Torta s repaticama

Sastojci za biskvit:
25 dag maslaca + za kalu
6 jaja
25 dag šećera
4 žlice ruma
15 dag brašna
10 dag škrobnog brašna
3 žlice praška za pecivo
Dodaci:
35 dag drhtalice (želea) od dunja ili bresaka
30 dag marcipana
15 dag šećera u prahu
čokoladnu ocaklinu

Priprema:
Za biskvit dugo miješajte žumanjke sa šećerom i rumom. Pomalo umiješajte omekšali maslac. Posebno promiješajte obje vrste brašna s praškom za pecivo pa dodavajte žumanjcima naizmjence sa čvrstim snijegom od bjelanjaka. Okrugli kalup, promjera 24 cm, iznutra obložite masnim papirom, pa ga još namažite maslacem. U kalup kistom nanesite vrlo tanak sloj tijesta. Pecite 1 – 1,5 minute da se samo stvrdne. Nanesite jednako tanak sloj tijesta, pa teko redom pecite tanke slojeve. Ohlađeni će biskvit na prerezu biti nalik na godove drveta. Ohlađenu tortu dvaput vodoravno prerežite. Malo zagrijte drhtalicu pa njome slijepite tortu i cijelu premažite. Neka se posve osuši. Dobro izmijesite marcipan s prosijanim šećerom u prahu pa razvaljajte između dvaju listova folije u krug promjera 32 cm. Krugom obložite tortu i zagladite. Kad se stvrdne, prelijte čokoladnom ocaklinom. Iz odrezanih dijelova marcipana izrežite repatice i poslažite na tortu. Mjestimice pošećerite.

Prethodni članakOstali članci u ovom broju
Sljedeći članakMjera 103 IPARD programa
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.