Deveta po redu konferencija za razvoj hrvatskog povrćarstva po prvi puta održala se u Varaždinskoj županiji, u predivnom ambijentu hotela Turist od 10. do 12. prosinca 2025. godine.

Konferenciju na kojoj je prisustvovalo oko 200-tinjak posjetitelja otvorio je državni tajnik Zdravko Tušek koji je naglasio važnost razvoja povrćarske proizvodnje u Republici Hrvatskoj jer smo samodostatni s tek oko 48 %. Svečanost otvorenja i program konferencije vodio je glavni urednik Gospodarskog lista Goran Beinrauch. Okupljenima se obratio i predsjednik ZUHP-a Vjekoslav Budanec koji je upozorio da povrćari teško mogu nastupati sami, posebno prema trgovačkim centrima te naveo da su ovakvi događaji iznimno bitni kako za male, tako i za velike proizvođače. Na svečanosti otvaranja dodijeljene su brojne povelje i zahvalnice, od najuzornijeg mladog povrćara, najboljeg ekološkog proizvođača, najuzornije povrćarice, nakon čega su krenula plenarna predavanja i redovni program konferencije koji možete pronaći na https://hrvatsko-povrce.hr/#program

Zdravko Tušek
Goran Beinrauch, glavni urednik Gospodarskog lista
Vjekoslav Budanec

Stručni skup u službi onih koji hrane Hrvatsku

Konferencija „Hrvatsko povrće“ prvenstveno je stručni skup namijenjen vrijednim, ali nerijetko nedovoljno priznatim proizvođačima povrća, koji svojim cjelogodišnjim trudom i napornim radom proizvode i donose domaće i kvalitetno povrće na stolove hrvatskih obitelji, na jelovnike svih potrošača.

Edukacija, udruživanje i inovacije kao temelj razvoja

Ciljevi konferencije „Hrvatsko povrće“ su povezivanje, udruživanje i organizacija povrćara, edukacija i informiranje o novim tehnologijama i inovacijama koje su proizvođačima predstavili renomirani stručnjaci i gosti predavači iz Hrvatske, ali i inozemstva, a uz preporuke i savjete za razvoj i investicije u produktivniju, konkurentniju i suvremenu proizvodnju povrća. Hrvatsko povrće je mjesto i prilika za okupljanje povrćara i struke na jednom mjestu kako bi se našla rješenja za goruće probleme hrvatskog povrćarstva o kojime se razgovaralo i na panel raspravi “Organizacija i isplativost  proizvodnje povrća, tržišni standardi i reputacija proizvoda”, sudionici koje su bili Sandra Zokić, ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, Marina Galović, Zajednica udruga hrvatskih povrćara, Anita Pofuk, direktorica nabave i prodaje poljoprivrednih proizvoda – KTC, Tomislav Soviček –  direktor tvrtke Simpak te Mislav Slunjski iz Arivere fruit.

Terenski obilasci i upoznavanje dobre prakse

Večer je završila obilaskom etno kuće KITEC kod Vidovca gdje su posjetitelji imali priliku kušati tradicionalna jela Varaždinske županije, dok su drugog dana obilaska posjetitelji imali priliku čuti kako funkcionira organizacija PZ Varaždinsko povrće, posjetiti novoobnovljeni dvorac Opeku, i nešto više čuti o srednjoj školi Arboretum Opeka – regionalnom centru kompetentnosti u poljoprivredi, a obilazak je završio posjetom uljari Županić gdje je vrijedni Ivan Županić pojasnio postupak dobivanja kvalitetnog ulja od uljane tikve.

Edukacijski završetak konferencije

Posljednjeg dana konferencije, 12.12.2025. g. bio je edukacijski tečaj Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva na temu prerade, dopunske djelatnosti i zakonodavnog okvira trženja poljoprivrednih proizvoda. Nema sumnje kako je i ovogodišnja konferencija “Hrvatsko povrće” opravdala svoj ugled i očekivanja, potvrdivši se kao ključno mjesto susreta znanja, iskustva i zajedničkog traženja rješenja za održivu i konkurentnu budućnost hrvatskog povrćarstva.

Prethodni članakBiljke koje obilježavaju Božić: što znače i zašto su važne u hrvatskoj tradiciji?
Sljedeći članakMladi i poljoprivreda: prilika ili prisila
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985. g. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje preddiplomski studij Agroekologija na Agronomskom fakultetu, zatim diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam koji završava 2012. g. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof. dr. sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt) te Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt). Od 2014. urednik u Gospodarskom listu; autor nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi. U Stil pekarni radio kao prodajni predstavnik tijekom studija. U Interpunktu tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji kao voditelj evenata za razne klijente. Služi se engleskim i osnovno španjolskim jezikom. Područja interesa: precizna i ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, ljekovito bilje, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. Znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/38362