Voćne okice. Lagani prhi keksići s višnjama odličnog osvježavajućeg okusa koji se jednostavno tope u ustima neizostavna su vikend poslastica uz društvo.

 width=

Sastojci:
– 25 dag oštrog brašna
– ½ praška za pecivo
– 15 dag maslaca
– 7 dag šećera
– 1 vanilin šećer
– 1 jaje
– 1 žlica mlijeka ili kiselog vrhnja
– sok od ½ limuna
– 30 dag višanja ili trešanja
– 1 jaje za premaz

Priprema:

Prosijati brašno s praškom za pecivo, dodati omekšale kockice maslaca i zamijesiti. Dodati šećere, jaje, kiselo vrhnje i sok od pola limuna. Umijesiti tijesto i staviti ga omotanog u plastičnu foliju u hladnjak na pola sata. Tijesto razvaljati na 5 mm debljine i rezati isti broj krugova od 6 i 8 cm.

Manje krugove ispeći svijetlo, 5 min na 180 °C pa rubove premazati umućenim jajem.

Na sredinu staviti višnju ili trešnju pa prekriti većim krugom. Rubove dobro pritisnuti, a po sredini, na vrhu svakog nožem napraviti prorez. Cijeli gornji dio premazati umućenim jajem i peći još 15 minuta na istoj temperaturi. Ohlađene posuti šećerom u prahu.

 

Recept iz knjige „Kolači – čarolija užitaka 2“

Prethodni članakZa razvoj hrvatskog ribarstva osigurano 65 milijuna eura
Sljedeći članakZebrasta rolada
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.