Sastojci:
– 500 g lisnatog tijesta
– 700 g višanja
– šećer u prahu
Krema:
– 1 l mlijeka
– 3 pudinga od vanilije
– 200 g šećera
– 1 vrećica vanilin šećera
– 1/2 l slatkog vrhnja
– 1 želatina
Priprema:
Višnje operite i očistite, a zatim uvaljajte u šećer u prahu prije redanja na tijesto.
Ako imate lisnato tijesto u jednom komadu, prerežite ga na pola. Prvi dio razvaljajte na veličinu 40×40 cm pa ga izrežite na 5 traka širine 8 cm. Na svaku traku poredajte višnje, zarolajte, pa dobivenu rolu smotajte u krug.
Dok tijesto motate u krug nemojte ga previše zbijati jer se neće širiti dok se bude peklo. Stavite u lim na papir za pečenje. Na drugu traku poredajte višnje jednu do druge, zarolajte i omotajte oko prve umotane trake, kao da radite pitu. Postupak ponovite i s preostale 3 trake. Ispecite.
Isti postupak ponovite s drugom polovicom lisnatog tijesta.
Za kremu:
Prokuhajte 0,7 l mlijeka zajedno sa šećerom, a 0,3 l mlijeka pomiješajte s pudingom pa dodajte u prokuhano mlijeko. Skuhajte puding. Slatko vrhnje izmiksajte, pa mu dodajte hladnu kremu i vanilin šećer. Želatinu namočite u 4 žlice hladne vode i ostavite 10 min da nabubri. Otopite na laganoj vatri i dodajte u kremu.
Postupak:
Prvu koru od lisnatog tijesta i višanja stavite na podlogu za tortu, a oko nje stavite obruč od okruglog kalupa. Obruč ne mora pratiti koru, može biti i širi. Na koru stavite ½ kreme i poravnajte. Na kremu stavite drugu koru pa preostalu polovicu kreme. Dobro poravnajte i ostavite preko noći u hladnjak da se stisne. Ohlađenu tortu ukrasite po želji.