Klobuk naraste 5 – 15 cm visok, različitih je oblika, od nepravilnog, okruglastog, spljoštenog, sferičnog do jajolikog, kad je izdužen, tupog vrha, često čak poravnatog i udubljenog, općenito grbavo nepravilan sa čestim ulegnućima.
Rebra su nepravilno raspoređena i uzdignuta, jasno se mogu razaznati okomita, uglavnom usporedna rebra. Neravna su, poprečno nepravilno zasječena i nejednakih visokih, tu i tamo stršećih hrbata. Sekundarna su rebra kratka, nepotpuna, počinju na različitim razinama, tako tvore nepravilno produžene i vijugave jamice, rupe (alveole) bez nekoga geometrijskog oblika, i do 1,5 cm promjera. Donji rub klobuka prirastao je za stručak. Boja klobuka je čađavocrna, čađavosmeđa, blijedosmeđa, žutosmeđa pa i crvenkastooker sa svjetlijim, a ponekad i bijelim rebrima. Rebra su uvijek svjetlije boje od boje alveola. U starijih i razvijenijih, robusnijih primjeraka rebra počinju crvenjeti u mrljama cinober riđe do vinski crvene. Stručak naraste 3 – 8 cm visok i do 2 cm širok, debeo je, a prema dnu još nešto deblji, nepravilan. Ponekad raste i produženo. Sve do pod vrh vidljive su duboko urezane brazde koje na nekim mjestima prelaze u jamice. Nerijetko je pri vrhu nekoliko karmin mrlja, što ne mora biti znak starosti. Površina stručka u mladosti je baršunasta, poslije paperjasto-zrnata, bijele ili žućkaste boje. Stručak je tvrdo elastičan, ali ne previše žilav, šupalj je kao i klobuk. Meso je voštano, bjelkasto ili oker, debelo do 2 mm, s unutarnje strane točkasto i šire bubuljičasto nabreklo, miris i okus vrlo su ugodni. Raste od ožujka do svibnja na pješćanim i glinenim terenima. Voli vrtove i voćnjake, osobito u kojima se ne pokupe jabuke, voli i jame, rupe od iščupanog drveća, nasipe, kosine od usjeka putova, rado raste pokraj topola, lijeski i jasena, po obalama rijeka na gradilištima, pri otpatcima gdje ima dosta celuloze, u vinogradima i nasadima artičoka. Obični smrčak je JESTIVA gljiva, vrhunska delikatesa, možemo ju pripremiti na sve moguće načine: kao juhu, pirjati, pohati, kao umak, odlična je na žaru.
Rezanci sa smrčcima
Potrebno: 50 dag bijelog oštrog brašna, 50 dag smrčaka, 4 jaja, sol, 10 dag margarina, 4 dl kiselog vrhnja, 20 dag trapista, glavica luka, papar, peršinov list
Postupak: Zamijesiti rezance od brašna, 2 jaja i soli, oblikovati loptice te razvući u tankom sloju i narezati na kratke rezance. Prokuhati u slanoj vodi 10 minuta, ocijediti i staviti na vreli margarin. U međuvremenu na zagrijanoj masnoći popržiti sitno sjeckani luk da blago porumeni, smrčke dobro očistiti, oprati i malo prosušiti. Dodati luka i lagano nastaviti pržiti. Posoliti, popapriti i dodati peršinov list. Pržiti 10 minuta, maknuti s vatre. U vatrostalnu posudu namazanu margarinom staviti sloj rezanaca, preko njih pržene smrčke. Zaliti s 2 dl kiselog vrhnja, zatim dodati ostale rezance, staviti u ugrijanu pečnicu 10 minuta. U međuvremenu napraviti smjesu s 2 jaja i 2 dl kiselog vrhnja te ribanim sirom. Rezance preliti smjesom i zapeći.
(Pročitajte cijeli članak u novom broju časopisa!)