Gris kocke su lagan i kremast kolač koji spaja čokoladnu podlogu od grisa s osvježavajućom kremom od pudinga, šlaga i sočnih jagoda. Jednostavan je za pripremu, a savršen za ljetne dane kada tražimo desert koji osvježava i oduševljava. Ovaj recept dolazi iz knjige Moji čokoladni kolači, zbirke provjerenih slastica koje uvijek uspijevaju.

Podloga:

1000 ml mlijeka

200 g pšenične krupice (grisa)

140 g šećera

3 žlice kakaa

140 g čokolade

Priprema podloge:

Mlijeko staviti kuhati. Kada zavri, maknuti s vatre i dodati pšeničnu krupicu pomiješanu sa šećerom i kakaom. Kuhati na srednjoj vatri do guste smjese. Maknuti s vatre i dodati sjeckanu čokoladu i miješati dok se čokolada ne otopi. Kalup promjera 21 x 36 cm namočiti s vodom i odmah dodati vruću smjesu. Rasporediti po cijelom kalupu i ostaviti da se ohladi.

Krema:

500 ml mlijeka

2 pudinga od vanilije

2 vanilin šećera

110 g šećera

400 ml vrhnja za šlag

500 g svježih jagoda

Priprema kreme:

Dio mlijeka pomiješati s pudingom, vanilin šećerom i šećerom. Kada mlijeko zavrije, maknuti s vatre i dodati pripremljeni puding i nastaviti kuhati do guste smjese. Maknuti s vatre, prekriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi. Ohlađeni puding malo izraditi mikserom, a onda dodati izrađeno vrhnje za šlag i sjediniti. Oprane i izrezane jagode umiješati u kremu. Kremu rasporediti na podlogu.

Dekoracija: 100 ml vrhnja za šlag

Priprema dekoracije:

Na kolač pomoću vrećice za ukrašavanje staviti malo izrađenog vrhnja za šlag.

Recept iz knjige: Moji čokoladni kolači