, Anđelkom Pejaković iz Saveza malih sirara.
Kako je došlo do domaćinstva Hrvatske za ovu konferenciju?
Hrvatska je već šest godina članica FACEnetwork – europske mreže malih i obrtničkih sirana i sudjeluje na ovom skupu svake godine, u drugoj državi. Prošle godine smo predloženi kao kandidat za organizaciju konferencije ove godine i to smo i prihvatili.
Iz koliko se država očekuje dolazak sudionika – malih sirara na ovu konferenciju?
Očekujemo dolazak sudionika iz petnaestak država koje imaju predstavnike u FACEnetwork.
Koje su glavne teme konferencije i što će sve sudionici moći čuti na predavanjima uz primjere dobre prakse?
Glavna tema konferencije je marketing i promocija, a 8 predavača će pokušati prikazati kako se proizvode, promiču i prodaju naši tradicionalni sirevi kroz turizam i kroz kratke lance opskrbe.
Što će im Hrvatska kao domaćin pokazati iz naše sirarske tradicije i aktualne proizvodnje?
Sudionicima ćemo pokazati naš način života i proizvodnje kroz stručne izlete koji obuhvaćaju posjete siranama i dodatno nekoj drugoj specifičnoj proizvodnji karakterističnoj za Istru ( tartufi, vino, kraft pivo, maslinovo ulje).
Koga će sudionici imati prilike posjetiti?
Prvi dan konferencije je rezerviran za 5 stručnih izleta s 5 autobusa u različite smjerove Istre i na otok Krk. Svaki izlet ima posjetu dvjema siranama, ručak i posjetu ili vinariji ili uljari, a jedan izlet ima lov na tartufe.
Izlet 1 – kravlji sirevi i tartufi
- Letaj (Kršan) – farma krava i sirana Fajman (sirovo mlijeko)
- Sveti Martin (Buzet) – Farma krava i sirana „Majcani“
- Karlić lov na tartufe sa psima i ručak s tartufima na njihovom imanju
Izlet 2 – kozji i kravlji sirevi i vino
- Cokuni – Stancija Kumparička – posjet ekološkoj farmi koza i sirani
- Stancija Šantamarina – posjet farmi krava i ovaca, sirani i proizvodima
- Marčana – vinarija Kalavojna, vinski podrum, degustacija 4 vina + bruschette
Izlet 3 – kravlji sirevi, istarsko govedo boškarin s preradom mesa i pivo
- Pazin – posjet pogonu za preradu mesa (AZRRI) i farmi goveda Boškarin na Gortanovom Brijegu
- posjet farmi krava i sirani Orbanić u Kašćerganima
- Kraft Pivovara Kampanjola. Degustacija piva.
Izlet 4 – kravlji sirevi i maslinovo ulje
- Boljunsko polje – posjet farmi krava, sirani i kušaonici sira Buretić
- Orbanići – posjet obrtničkoj sirani kravljeg sira „Latus“
- Oio Vivo – posjet maslinicima, degustacija maslinovog ulja s fingerfoodom
Izlet 5 – ovčji sirevi i vino na otoku Krku
- Lakmartin (otok Krk) – posjet farmi ovaca s klaonicom i siranom s izletištem Magriž
- Vrbnik (otok Krk) – Kuća vina Ivan Katunar, degustacija 3 vrste vina
Drugog dana konferencije su stručna izlaganja, turistički obilazak Rovinja i degustiranje raznih europskih sireva u večernjim satima na sirarskom bifeu.
Treći dan je rezerviran za turističke izlete po Istri za one koji žele ostati dan duže.
Gdje se mogu zainteresirani prijaviti, i gdje mogu saznati više o konferenciji?
Sve informacije i prijava nalaze se na stranici: https://meeting2025.face-network.eu/#menu