Povrće zapečeno sa sirom

Sastojci:
2 poriluka
500 g mrkve
1 korabu
200 g graška
1 svećnjić vlasca
100 g goude
300 ml mlijeka
200 ml kiselog vrhnja
4 jaja
sol
papar
muškatni oraščić

Priprema:
Poriluk i mrkvu operite i očistite. Mrkvu ogulite i narežite na ploške, a poriluk na deblje kolutiće. Korabu ogulite, narežite na četvrtine te na ploške. Poriluk naglo prokuhajte u slanoj vodi, pet min. Nakon dvije min. dodajte mrkvu, korabu i smrznuti grašak. Povrće dobro ocijedite. Pećnicu zagrijte na 180° C. Vlasac operite, protresite te narežite na dužinu od dva cm. Sir krupno naribajte. Umutite mlijeko, jaja i vrhnje. Začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem. Umiješajte polovinu sira i vlasca. Nisku vatrostalnu zdjelu namastite, slojevima posložite povrće (poriluk, mrkvu, korabu, grašak) te na kraju zalijte smjesom jaja i mlijeka. Složenac pecite u pećnici pola sata. Nakon 20 min. pospite

Prethodni članakOstali članci u ovom broju
Sljedeći članakMjera 103 IPARD programa
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.