Na svojem imanju u naselju Pleškovec, obitelj Lajtman iz Čakovca uzgaja povrće, voće, i druge prehrambene proizvode, ali i kompost potreban na vrtu i voćnjaku i sve to po strogim svjetskim ekološkim propisima, te je ovog trenutka po tome jedinstvena u Republici Hrvatskoj i Europskoj Uniji.

Danas, kad na svjetskim poljima, trištima i tržnicama, u opskrbnim centrima i na kraju na stolovima restorana, domova, školskim i vrtićkim jelovnicima vlada potpuni nered, više nego lijepo je znati kako postoje i ljudi i obitelji koji stvaraju ekološku hranu, uzgojenu i prerađenu bez ikakvih kemijskih i sličnih dodataka. Bez prisutnosti strojeva na naftni i benzinski pogon, jednostavno onako kako su to radili ljudi po cijelom svijetu prije eksplozije raznih teških i lakih strojeva za obradu polja i voćnjaka i osobito kemijskih ili umjetnih dodataka i gnojiva. Jedna takva obitelj i jedno takvo imanje, zapravo jedinstveno po ekološkom i biodinamičkom načinu uzgoja i prerade, te posluživanja na stol, nalazi se u malom međimurskom naselju Pleškovec u Općini i Župi Sveti Juraj na Bredu, desetljećima najljepšem dijelu kraja između Mure i Drave, koje smo obišli kako bi smo našim cijenjenim i dragim čitateljima otkrili tu oazu božanstvene ljepote, zdravlja i radosti.

Od vjenčanih darova podigli imanje kojim se ponose

Vlasnici obiteljskog gospodarstva su Biserka i Zvonko Lajtman koji žive i u Čakovcu, ali većinu, svojeg vremena provode na gospodarstvu u Pleškovcu koje nije teško pronaći jer nalazi se s desne strane državne ceste između Čakovca i Štrigove, uz Mohokos, najviši međimurski brijeg. Prvo što čovjek primijeti kod ovih dvoje ljudi jesu uljudnost, strpljivost dragost i poštovanje prema dolazniku, a njima tek ponekad pomognu djeca koju je život odnio u svijet. A potom, dolazi lijepo uređena drvena kuća koja je ujedno i mjesto konzumiranja hrane i napitaka s vlastitog imanja, nekoliko manjih gospodarskih objekta, a zatim i lijepo, prekrasno uređena okućnica, vrt, cvjetnjak, voćnjak i druge stvari, primjerice mjesta odvijanja raznih edukacija, a jedna takva je završena pred naš dolazak na imanje, kad je predstavljeno i obavljeno pripremanje komposta. A svo ovo bogatstvo postavljeno je na vjenčanom daru. Prezanimljivo.

Naime, kad smo imali svatove, kad smo se nas dvoje vjenčali, došla je Biserkina majka, moja punica i kazala kako za nas ima lijep darak. Znate, na svadbe ili nekoliko dana prije su se donosile kuverte s novcem, domaćim ili stranim (malo zajedničkog smijeha), a moja punica donosi nekakav papir i veli. Evo moji dragi Zvonko i Biserka mi roditelji vam za vjenčani dar poklanjamo našu zemlju-pašnjak u Pleškovcu. Bili smo iznenađeni, pomalo i nesretni, ali…. I tako je počelo, prvo smo uzgajali kukuruz, potom smo se sve više počeli zanimati i educirati i odlučili smo imati i vrt, i livadu, i voćnjak, i cvjetnjak i šljivik i kestenjak, kupili smo još zemljišta i tako oformili gospodarstvo, otkriva Zvonko, a Biserka potvrđuje

Najveće priznanje

Danas se imanje prostire na 1,6 hektara površine, ekološki zaštićene od vanjskih utjecaja i obrađivano po najvišim svjetskim standardima. Potvrda održivosti uzgoja i stvaranja je EU ECOLABEL Certifikat, a potvrda ili priznanje za ukupnost stvaranja i ponude hrane i boravka je Svjetski certifikat GOOD-travel SEAL3, a za što najviše pridonosi LINA kuća u kojoj je sve posluženo bez ikakve prisutnosti modernih stvari.

Gledajte, kad smo u ovo ulazili, ja sam željela i Zvonku govorila kako ćemo sve raditi kao što je ‘delala moja mamica’ (radila moja baka) i tu smo se složili te danas imamo i uživamo u zdravom načinu stvaranja ili proizvodnje i nuđenja na kušanje kao hranu sve većem broju posjetitelja našeg gospodarstva, ponosno i odgovorno veli Biserka ponudivši nam ekološki stvorenu žganicu (rakiju) od aronije te liker stvoren od aronije i pripomenuvši da na imanju ne koriste ništa drugo, već za gnojidbu vlastiti kompost, za zalijevanje kišnicu i za košnju električnu kosilicu. Još puno toga bi se dalo napisati, ali ovo je zasigurno dovoljno za pohoditi imanje i jedinstvenu LINA kuću.

Vele Lajtmani, kako uživaju ogromnu podršku i potporu Centra Dr. Rudolfa Steinera iz Donjeg Kraljevca i njegove ravnateljice Dijane Posavec, Međimurske županije i Turističke zajednice i župana Matije Posavca i osobito se raduju i nadaju kako će primiti Demeter najveće moguće priznanje i oznaku za što su već predali potrebne papire. Jesen je i zamislite pečene ili kuhane domaće kestene, samo, a o drugome da ne govorimo u ruralnoj LINA kući i ugodno bivanje s Zvonkom i Biserkom, dvoje divnih i plemenitih osoba. Kuća LINA se grije na drva, što je posebna vrijednost i doživljaj.
Upravo obavljeno kompostiranje zelenila pod okriljem ekološki uzgojene slame
Ponosni na certifikat koji je nagrada za sav rad od 1982. godine do danas
Ovo je dio imanja na kojem se uzgaja aromatično bilje

Foto: Stjepan Mesarić