Tijesto (za oko 56 kom, dva lima od pećnice):

✦200 g margarina

✦40 g šećera

✦3 žumanjka

✦300 g glatkog brašna

Priprema:

1. Izmiješati margarin sa šećerom i žumanjcima, dodati brašno i umijesiti glatko tijesto. Pokriti ga prozirnom folijom i ostaviti u hladnjaku na 1 sat.

2. Tijesto tanko razvaljati na pobrašnjenoj površini na 2 – 3 mm debljine, pa rezati male kolutiće okruglom modlicom promjera oko 3 cm.

3. Slagati na papir za pečenje u veliki kalup od pećnice i peći u zagrijanoj pećnici na 170 °C oko 10 minuta.

Beze:

✦3 bjelanjka

✦prstohvat soli

✦180 g šećera

Priprema:

4. Umutiti čvrst snijeg od bjelanjaka i soli, postupno dodavajući šećer. Mutiti dok se sav šećer ne otopi i dok se ne dobije gust i sjajan snijeg.

5. Na pečene kolutiće stavljati snijeg uz pomoć slastičarske vrećice s okruglim nastavkom, pazeći da ostane oko 2 mm slobodno oko rubova jer će se snijeg malo raširiti. Vratiti u pećnicu na 125 °C, oko 20 minuta.

I još:

✦džem po želji

Priprema:

6. Kolutiće ohladiti, a onda ih s donje strane namazati džemom i spajati po dva zajedno.

Recept iz knjige Najbolji kolači za najbolju kuharicu

Prethodni članakApsolutno čokoladne kuglice
Sljedeći članakBlizanci
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.