Potrebne namirnice: 150 g svježih smrčaka,150 g uzgojnih šparoga, 100 g dimljene slanine,  1 glavica luka, 150 g riže,1 dl vrhnja za kuhanje, ulje, maslac,sol,papar,nasjeckani peršin.

Postupak pripreme: Rižu istresti u tavu, preliti dvostrukom količinom vode, posoliti i na blagoj vatri kuhati dok ne omekša. Kuhanu rižu ocijediti, a zatim je stavimo na toplo. Smrčke očistiti i oprati. Na vrućem ulju propržiti sitno nasjeckanu slaninu, a zatim i nasjeckani luk. Pošto luk postane staklast, dodati maslac, ocijeđene smrčke i narezane šparoge. Pržiti ih dok ne ispari sva tekućina koju ispuste. Tada dodati vrhnje za kuhanje, posoliti, popapriti, obilno posuti nasjeckanim peršinom i pržiti još minutu-dvije.

Posluživanje: kuhanu rižu umiješamo u popržene smrčke i šparoge i poslužimo.

Savjet: umjesto uzgojnih šparoga mogu se koristiti i samonikle, aumjesto smrčaka mogu se koristiti đurđevače koje također rastu u proljeće.

Pročitajte još:

Smrči, smrči, smrčak

Čips od tigraste busenjače

Krasnice s umakom od senfa