Proizvodnja povrća zahtijeva visoku razinu stručnosti i pažljivo upravljanje svim čimbenicima rasta. Među njima, hraniva imaju presudnu ulogu jer neposredno određuju brzinu razvoja, količinu i kakvoću prinosa.

Povrtne kulture, zbog intenzivnog metabolizma i kratkog vegetacijskog ciklusa, trebaju stalno dostupne i uravnotežene količine hraniva u tlu. Pravilno planiranje gnojidbe stoga predstavlja temelj uspješne i održive proizvodnje. Povrće zahtijeva uravnoteženu opskrbu biogenim elementima, a njihova dostupnost ovisi o svojstvima tla, klimatskim uvjetima i primijenjenim agrotehničkim mjerama.

Upravo zbog toga pravilna opskrba bilja hranivima predstavlja temelj uspješne i održive proizvodnje. Hraniva su temelj uspješne proizvodnje povrća jer omogućuju visok i stabilan prinos te kvalitetu konačnog proizvoda. Njihova pravilna primjena mora biti usklađena s potrebama biljaka i specifičnostima tla, pri čemu je nužno uzeti u obzir čimbenike koji određuju njihovu pristupačnost.

Kako odrediti potrebe biljaka za hranivima?

Jedini način da se gnojidba provede na ispravan način jest poznavanje biljno-hranidbenog kapaciteta tla. On se određuje kemijskom analizom tla kojom se utvrđuju pH tla (reakcija tla), sadržaj organske tvari (humusa) te količine glavnih makroelemenata (dušika, fosfora i kalija). Usporedbom rezultata analize s potrebama pojedine povrtne vrste moguće je precizno odrediti vrstu i količinu gnojiva koje treba primijeniti na određenoj parceli. Takav pristup omogućuje racionalnu upotrebu hraniva, sprječava nepotrebne gubitke i štiti okoliš. Stoga je jedino integriranom i stručno planiranom gnojidbom moguće ostvariti dugoročno održivu, profitabilnu i ekološki prihvatljivu proizvodnju povrća.

Jedini ispravni način određivanja stanja hraniva je kemijska analiza tla  Foto: Shutterstock

Biogeni elementi i njihova uloga u rastu i razvoju biljaka

Biogeni elementi su kemijski elementi koji su neophodni (esencijalni) za rast i razvoj biljaka. Dijele se na makroelemente i mikroelemente. Makroelementi su dušik, fosfor, kalij, kalcij, magnezij i sumpor i potrebni su biljkama u većim količinama te sudjeluju u osnovnim procesima poput fotosinteze, sinteze proteina i stabilnosti stanica. U skupinu mikroelemenata ubrajaju se željezo, cink, mangan, bakar, molibden, bor i klor. Iako su biljkama potrebni u manjim količinama, jednako su vrijedni i bez njih nema pravilne enzimatske aktivnosti niti normalnog odvijanja fizioloških procesa u biljkama.

Pristupačnost hraniva i važnost pravilne gnojidbe

Hraniva su oblici biogenih elemenata koji su pristupačni biljkama, a njihova pristupačnost biljkama ne ovisi samo o njihovoj količini u tlu, već i o nizu čimbenika uključujući reakciju tla (pH), sadržaj organske tvari, teksturu tla te vlažnost i temperaturu. Kiselost tla, primjerice, može ograničiti usvajanje fosfora i molibdena, dok u alkalnim uvjetima dolazi do smanjene dostupnosti željeza, cinka i mangana. Također, prekomjerna ili nedovoljna vlažnost otežava usvajanje hraniva, a organska tvar doprinosi stvaranju povoljne strukture tla i vezivanju mikroelemenata. Stoga pravilna gnojidba, prilagođena specifičnostima tla i zahtjevima kultura, predstavlja osnovu održive i profitabilne proizvodnje povrća. S obzirom da biljke ne mogu usvajati biogene elemente nego samo njihove ionske oblike, nije moguće u tlo dodati pojedinačne ione nego soli pojedinih iona u obliku gnojiva.

Stoga, gnojiva‍ su tvari koje mogu pružiti hraniva biljkama. Općenito gledajući, gnojiva su sve tvari čija je primarna namjena u ishrani bilja. Ona su prije svega namijenjena izravnom zadovoljavanju potreba biljaka za hranivima, dok neizravno mogu pozitivno utjecati na popravak fizikalno-kemijskih svojstava tla. Hraniva u tlu mogu biti vezana na različite načine, a time se razlikuje i njihova pristupačnost biljkama. Kad se hraniva nalaze u otopini tla i nisu vezana, ona su vrlo lako pristupačna biljkama, a analizom se određuju kao vodotopljiva hraniva. Slabo vezana hraniva, koja se mogu zamijeniti, također su lako pristupačna i ispituju se analizama zamjenjivih hraniva. Nepokretna hraniva, koja se ipak mogu zamijeniti, biljkama su umjereno pristupačna te se određuju kao lako pokretna hraniva.

Nasuprot njima, nepokretna i teško zamjenjiva hraniva gotovo su nepristupačna biljkama i svrstavaju se u rezervna hraniva. Pristupačne frakcije hraniva u tlu stalno su u dinamici. S porastom suše hraniva postaju teže pokretna, a time i slabije dostupna biljkama. Suprotno tome, što je vlažnost tla veća, hraniva su pokretljivija i pristupačnija. To je osobito važno za neka hraniva poput nitrata, borata i kalcijevih iona. Poznato je da se povrtne vrste razlikuju po duljini vegetacije, ciljnim organom uzgoja, veličinom biljke, a time onda i potrebama za biogenim elementima.
Povrće se može dohraniti raznim načinima, jedan je i primjena hraniva prskanjem  Foto: Shutterstock

U tablicama 1 do 6 prikazane su potrebe povrtnih vrsta za biogenim elementima s obzirom na ciljani prinos. U tablicama su prikazane potrebe povrtnih kultura za biogenim elementima. Potrebno je istaknuti da prikazane tablice ne prikazuju na izravne potrebe za gnojivima, već na potrebe povrtnih kultura za biogenim elementima.

Tablica 1. Potrebe povrtnih kultura iz porodice krstašica za biogenim elementima

KulturaProsječni prinos (t/ha)Ukupne potrebe kulture za hranivima (kg/ha)
NP2O5K2OMg 
Krstašice      
Cvjetača202206018030 
Brokula182005017020 
Kineski kupus601806022030 
Kupus rani301404018020 
Kupus kasni501505022030 
Kupus za preradu802006025040 
Korabica301406018030 
Kelj pupčar121606022020 
Kelj251203015020 
Lisnati kelj351505018020 

Tablica 2. Potrebe povrtnih kultura iz porodica glavočika i lobodnjača za biogenim elementima

KulturaProsječni prinos (t/ha)Ukupne potrebe kulture za hranivima (kg/ha)
NP2O5K2OMg 
Glavočike      
Radič Witlof4005015030 
Radič glavati161204014020 
Endivija351405018030 
Salata351004012020 
Lobodnjače      
Blitva1001608030050 
Cikla601505022040 
Špinat za jednu košnju121403014020 
Špinat za dvije košnje201605018020 

Tablica 3. Potrebe povrtnih kultura iz porodice štitarki za biogenim elementima

KulturaProsječni prinos (t/ha)Ukupne potrebe kulture za hranivima (kg/ha)
NP2O5K2OMg 
Štitarke      
Slatki komorač201605020030 
Mrkva (Pariška)25604016020 
Mrkva rana u vezicama351005018030 
Mrkva za preradu i skladište601202203040 
Peršin251004016020 
Celer korjenaš401707020020 
Celer korjenaš za preradu502009025040 
Celer rebraš602008025030 

Tablica 4. Potrebe povrtnih kultura iz porodica mahunarki i tikvenjača za biogenim elementima

KulturaProsječni prinos (t/ha)Ukupne potrebe kulture za hranivima (kg/ha)
NP2O5K2OMg 
Mahunarke      
Grah mahunar niski150308010 
Grah mahunar za preradu90206010 
Grašak za preradu705021020 
Tikvenjače      
Krastavci za kiseljenje301505025030 
Dinje401505025060 
Tikvice, bundeve451505025010 

Tablica 5. Potrebe povrtnih kultura iz porodica pomoćnica i lukova za biogenim elementima

KulturaProsječni prinos (t/ha)Ukupne potrebe kulture za hranivima (kg/ha)
NP2O5K2OMg 
Pomoćnice      
Patlidžan401906020030 
Krumpir251006025020 
Rajčica801305026030 
Lukovi      
Poriluk401706018030 
Vlasac301804018030 
Šparoga bijela51403013020 
Šparoga zelena251503011020 
Luk501006020030 

Tablica 6. Potrebe matovilca, rabarbare i kukuruza šećerca za biogenim elementima

KulturaProsječni prinos (t/ha)Ukupne potrebe kulture za hranivima (kg/ha)
NP2O5K2OMg 
Matovilac1050106010 
Rabarbara451405022030 
Kukuruz šećerac181508026030 

Biogeni elementi se u tlo unose primjenom različitih vrsta mineralnih i organskih gnojiva, pri čemu njihova raspoloživost ovisi o kemijskom sastavu, obliku hraniva te fizikalno-kemijskim svojstvima tla. Stoga se prije svake gnojidbe moraju izračunati potrebne količine gnojiva kako bi se osigurala optimalna opskrba biljke biogenim elementima, a istovremeno spriječila prekomjerna primjena koja može dovesti do ekonomskih gubitaka i nepovoljnog utjecaja na okoliš. Na taj se način ostvaruje ravnoteža između potreba biljke, kapaciteta tla i odgovarajuće vrste gnojiva. U usporedbi s drugim granama poljoprivrede, proizvodnja povrća ubraja se među visoko profitabilne. Odlikuje je visoka dobit, ali i znatna ulaganja, kako financijska, tako i u vidu intenzivnog rada i utrošenih radnih sati.

Upravljanje hranivima u tlu temelj su uspješne proizvodnje povrća jer omogućuju visok i stabilan prinos te kvalitetu proizvoda. Njihova pravilna primjena mora biti usklađena s potrebama biljaka i specifičnostima tla, uzimajući u obzir čimbenike koji određuju njihovu pristupačnost. Samo integriranim pristupom gnojidbi moguće je ostvariti dugoročno održivu, profitabilnu i ekološki prihvatljivu povrćarsku proizvodnju. Sve navedeno ukazuje da hraniva nisu samo dodatak, već osnovni preduvjet intenzivne i kvalitetne proizvodnje povrća. Integrirani pristup gnojidbi, koji uvažava biološke potrebe biljaka i specifičnosti tla, omogućuje stabilne prinose i očuvanje plodnosti tla, što je ključ dugoročne održivosti povrćarske proizvodnje.

Prethodni članakNajbolji traktori godine predstavljeni na Agritechnici
Sljedeći članak17. Crofish okupio 75 izlagača iz više zemalja
dr. sc. Marko Petek
Dr. sc. Marko Petek diplomirao je na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2003. godine i doktorirao 2009. godine. Od 2003. do 2013. godine radi na Agronomskom fakultetu na Zavodu za ishranu bilja kao znanstveni novak. Dr. sc. Marko Petek diplomirao je na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2003. godine. Od 2003. do 2013. godine radi na Agronomskom fakultetu na Zavodu za ishranu bilja kao znanstveni novak. Suradnik je na projektu 'Optimalna gnojidba za povrće visoke nutritivne kvalitete' u sklopu kojega je obranio svoj doktorski rad 'Mineralni sastav cikle (Beta vulgaris var. conditiva Alef.) pri organskoj i mineralnoj gnojidbi' 2009. godine. Također, suradnik je na znanstvenom projektu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa 'Smjernice za kontroliranu ishranu vinove loze i proizvodnju vina', te VIP projektima Ministarstva poljoprivrede 'Ishrana vinove loze - preduvjet kvalitete grožđa i vina’ i 'Kontrolirana ishrana vinove loze, vinogradarski položaj i kvaliteta vina’. Sudjelovao je u pripremi i izvođnju nastave na dodiplomskom, preddiplomskom, diplomskom i poslijediplomskom studiju na 6 modula. Dobitnik je nekoliko CEEPUS i ERASMUS stipendija u skopu kojih je boravio u Makedoniji, Švedskoj, Poljskoj, Grčkoj i Litvi. Također, dobitnik je stipendije Hrvatske zaklade za znanost 2013. godine u trajanju od 6 mjeseci u Perthu (Australija) za projekt 'Mehanizmi remobilizacije cinka iz vegetativnih tkiva u zrno koristeći mapirajuće populacije di-haploidnog ječma'. Objavio je 36 znanstvenih radova, te veći broj sažetaka, sudjelovao je na 10 nacionalnih i 10 međunarodnih skupova. Član je Hrvatskog tloznanstvenog društva, International Society for Horticulture Science (ISHS) i International Society of Trace Element Biogeochemistry (ISTEB).