Gris kocke su lagan i kremast kolač koji spaja čokoladnu podlogu od grisa s osvježavajućom kremom od pudinga, šlaga i sočnih jagoda. Jednostavan je za pripremu, a savršen za ljetne dane kada tražimo desert koji osvježava i oduševljava. Ovaj recept dolazi iz knjige Moji čokoladni kolači, zbirke provjerenih slastica koje uvijek uspijevaju.
Podloga:
1000 ml mlijeka
200 g pšenične krupice (grisa)
140 g šećera
3 žlice kakaa
140 g čokolade
Priprema podloge:
Mlijeko staviti kuhati. Kada zavri, maknuti s vatre i dodati pšeničnu krupicu pomiješanu sa šećerom i kakaom. Kuhati na srednjoj vatri do guste smjese. Maknuti s vatre i dodati sjeckanu čokoladu i miješati dok se čokolada ne otopi. Kalup promjera 21 x 36 cm namočiti s vodom i odmah dodati vruću smjesu. Rasporediti po cijelom kalupu i ostaviti da se ohladi.
Krema:
500 ml mlijeka
2 pudinga od vanilije
2 vanilin šećera
110 g šećera
400 ml vrhnja za šlag
500 g svježih jagoda
Priprema kreme:
Dio mlijeka pomiješati s pudingom, vanilin šećerom i šećerom. Kada mlijeko zavrije, maknuti s vatre i dodati pripremljeni puding i nastaviti kuhati do guste smjese. Maknuti s vatre, prekriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi. Ohlađeni puding malo izraditi mikserom, a onda dodati izrađeno vrhnje za šlag i sjediniti. Oprane i izrezane jagode umiješati u kremu. Kremu rasporediti na podlogu.
Dekoracija: 100 ml vrhnja za šlag
Priprema dekoracije:
Na kolač pomoću vrećice za ukrašavanje staviti malo izrađenog vrhnja za šlag.
Recept iz knjige: Moji čokoladni kolači