Na svojem imanju u naselju Pleškovec, obitelj Lajtman iz Čakovca uzgaja povrće, voće, i druge prehrambene proizvode, ali i kompost potreban na vrtu i voćnjaku i sve to po strogim svjetskim ekološkim propisima, te je ovog trenutka po tome jedinstvena u Republici Hrvatskoj i Europskoj Uniji.
Danas, kad na svjetskim poljima, trištima i tržnicama, u opskrbnim centrima i na kraju na stolovima restorana, domova, školskim i vrtićkim jelovnicima vlada potpuni nered, više nego lijepo je znati kako postoje i ljudi i obitelji koji stvaraju ekološku hranu, uzgojenu i prerađenu bez ikakvih kemijskih i sličnih dodataka. Bez prisutnosti strojeva na naftni i benzinski pogon, jednostavno onako kako su to radili ljudi po cijelom svijetu prije eksplozije raznih teških i lakih strojeva za obradu polja i voćnjaka i osobito kemijskih ili umjetnih dodataka i gnojiva. Jedna takva obitelj i jedno takvo imanje, zapravo jedinstveno po ekološkom i biodinamičkom načinu uzgoja i prerade, te posluživanja na stol, nalazi se u malom međimurskom naselju Pleškovec u Općini i Župi Sveti Juraj na Bredu, desetljećima najljepšem dijelu kraja između Mure i Drave, koje smo obišli kako bi smo našim cijenjenim i dragim čitateljima otkrili tu oazu božanstvene ljepote, zdravlja i radosti.
Od vjenčanih darova podigli imanje kojim se ponose
Vlasnici obiteljskog gospodarstva su Biserka i Zvonko Lajtman koji žive i u Čakovcu, ali većinu, svojeg vremena provode na gospodarstvu u Pleškovcu koje nije teško pronaći jer nalazi se s desne strane državne ceste između Čakovca i Štrigove, uz Mohokos, najviši međimurski brijeg. Prvo što čovjek primijeti kod ovih dvoje ljudi jesu uljudnost, strpljivost dragost i poštovanje prema dolazniku, a njima tek ponekad pomognu djeca koju je život odnio u svijet. A potom, dolazi lijepo uređena drvena kuća koja je ujedno i mjesto konzumiranja hrane i napitaka s vlastitog imanja, nekoliko manjih gospodarskih objekta, a zatim i lijepo, prekrasno uređena okućnica, vrt, cvjetnjak, voćnjak i druge stvari, primjerice mjesta odvijanja raznih edukacija, a jedna takva je završena pred naš dolazak na imanje, kad je predstavljeno i obavljeno pripremanje komposta. A svo ovo bogatstvo postavljeno je na vjenčanom daru. Prezanimljivo.
Naime, kad smo imali svatove, kad smo se nas dvoje vjenčali, došla je Biserkina majka, moja punica i kazala kako za nas ima lijep darak. Znate, na svadbe ili nekoliko dana prije su se donosile kuverte s novcem, domaćim ili stranim (malo zajedničkog smijeha), a moja punica donosi nekakav papir i veli. Evo moji dragi Zvonko i Biserka mi roditelji vam za vjenčani dar poklanjamo našu zemlju-pašnjak u Pleškovcu. Bili smo iznenađeni, pomalo i nesretni, ali…. I tako je počelo, prvo smo uzgajali kukuruz, potom smo se sve više počeli zanimati i educirati i odlučili smo imati i vrt, i livadu, i voćnjak, i cvjetnjak i šljivik i kestenjak, kupili smo još zemljišta i tako oformili gospodarstvo, otkriva Zvonko, a Biserka potvrđuje
Najveće priznanje
Danas se imanje prostire na 1,6 hektara površine, ekološki zaštićene od vanjskih utjecaja i obrađivano po najvišim svjetskim standardima. Potvrda održivosti uzgoja i stvaranja je EU ECOLABEL Certifikat, a potvrda ili priznanje za ukupnost stvaranja i ponude hrane i boravka je Svjetski certifikat GOOD-travel SEAL3, a za što najviše pridonosi LINA kuća u kojoj je sve posluženo bez ikakve prisutnosti modernih stvari.
Gledajte, kad smo u ovo ulazili, ja sam željela i Zvonku govorila kako ćemo sve raditi kao što je ‘delala moja mamica’ (radila moja baka) i tu smo se složili te danas imamo i uživamo u zdravom načinu stvaranja ili proizvodnje i nuđenja na kušanje kao hranu sve većem broju posjetitelja našeg gospodarstva, ponosno i odgovorno veli Biserka ponudivši nam ekološki stvorenu žganicu (rakiju) od aronije te liker stvoren od aronije i pripomenuvši da na imanju ne koriste ništa drugo, već za gnojidbu vlastiti kompost, za zalijevanje kišnicu i za košnju električnu kosilicu. Još puno toga bi se dalo napisati, ali ovo je zasigurno dovoljno za pohoditi imanje i jedinstvenu LINA kuću.
Vele Lajtmani, kako uživaju ogromnu podršku i potporu Centra Dr. Rudolfa Steinera iz Donjeg Kraljevca i njegove ravnateljice Dijane Posavec, Međimurske županije i Turističke zajednice i župana Matije Posavca i osobito se raduju i nadaju kako će primiti Demeter najveće moguće priznanje i oznaku za što su već predali potrebne papire. Jesen je i zamislite pečene ili kuhane domaće kestene, samo, a o drugome da ne govorimo u ruralnoj LINA kući i ugodno bivanje s Zvonkom i Biserkom, dvoje divnih i plemenitih osoba. Kuća LINA se grije na drva, što je posebna vrijednost i doživljaj.



Foto: Stjepan Mesarić








