Nakon međunarodnog Simpozija o maslinovim uljima Hrvatske i jadranske obale skupina dalmatinskih maslinara i stručnjaka osnovali klub Oleum Primum Dalmaticum i definirali kriterije za proizvodnju nove klase Ultra virigin ulja. Radi se o uljima od autohtonih dalmatinskih sorti koja imaju kvalitetnije kemijske i organoleptičke karateristike od klasičnih ekstra djevičanskih ulja. Kakve koristi od “dalmatinske djevice” će imati proizvođači, potrošači i – država?
Dalmacija proizvodi 85 posto maslinovog ulja u Hrvatskoj. Znači, svaka četvrta od pet boca prodanog maslinovog ulja je iz Dalmacije, ako se u obzir uzme i izvoz.
Kvaliteta većine ulja također je neupitna, kaže Ante Vulin, višestruko nagrađivani proizvođač iz Pakoštana.
U New Yorku, na NYIOOC-u, najvećem i najprestižnijem ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja hrvatski maslinari su osvojili ukupno 125 medalja. Od toga dalmatinska ulja 65 zlata i 21 srebro. Za usporedbu, maslinari iz Istre, također uspješne maslinarske regije, na istom natjecanju osvojili su 34 zlata i 3 srebra, izvjestio je američki Olive Oil Times.
Imamo tradiciju, kvalitetu, izvrstan terroire, autohtone sorte i vrsne maslinare pa ipak , na razini regije, nismo udruženi. Nemamo ni brend, dodaje Tomislav Duvnjak, vlasnik obiteljskog nasada i Centra maslinovog ulja Sveti Ivan iz Vodica u Sjevernoj Dalmaciji.
S panela na osnivanje kluba
Zašto je tako i kako prevladati ovakvu situaciju po prvi put javno se govorilo na panelu u sklopu nedavnog međunarodnog simpozija o maslinovim uljima Hrvatske i jadranske obale, održanog u Postirama na otoku Braču. Na simpoziju, kojega je organizirao Olive Oil Times u suradnji sa Turističkom zajednicom Postira sudjelovalo više od 150 stručnjaka iz 10 zemalja Europe i svijeta.
Desetak dana nakon panela, točnije 1. listopada u dalmatinskom Novigradu, održana je osnivačka skupština Kluba Oleum Primum Dalmaticum. O kakvom klubu se radi i kako će funkcionirati uvrštavanje proizvoda najviše klase “Ultra virgin” detaljno je propisano Statutom kluba te Pravilnikom o brendu, odnosno oznaci „Ultra virgin“. Riječ je o vrhunskim uljima koja su po kemijskim i orgaleptičkim karakteristikama iznad kategorija „ekstra virgin“. Ističu se kvalitetom i posebnošću, a kako se dobivaju?

Kako do Ultra virgin ulja ?
Dobivat će ga se izravno iz zdravih i neoštećenih plodova masline isključivo mehaničkim postupcima. Berba se obavlja ručno ili malim ručnim tresačima. Berba i prerada moraju se obaviti isti dan. Ulje može biti monosortno, ako je dobiveno od minimalno 80% jedne od dalmatinskih sorti, ili blend, ako je dobiveno od dvije ili više sorti maslina, s time da udio dalmatinskih sorti mora biti veći od 50%. Plodovi se odvojeno beru, prerađuju i označavaju po sortama za proizvodnju monosortnih ulja. Na etiketi mora biti jasno naznačena sorta kod monosortnih ulja. Kemijsku analizu vrši jedan od ovlaštenih laboratorija Hrvatske.
Bolje kemijske i organoleptičke karakteristike
Za razliku od klasičnih ekstra djevičanskih ulja, koja sadrže najviše 0,8 grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama ulja, ova ulja sadrže najviše 0,4 grama slobodnih masnih kiselina.
Zbroj polifenola mora biti veći od 300 (utvrđeno spektrofotometrijskom metodom). Europska komisija, podsjetimo, propisuje da ulja koja imaju više od 250 miligrama polifenola po litri, imaju ljekovita svojstva. To proizvođači mogu istaknuti na etiketama svojih ulja.
Senzorska svojstvas moraju biti: voćnost min. 3, pikantnost min. 3, gorčina min. 3. Zbroj medijana mora biti min. 10, što ultra djevičansko maslinovo ulje svrstava se u kategoriju srednje intenzivnih i intenzivnih maslinovih ulja.
U službenom tekstu o brendiranju i promociji ističe se da je dobar dio hrvatskih maslinara proizvodio maslinova ulja vrhunske kvalitete, za koja ne postoji adekvatna zakonska kategorizacija. Ova savršena Ultra virgin ulja, ističe se u projektu brendiranja i promocije , premašuju znatno kriterije koje je potrebno ispuniti za svrstavanje u kategoriju ekstra djevičanskih maslinovih ulja.
Zanimalo nas je i kako, osim već opisanih kriterija , u spomenutom Klubu planiraju uvrštavati proizvode u visoku kategoriju „Ultra Virgin“?
Dokazivanje izvrsnosti i visoke kvalitete
Ističu da se visoka kvaliteta dokazuje i slijedećim postignućima:
- Zlatnom ili srebrnom medaljom na jednom od međunarodnih takmičenja
- Zlatnom ili srebrnom medaljom na Noćnjaku, najznačajnijem natjecanju maslinara i uljara u Dalmaciji,
- Svjedodžbom izdanom od nastavnog zavoda za javno zdravstvo,
- Certifikatom izdanim od Kluba „Oleum primum Dalmaticum“
Zainteresiranim proizvođačima maslinovog ulja, nakon ispunjenih uvjeta i uspješnih ispita kvalitete, Klub dodjeljuje Certifikat kojim se potvrđuje uvrštavanje njihovog proizvoda u klasu Ultra virgin. Tako kategorizirana maslinova ulja nosit će na pakovini i svim promidžbenim materijalima zaštićenu oznaku Kluba za ultra virgin klasu i uživat će posebni tretman u svim promotivnim aktivnostima Kluba i njegovih članica – maslinarskih Udruga.
Koristi za proizvođače, potrošače i državu
Naš primarni cilj je, naglašavaju osnivači spomenutog Kluba, motivirati maslinare da se specijaliziraju za proizvodnju maslinovih ulja najviše moguće kvalitete. Isto tako želimo dati potrošačima mogućnost izbora i lakog raspoznavanja između osrednje kvalitetnih i visokokvalitetnih maslinovih ulja.
Na pitanje što će takovo označavanje značiti za potrošače odgovaraju:
Potrošači će biti upoznati sa svim pozitivnim, a naročito zdravstvenim svojstvima vrhunskog ultra djevičanskog maslinovog ulja, i imat će jednostavan izbor kod nabave. Oznaka klase „ultra virgin“ i logo našeg Kluba bit će garancija konstantne visoke kvalitete. Svaka boca će imati barcode kojim će se moći provjeriti originalnost proizvoda.
Najveću korist od uvođenja nove kategorije kvalitete imat će zahtjevniji potrošači i ljubitelji maslinovih ulja visoke kvalitete, ali i mali ambiciozni maslinari – proizvođači vrhunskih maslinovih ulja.
A što od toga ima društvo, odnosno država Hrvatska?
Hrvatska kao država već postaje privlačna i prepoznatljiva u svijetu kroz brojna priznanja svojih maslinara na takmičenjima širom svijeta. Podrškom ovom projektu brendiranja hrvatskih maslinovih ulja najviše kvalitete, postat će nerazdvojivi pojmovi „Hrvatska“ i „maslinovo ulje“. Osim promidžbe bit će od ekonomske koristi i za državu i za proizvođače vrhunskog ulja, pojašnjavaju osnivači Kluba Kluba Oleum Primum Dalmaticum i autori oznake/brenda Ultra virgin.
Tko su osnivači kluba Oleum Primum Dalmaticum?
Nakon što su prihvatili Statut društva i pravilnik o oznaci Ultra virgin, osnivači su održali osnivačku skupštinu. Za predsjednika je jednoglasno izabran Domagoj Živković, uspješni maslinar iz Šibenika, dobitnik priznanja “Champion of excellence Olive oil Times , za promociju autohtonih sorti i edukaciju mladih maslinara i jedan od inicijatora osnivanja kluba i branda Ultra virgin. Dopredsjednik je dr. Ivica Vlatković kojega smatraju najboljim doktorom među maslinarima i najboljim maslinarima među doktorima. Tajnik je Zlatko Burić najstariji ekološki maslinar na otoku Šolti, koji sa svojom Ankom obrađuje 150 stabala šoltanke i 100 stabala oblice, oboje umirovljenici i provode svaku slobodnu minutu u lijepom masliniku sa pogledom na susjedni Vis. Ona nekadašnja odgojiteljica i profesionalna kuharica, a on inženjer građevine. Dugogodišnji predsjednik Udruge maslinara Šolte „Zlatna Šoltanka“.
Osim njih osnivači Kluba su Krešimir Uroda, po zvanju informatičar, a po svjetonazoru maslinar te Ivica Ljubenkov, predsjednik Zajednice udruga maslinara i uljara Hrvatske. On je istaknuo da će udruživanje na nivou Dalmacije pridonijeti daljnjem razvoju i promidžbi dalmatinskog, a time i hrvatskog maslinarstva i uljarstva.
Osnivači su još Bernardin Peroš, bivši sveučilišni profesor, dekan fakulteta i prorektor Sveučilišta u Splitu, danas profesor emeritus, uz svoje zanimanje uvijek se na obiteljskom gospodarstvu bavio i maslinarstvom. Danas drži 140 stabala šoltanke i 80 starih oblica. Svoje profesionalne ambicije prenio je i na maslinarstvo sa ciljem da i tu ostavi trag.
Zatim Ranko Surjan, predsjednik Udruge maslinara Vela Luka na Korčuli sa 80 članova. Vodi kušaonicu u Veloj Luci, a svoje ulje od autohtone lastovke, za koje dobiva medalje na međunarodnim natjecanjima, prodaje po cijelom svijetu. Spomenimo i članove Upravnog odbora, a to su: Domagoj Živković, Ivica Vlatković, Zlatko Burić, Bernardin Peroš i Krešimir Uroda.

Ciljevi uvođenja nove kategorije
Na kraju svi su istaknuli važnost promicanja vrhunskih maslinovih ulja na širem prostoru četiri dalmatinske županije.
Temeljni cilj je uvođenje nove kategorije za maslinova ulja koja se ističu svojom kvalitetom i posebnošću, a za koja ćemo koristiti neslužbeni naziv ultra virgin, kaže Burić.
O uvođenju kategorije ultra virgin u izjavi za američki Oliv Oil Times izjasnio se i Domagoj Živković: Promocijom i etabliranjem na tržištu maslinovih ulja, dati ćemo potrošačima mogućnost izbora i lakog raspoznavanja između osrednje kvalitetnih i visokokvalitetnih maslinovih ulja, kao je Ultra virgin. Isto tako motivirati ćemo dalmatinske maslinare da kontinuirano usavršavaju svoja iskustva i znanja sa ciljem proizvodnje najkvalitetnijih maslinovih ulja, prvenstveno iz domaćih sorti maslina, zaključio je predsjednik Domagoj Živković.










