width=

Nadjev:
– 350 g suhih šljiva
– 120 g mljevenih oraha
– 45 g smeđ eg šecera
– 2 žlice iscijeđ enog limuna
– naribana korica od 1 limuna


Tijesto:
– 4 šalice brašna
– 1 žlicica sode bikarbone
– prstohvat soli
– 250 g maslaca
– 1 šalica šećera
– 1 jaje
– 1 žlicica ekstrakta vanilije
– 60 ml mlijeka

Priprema:

Suhe šljive, mljevene orahe, smeđ i šećer, limunov sok i naribanu koricu limuna stavite u posudu i izmiksajte, te ostavite sa strane. Maslac ostavite da omekša. U brašno dodajte sodu bikarbonu i izmiješajte.

U omekšali maslac dodajte šećer i miksajte. Zatim dodajte jaje, sol i ekstrakt vanilije. Dodajte brašno i postepeno uljevajte mlijeko.

Zamijesite tijesto. Odvojite tijesto na pola. Drugu polovicu tijesta zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjak. Razvucite tijesto u kvadrat. Izrežite na 4 dijela po dužini.

Blago nauljite ruke, zatim uzmite dio nadjeva i rolajte. Zarolani nadjev stavite na rub tijesta. Zatim zarolajte sve zajedno. Izrežite na komade željene dužine i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200 ºC 15 min.

Na kraju, uvaljajte u šećer u prahu.

Prethodni članakVivian kocke
Sljedeći članakGretina torta
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.