Kopar sadraava mnoštvo eteričnih ulja s osebujnim okusom i mirisom od 0,10 do 0,35 posto. Eterična ulja upotrebljavaju se za aromatiziranje octa (kvasine) u tvornicama mirisa i lijekova. Od svih dijelova biljke eteričnim uljem najviše su bogati cvat i sjemenke, i to 2 – 4 posto. List kopra bogat je vitaminom C oko 170 mg/100 g svježe lisne mase. Svježe lišće kopra konzervira se zamrzavanjem u ulju ili octu (kvasini), jer sušenjem gubi karakterističan miris. List i mlada biljka kopra rabe se za konzerviranje povrća, a primjenu nalaze i u farmaciji i kozmetici.
Kod kopra postoje tri botaničke varijacije, a nazivaju se: POVRĆARSKI KOPAR (Anethum groveolens var. hortorum Alef), ZAČINSKI KOPAR (Anethum groveolens L. var. graneolens), INDIJSKI KOPAR Anethum groveolens ssp. sowa (Roxb ex Fleming) . Sowa kopar jače raste, ali manje miriši od povrćarskog kopra. Europski kultivari sadržavaju u eteričnom ulju CARVON oko 60 posto, a kod indijskih kultivara (ssp. siwa) je-APIOL CARVON vrste.
Kod nas se proizvode povrćarske i začinske biljke kopra. Biljka niče s dva uska kotiledona, a zatim oblikuje iz skraćene stabljike rozetu visine 15 – 45 cm. Listovi su uski, linearni, nježnozelene boje. Biljka razvija dubok i vretenast korijen. Cvat kopra je petodijelan, zelenkastožute boje. Ovo je tipična etomofilna- stranooplodna biljka. Razvija dvije sitne sjemenke, tamnocrvene boje, oblika spljoštena, rebrasta, krilata, apsolutne mase 0,9 – 2 g.
Biološke posebnosti – kopar
Kopar pripada biljkama dugog dana. U našim uvjetima brzo cvjeta, stvarajući ljeti visoku generativnu stabljiku (80 – 130 cm), razgranatu sa sjedećim listovima i tipičnom građom cvati iz porodice – Apiacea, složen šiljast.
Sjeme kopra sporo niče. Nicanje počinje na temperaturi 5 – 10° C, dok je optimalna temperatura nicanja biljaka 18 – 21° C. Pri dužini dana od 14 sati biljka kopra počinje cvjetati.
Tlo
Kopar će najbolje uspijevati ako se proizvodi na srednjolakim do srednjoteškim tlima. Važno je da je plodno, duboko, bez visoke razine podzemnih voda, te pH-reakcije 6,5 – 8.