Sa prehrambenog stanovišta, možemo reći da je salata povrće koje sadržava korisne minerale i vitamine a na organizam djeluje dobro i osvježavajuće jer potiče tek i probavu. Povoljno djeluje na živce i imunitet, a pomaže i kod iscrpljenosti. Ako ste iz ljetnog uzgoja ostavili lijepe rodne biljke za sjeme, razvit će vrlo visoke cvjetne stapke, i do metar i pol . Na vrhu stapki metličasto se granaju i razvijaju glavičasti cvatovi sa sitnim žućkastim cvjetićima.

Tlo za uzgoj salate

Salatu možemo uzgajati na gotovo svim vrstama tla ali su najbolja strukturna, plodna s dosta organske materije – humusa. Na tlu se nesmije zadržavati voda. Odaberite gredice zaklonjene od vjetra i po mogućnosti okrenute na jug.

Ishrana

Salata ima slabo razvijen korijenov sustav pa hranjiva za uspješan razvoj moraju biti dodana u plitkoj zoni kako bi ih biljke mogle lako i brzo koristiti. Osobito treba voditi računa o obilnoj ishrani dušikom. Kombinacija stajskoga uz nešto mineralnoga gnojiva dat će najbolje rezultate.

Sorte za uzgoj salate

Kako bismo se lakše snalazili u mnoštvu ponude novih i starih vrsta salata, dijelimo ih u tri botanička varijeteta:
– glavičaste salate – (var. Capitata)
– salate tipa romana – (var. Romana)
– lisnate salate (var. Acephala)

– Salate prve skupine najčešće nude u trgovinama i na tržnici. Oblikuju lijepe zaobljene glavice, manje ili više čvrste.
Sorte ove salate poznate su i nalaze se već dugo u našim trgovinama, primjerice Majska kraljica, Botnerova, Ljubljanska ledenka, Nansen…
– Salate tipa romana oblikuju izdužene (konične) glavice, listovi su zeleni, žutozeleni, tamno zeleni, dosta hrskavi. Kod nas se koriste u manjoj mjeri nego salate glavatice.
– Lisnate salate razvijaju samo lisnu rozetu bez oblikovanja glavica. Najbolji predstavnik te skupine je Berivka. Razvija nježne listiće koji se u više navrata režu ili trgaju. Lisnate salate su meke i nježne i nisu preporučljive za prevoženje na udaljena mjesta.

Međutim, u posljednje vrijeme u većim trgovinskim lancima, gdje se prodaju i neke ekskluzivnije vrste povrća, može se naći gusto sijana salata Berivka u sandučićima od stiropora. Nikne i naraste u visinu oko 10 cm. Kupuje se zajedno sa sandučićem u kojem su dvije do tri porcije svježe salate. Odrežete koliko želite za jedan obrok , a ostatak spremite na prohladno mjesto (ne na jako sunce) . Ne zaboravite lagano zalijevati kako mlada salata ne bi uvenula. Nježne listiće salate možete miješati s kuhanim prepeličjim jajima ili sirom. Salate ovog varijeteta su Američka rjavka, Berivka, šarena berivka (listići su crvene i zelene boje).

Prethodni članakRana zaštita lišća krizantema od bijele hrđe i pjegavosti
Sljedeći članakOdređivanje optimalnog roka berbe jabuka
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.