Mungo grah je u Europu stigao preko trgovačkih puteva, najvjerojatnije u doba kolonijalnih istraživanja i trgovine začinima (15.- 17. stoljeće) ili preko britanskih kolonija u Indiji u 18. i 19. stoljeću, kada su Europljani sve više upoznavali azijsku hranu i počeli je uvoziti. Prvi veći interes u Europi javlja se tek u 20. stoljeću, osobito 70-ih godina s rastom popularnosti vegetarijanske prehrane, kada klijanci mungo graha postaju tražen dodatak prehrani.

U Indiji mungo grah ima centralno mjesto u kuhinji već tisućama godina. Jedno od najpoznatijih jela je ‘Dhal’, gulaš od mungo graha s lukom, rajčicom, kurkumom, kimom i drugim začinima. ‘Moong dosa’ je vrsta slanih palačinki od mungo brašna. Jednostavno jelo od mungo graha i riže, često pripremljeno s povrćem, blagih začina i lako probavljivo je ‘Khichdi’. U Ajurvedskoj prehrani kuhani mungo grah s ghee maslom koristi se u terapijskim dijetama za detoksikaciju. U Mjanmaru se koristi u slatkim i slanim jelima, često se kuha s kokosovim mlijekom u obliku kaše i palačinkama i pecivima, ponekad punjenim mungo pastom. Mungo grah je u Kini poznat od ranog doba i koristi se vrlo raznoliko. Klijanci mungo graha osnova su brojnih wok jela, salata i juha.

Klijanci mungo graha foto:Shutterstock

Zelena mung juha, hladna ili topla juha od kuhanog mungo graha često uz dodatak šećera tradicionalno se konzumirana ljeti te naposlijetku mungo slastice poput punjenja za kolače, mochi ili pudinge. U Vijetnamu su poznate slatke juhe, desert s mungo pastom, kokosovim mlijekom i agar želatinom.

 Na Filipinima je popularan slojeviti desert u kojem se koristi zaslađeni mungo grah nazvan ‘Halo-halo’. Mungo grah se u slastičarstvu često koristi kao punjenje za kolače ili u obliku paste u kombinaciji s kokosom. Mungo grah u Japanu se manje koristi od azuki graha, ali pasta od mungo graha se može naći u nekim wagashi (tradicionalnim slasticama) i kao kuhan u mnogim detoks dijetama. Putem trgovačkih veza, mungo grah je stigao i u Afriku, gdje se koristi u kombinaciji s rižom, povrćem i začinima i fermentiranim jelima. Mungo grah u Europi nije tradicionalna namirnica, ali popularnost stječe u 20. stoljeću kroz vegetarijanske restorane i detox prehranu.

Koristi se u vegetarijanskim i veganskim receptima kao izvor biljnih bjelančevina, u salatama kao klice, pogotovo u restoranima s utjecajem azijske kuhinje ili kao zamjena za leću i grah u modernim jelima ili zdravijim verzijama klasika. Klice mungo graha postaju česti dodatak sendvičima, salatama i stir-fry jelima. U SAD-u mungo grah postaje popularan kroz nekoliko valova. 1960-ih i 70-ih popularnost stječe kroz zdrave prehrambene trendove, a posebno kroz kineske i vijetnamske restorane gdje su klice mungo graha čest sastojak. U modernoj prehrani koristi se u juhama, burgerima od biljnih bjelančevina, smoothiejima i kao zamjena za grahorice s nižim glikemijskim indeksom.

Uzgoj mungo graha

Uzgoj mungo graha je relativno jednostavan, posebno u toplim i sunčanim klimama. Biljka je niskog rasta, brzo raste, i često se koristi kao zeleni pokrov jer obogaćuje tlo dušikom. Jednogodišnja je biljka visine stabljike 30-90 cm čije je trajanje razvojnog ciklusa od sjetve do berbe 60-90 dana. Pogoduje joj topla i suha klima s temperaturom 25-35 °C. Tlo treba biti dobro drenirano i rahlo, pH vrijednosti 6.2-7.2 i treba izbjegavati prekomjerno zalijevanje. Budući da ova vrsta ne podnosi mraz, sije se nakon proljetnih mrazeva. U kontinentalnim krajevima preporuča se sjetva od kraja travnja do početka lipnja, dok u mediteranskim već u ožujku i travnju. Sjetva se obavlja direktno u zemlju na dubini 2-3 cm, s razmakom 30-40 cm između redova i 5-10 cm unutar redova.

foto:Shutterstock
Sjeme mungo graha foto:Shutterstock

Budući da biljka dobro podnosi sušu, navodnjavati se treba na početku redovito, dok kasnije umjereno. Uz redovito uklanjanje korova, biljku ne treba gnojiti previše budući da se i sama koristi za zelenu gnojidbu (veže dušik iz zraka). Berba se vrši strojno ili ručno, 60-90 dana nakon sjetve, kada mahune postanu smeđe i suhe i počnu pucati.

Mahune se suše i tresu da se sjemenke oslobode. U idealnim uvjetima, prinos iznosi 1-1.5 tona suhog zrna po hektaru. Mungo grah se može uzgajati i u većim posudama, no teško se presađuje stoga se uzgoj iz presadnica ne prakticira. Za uzgoj microgreensa mungo graha izravnom sjetvom, sjeme se prethodno treba namakati 24 h u vodi. Plitice ili posudice za uzgoj se ispune supstratom 2-3 cm te se ravnomjerno rasporedi namočeno sjeme na površinu supstrata.

Kao supstrat za uzgoj mogu se koristiti zemlja za sjetvu ili kokosova vlakna. Prilikom naklijavanja u zamračenom prostoru, plitice se poslože jedna na drugu te im se svaki dan mijenja radoslijed, radi pospješenja i ubrzanja klijanja sjemena. 4-5 dana nakon što sjeme proklije, plitice se stavljaju na osvjetljenje (Sunčevo ili dopunsko) gdje izloženost svjetlu treba biti najmanje 12 h. Navodnjavanje prskanjem se vrši svaka 2-3 dana. Nakon 8-10 dana od sjetve mikrozelenjava se bere škarama i pakira se za daljnju upotrebu. Konzumiraju se listovi i stabljike, najčešće u svježem stanju.

Nutritivna vrijednost

Promatrajući nutritivnu vrijednost ove biljke, ključni makroelementi koje sadrži su bjelančevine, ugljikohidrati, vlakna i masti. Količina proteina je oko 7 g na 100 g kuhanog mungo graha, dok suhe sjemenke sadrže i do 24 g/100 g. Mungo grah sadrži sve esencijalne aminokiseline, zbog čega je biološka vrijednost viša nego kod većine drugih mahunarki. Ova količina proteina idealna je za vegetarijance i vegane, sportaše na biljnoj prehrani i osobe u fazi oporavka.

Količina ugljikohidrata kuhanog mungo graha iznosi 19 g/100 g, od čega su vrlo male količine šećeri, dok veću količinu čini tzv. ‘otporni škrob’ koji se ne probavlja se u tankom crijevu i ponaša se poput vlakna. Zbog navedenog ova biljka ne izaziva nagli skok šećera u krvi i idealan je za dijabetičare i osobe na prehrani s niskim glikemijskim indeksom. Sadrži i topivavlakna koja pomažu kolesterolu i netopiva vlakna koja potiču probavu čime je ujedno podrška crijevnom mikrobiomu jer hrani dobre bakterije (prebiotički učinak).

Sadrži vrlo malo masti, uglavnom nezasićene masne kiseline, bez kolesterola i trans masti. Iz tog razloga je pogodan za srčane bolesnike, niskomasne dijete i osobe koje žele održati zdravu tjelesnu masu. Od vitamina i minerala (mikronutrijenata), mungo grah sadrži folnu kiselinu (vitamin B9) važnu za trudnoću, rast stanica i zdravlje srca, vitamin B1 (tiamin), B2, B3, B6 koji podupiru metabolizam, energiju i rad živčanog sustava, željezo koje je osobito važno za osobe koje ne jedu meso, magnezij koji jeključan za mišiće, živce, srce i zdrav san, kalij važan za ravnotežu elektrolita i krvni tlak te cink i bakar za podržavanje imunološkog sustav i stvaranje crvenih krvnih stanica. Mungo grah sadrži mnoge bioaktivne tvari kao što su polifenoli sa antioksidativnom vrijednošću koji štite stanice od oštećenja.

Flavonoidi su posebno koncentrirani u klicama i mocrogreensima te mogu pomoći u borbi protiv stresa i upala. Klice i microgreensi mungo graha sadrže višu razinu vitamina C i antioksidansa, povećavaju probavljivost proteina i smanjuju glikemijski indeks. Mungo grah ima brojne zdravstvene prednosti. Poboljšava probavu zahvaljujući vlaknima i lako probavljivim škrobovima. Stabilizira šećer u krvi što pogoduje dijabetičarima. Pomaže radu srca zbog visokog sadržaja kalija, magnezija i vlakana. Ima antioksidativno djelovanje kao zaštitu od kroničnih bolesti. Naposlijetku, pruža podršku prilikom smanjenja tjelesne mase zbog niske kalorijske vrijednosti.

Izvor: Vesela motika d.o.o.