U organizaciji Saveza malih sirara Republike Hrvatske SIRCRO, a uz potporu glavnog pokrovitelja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, te europske FACE mreže malih sirara, u hotelu Eden u Rovinju krajem listopada održana je 15. Konferencija europskih malih sirara.
Domaćin skupa, sa 140 sudionika iz petnaestak zemalja, bila je Istarska županija. Osnovni cilj konferencije bio je umrežavanje i razmjena iskustava, prikupljanje aktualnih informacija, dijeljenje znanja te jačanje zajedništva među proizvođačima. Uz formalni program — prezentacije i rasprave — sudionicima je omogućeno i turističko razgledavanje Rovinja i dijelova Istre. Posjećene su i predstavljene lokalne proizvodnje sira kako bi se prikazalo stanje i trendovi na tržištu malih sirara u Istri i Kvarneru. Prvi dan konferencije bio je rezerviran za pet stručnih izleta u Istri i na otoku Krku i u svakom od njih bile su obuhvaćene po dvije sirane i jedna proizvodnja specifična za Istru: tartufi, vino, kraft pivo, maslinovo ulje.
Drugog dana 15. Konferencija otvorena je pozdravnim govorima. Na početku je predsjednica FACE mreže Kerstin Jurss predstavila mrežu europskih malih sirara, a među uzvanicima bili su državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Zdravko Tušek, kao predstavnik ministra poljoprivrede RH, rovinjski gradonačelnik Emil Nimčević i Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije. U nastavku su proizvođači, stručnjaci i znanstvenici održali niz zanimljivih i sadržajnih prezentacija usmjerenih na glavnu temu konferencije – „Marketing i promocija“.
Nakon stručnih izlaganja vođena je rasprava o aktualnim sirarskim temama. Predavači su kroz primjere dobre prakse govorili kako se proizvode, promiču i prodaju tradicionalni sirevi kroz turizam i kroz kratke lance opskrbe. Tijekom tri dana predstavljene su različite aktivnosti i načini poslovanja malih sirara iz različitih zemalja, izazovi s kojima se susreću, inovacije koje su pokrenuli, dodatne djelatnosti poput turističkih ponuda te inovativni proizvodi od mlijeka koji su atraktivni za potrošače. Poseban naglasak stavljen je i na mogućnosti boljeg pozicioniranja malih sirara na tržištu kroz profesionalnu prezentaciju, vidljivost i zajedničke nastupe.
Drugog dana konferencije održana je radionica degustacije i ocjenjivanja tri inovativna odnosno atraktivna mliječna proizvoda hedonističkom skalom ocjenjivanja. Nakon toga održan je „cheese buffet“ gdje je 13 zemalja sudionica dostavilo 55 različitih vrsta sireva za kušanje i predstavljanje. Ovaj segment izazvao je posebno zanimanje, jer je pružio priliku za razmjenu iskustava “na okusu” kroz izravni uvid u stilove, tehnologije i kreativnost proizvođača iz različitih regija.
Pohvale za uspješnu organizaciju i izazovi domaćih sirara
Romina Zadravec, predsjednica Saveza malih sirara Republike Hrvatske SIRCRO od 2011. godine, izrazila je veliko zadovoljstvo s vrlo uspješnim trodnevnim skupom europskih malih sirara. Posebno se zahvalila Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Republike Hrvatske koji su Savezu malih sirara pomogli organizirati ovaj kongres kao i domaćinu Rovinju i Istri te svima koji su omogućili sirarske izlete.
Na ovogodišnjoj 15. konferenciji europskih malih sirara u Rovinju bilo je 140 sudionika proizvođača sira ili povezanih s proizvodnjom sireva. Drago mi je da je rasprava protekla veoma dinamično i meni bi bilo jako drago da svatko od ovih sirara ponese nešto s ovog okupljanja i razgovora sirara, da ponese neku ideju, neko novo iskustvo, koje će biti primjenjivo u radu. S izletima su svi jako zadovoljni, a bili su u istarskim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i na otoku Krku, koja nude domaću hranu i probali su neke od tradicionalnih istarskih delicija Istre i otoka Krka.
U Hrvatskoj ima četrdesetak odobrenih sirana i oko 130 OPG-a koji imaju registriranu proizvodnju sireva. Nije bilo puno domaćih sirara na ovom skupu što mi je jako žao. Valja imati u vidu da se sirari, odnosno mala poljoprivredna gospodarstva teško mogu odvojiti od svoje poljoprivredne proizvodnje, od svojih životinja, jer nema ih tko hraniti, musti, a ni prerađivati mlijeko. Tu su redovne obveze štala, polje, sirana i prodaja. U pogledu prodaje nužno je istaknuti da cijene svima rastu, no problem u sirarskoj branši svakako je i PDV od 25 posto, što povećava cijenu proizvoda, dok je na mlijeko pet posto, kazala je Romina Zadravec.
Uloga Ministarstva i međunarodna suradnja
Anđelka Pejaković iz Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, ujedno tajnica Udruge sirara Republike Hrvatske SIRCRO s kojima radi već dva desetljeća, zaslužna je za uspješan tijek 15. Konferencije europskih malih sirara.
Svake se godine u drugoj zemlji organizira skup malih sirara Europe s temeljnim ciljem da razmjenjuju iskustva i prvog dana se organiziraju izleti u sjedišta proizvođača sira. Lani je skup održan u Norveškoj, a naša se zemlja u ovu priču uključila prije pet godina. Turističku Istru smo odabrali za održavanje Konferencije zato što ima dovoljno sirara, i dovoljno turističkih kapaciteta za oko 150 sudionika iz europskih zemalja. Na pitanje kakva je pozicija hrvatskih sirara među kolegama/cama EU, može se kazati da ne sanjaju o tržištu Europe, jer nemaju dovoljno proizvoda ni za domaće potrebe, odnosno za lokalno tržište.
S rovinjskim skupom sirara vrlo je zadovoljan i Slavko Plevnik iz Ljubljane, a sa sirarima je povezan putem proizvodne opreme koja olakšava proizvodnju sira i preradu mlijeka, dodavši da im je proizvodni moto „dodajmo mlijeku vrijednost“. Uz tvrtku Plevnik, konferenciju su podržali brojni sponzori, svojim financijskim donacijama te donacijama proizvoda: Megal, Probiotik, Cetina, Kvarner Wines, Mljekara Euro-milk, AZRRI, Gelateria iNonni i Sirana IPAK.
Treći završni dan skupa bio je rezerviran za turističke izlete po Istri za one koji su željeli ostati dan duže. Konferencija je potvrdila da su susreti ovakvog tipa ključni za unapređenje znanja, jačanje suradnje i osnaživanje malih sirara na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

















