Rakija i likeri su se nekada davno, kao i vino, proizvodili u većini istarskih domaćinstava. Upravo tako je bilo i u obitelji Legović. I dok se je s vremenom to gasilo u mnogim domaćinstvima, Legovići se mogu pohvaliti da kod njih tradicija nije prekinuta, nego je ostala živa.
Ljubav prema tradiciji i prirodi bio je poticaj Mauru Legoviću iz Kaštelira u Istarskoj županiji da pokrene destileriju Brandystra 2018. godine. S tradicionalnom proizvodnjom Mauro je krenuo vrlo ozbiljno i dobro organizirano, tako da su rezultati rada ubrzo nagrađeni više puta. Trenutno u ponudi imaju 17 proizvoda – slatkih i gorkih likera, rakija, destilata i gin, ali već planiraju nove proizvode. Razgovor smo započeli s pitanjem kad su osvojili prva priznanja i koliko im je iznenađenje bilo što su nedavno postali šampioni prestižnog međunardodnog ocjenjivanja jakih alkoholnih pića, 7. Crospirita u Zagrebu.
Brz put do šampionske titule
Duga je obiteljska tradicija proizvodnje rakija i likera, a od davnina sve radimo kao za sebe. Trenutno u ponudi imamo 17 proizvoda – slatkih i gorkih likera, rakija, destilata i gin, ali već planiramo i nove proizvode. Prvo smo priznanje dobili 2022. godine za Pelinkovac na međunarodnom natjecanju u Belgiji. Velikim priznanjima i nagradama okitili su i naš slatki liker od Marelice, Amaro Vero, liker od Suhe smokve, a najviše nagrađivani liker je Teranino – liker od vina Terana koji je do sad osvojio 5 zlatnih medalja, od toga dva puta u Zagrebu na Crospiritu,u Frankfurtu, Londonu te na istarskom Teranino Festivalu.
Uz likere, na smotri rakija i likera koja se održava u Humu u Istri, rakija od imele, odnosno biska, proglašena je najboljom biskom smotre i zasluženo dobila titulu šampiona smotre, prisjeća se Mauro i naglašava da im šampionsko priznanje izuzetno znači i ponosno ističe da je njihov liker Amaretto najbolje ocijenjeni uzorak od svih pristiglih, a zanimljivo je i da je najbolji uzorak ovogodišnjeg ocjenjivanja po prvi puta u kategoriji likera.
Osvojili smo Veliko zlato s visokom ocjenom 19,2 za naš Amaretto koji je najbolje ocijenjeni liker i najbolje ocijenjeni uzorak 7. Crospirita te je odnio titulu šampiona natjecanja. Posebno iznenađenje ove godine nam je Velika zlatna medalja koju je osvojio liker Amaretto – liker od badema. Dogodilo se to na 7. CROSPIRIT -u, međunarodnom ocjenjivanju rakija, likera i ginova održanom u listopadu 2025. u senzoričkom laboratoriju Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Ocjenjivanje je okupilo oko 250 uzoraka iz Hrvatske, BiH, Srbije i Slovenije, što potvrđuje status CROSPIRIT-a kao najvažnijeg regionalnog natjecanja jakih alkoholnih pića.
Planovi za širenje tržišta
Što se tiče plasmana naših proizvoda, trenutno smo orijentirani isključivo na domaće tržište i većinom su to ugostiteljski objekti, trgovine, suvenirnice i slično. S vremenom ćemo probati plasirati proizvode i izvan naše zemlje s obzirom da smo sad već postali poznatiji široj publici koja je zainteresirana za naše proizvode. Još uvijek smo mala destilerija, ne proizvodimo velike količine likera i destilata. U ponudi imamo različite zapremnine boca pa recimo da godišnje proizvedemo od 12 do 15 tisuća boca, kazao je Mauro dok smo razgovarali u vrlo lijepom prostoru za kušaonicu, kojeg pripremaju za otvaranje.
Da, privlačan je i topao prostor i upravo radimo na tome da osiguramo sve potrebne uvjete za rad kušaonicem kako bi svi zainteresirani posjetitelji mogli doći i kušati naše proizvode te se na licu mjesta uvjeriti o kvalitetnoj povezanosti tradicije i suvremene tehnologije.
Zanimalo nas je i kako nabavlja sirovine za destileriju Brandystra i tko mu pomaže u proizvodnom procesu, te može li se od zarađenog novca od prodaje destilata normalno živjeti.
Nama je baza za većinu likera rakija komovica. Sirovinu za proizvodnju komovice nabavljamo od naših lokalnih vinara. Većinu voća, trava, začina i sličnog nabavljamo i kupujemo u Istri. Nešto uzgajamo i mi doma, a ostatak nabavljamo iz različitih dijelova Hrvatske, za sada ništa od sirovine ne uvozimo. Želimo svakako istaknuti da tradicionalnom proizvodnjom pod kontroliranim uvjetima te uporabom isključivo najboljih sorti voća i aromatičnih bilja, dobivamo rakije i likere bogate okusom i mirisom. Svakom je našem proizvodu pri proizvodnji posvećena posebna pažnja i zaista to radimo s ljubavlju, napominje Mauro i ističe kako mu u proizvodnji puno pomaže supruga, mama, ali pomažu i ostali članovi šire obitelji kao i najuži prijatelji.
Zajedno gradimo našu priču
Od ove proizvodnje, od ovog posla može se normalno živjeti, ali nije lako, treba puno ulaganja i truda da rezultati budu vidljivi, to jest da proizvodi nagrađeni, ali i da osvoje širu publiku. No, budimo realni, ni u jednom poslu nije lako, ali ako volite ono što radite, a supruga i ja jako volimo, onda je to neka druga priča.
Na kraju razgovora je i supruga Angelina ispričala kako se snašla u cijeloj priči.
Kao odgojiteljica po struci nikada nisam zamišljala da ću se naći u svijetu destilerije, ali život često iznenadi na najljepše načine. Suprug je pokrenuo malu destileriju kao nastavak obiteljske tradicije i vrlo brzo sam osjetila da i sama želim biti dio toga. Podržavam ga u svemu — od priprema i punjenja bočica do etiketiranja, marketinga i predstavljanja naših proizvoda na sajmovima i festivalima. U početku mi je sve bilo novo, ali upravo ta nova iskustva, susreti s ljudima i energija koju donosi ovaj posao osvojili su me. Danas mi je drago što mogu doprinijeti našoj zajedničkoj priči i što zajedno gradimo nešto što ima korijen u tradiciji, ali i mjesto u današnjem vremenu.
Ovaj prilog o mladim uspješnim proizvođačima završavamo zaključkom i naglašavamo ono što su i sami istaknuli, da je prvi preduvjet za bavljenje poljoprivredom i proizvodnjom vrhunskih i traženih proizvoda, bilo to povrće, sirevi ili destilati, da sve što rade, svakog dana i uz mnogo truda i napora, rade s puno ljubavi, ali se taj trud i rad na kraju isplati. Ovi mladi ljudi pokazuju da uz viziju, ulaganje u znanje i kvalitetu, mogu razvijati svoj poljoprivredni biznis i možda svojim primjerom nadahnuti i druge mlade da se odvaže i krenu u proizvodnju hrane i poljoprivrednih proizvoda.


Pročitajte još uspješnih priča mladih poljoprivrednika:
Mladi i poljoprivreda: prilika ili prisila
Marija Kruljac je srcem i dušom u mljekarstvu








