Tijesto (mjera je šalica od 2 dcl):
– 6 jaja
– 1 šalica šećera
– 2 žlice ulja
– 1 žlica vode
– 3 žlice brašna
– 3 žlice gustina
– 2 žlice kakaa
– 1 prašak za pecivo
Krema od jabuka:
– 1 kg očišćenih jabuka
– 1 žlica maslaca
– šećera po želji
– cimeta po želji
– 3 listića želatine
Krema od vanilije:
– ½ l mlijeka
– ½ šalice šećera
– 2 žumanjka
– 2 žlice gustina
– 2 žlice brašna
– 1 vanilin šećer
– 25 dag maslaca
Priprema: Istući čvrst snijeg od bjelanjaka dodavajući pred kraj pola od ukupne količine šećera. Žumanjke miksati nekoliko minuta s ostatkom šećera, uljem i vodom dok se smjesa ne zapjeni i postane blijeda. Umiješati prosijano brašno, gustin, kakao i prašak za pecivo, a na kraju lagano špatulom umiješati snijeg od bjelanjaka. Ujednačenu smjesu uliti u kalup veličine 40 x 24 cm, obložen papirom za pečenje i poravnati. Peći oko 20 minuta na 170 °C. Ostaviti da se ohladi i prerezati okomito po pola na dva jednaka dijela.
Priprema: Oguliti i naribati jabuke. U lonac na u vatru staviti maslac da se otopi pa dodati jabuke. Dodati šećera i cimeta po potrebi i želji. Kuhati u poklopljenom loncu oko 15 minuta uz povremeno miješanje. Za to vrijeme staviti listiće želatine da se moče u hladnoj vodi. Potpuno mekanim jabukama dodati ocijeđene listiće želatine te miješajući kuhati dok se želatina potpuno ne otopi. Paziti da smjesa nije pretekuća, jer će razmočiti donji biskvit. Malo ohladiti te staviti na jedan dio biskvita oko kojega treba zatvoriti obruč.
Priprema: Od ukupne količine mlijeka odvojiti 1,5 dcl mlijeka i umiješajte žumanjke, šećere, brašno i gustin. Smjesu ukuhati u ostatak provrelog mlijeka te miješati pjenjačom kako ne bi nastale grudice. Kuhati oko 5 minuta da se zgusne pa potpuno ohladiti. U ohlađeno umiksati izrađen maslac sobne temperature. Nanijeti na kremu od jabuka, pa pokriti drugim dijelom biskvita prethodno poprskanim mlijekom. Ukrasiti ribanom bijelom čokoladom.
Recept iz knjige „Premium kolači – deserti i slastice“