KT5 – tri u jedan veliki je modularni transportni sustav za povećanu učinkovitost pri transportu sanduka – box paleta u voćnjacima, a s njime se može postići značajna ušteda vremena i troškova. Fokus je na brzom i spretnom manipuliranju, a  moguće je odjednom voziti i do 12 praznih sanduka.

S obzirom na mogućnosti KT5-a, nema potrebe za dodatnim strojevima za prijenos, utovar, slaganje, transport i istovar. Ovaj modul rješava sve transportne probleme između redova, mjesta prikupljanja i skladišta.

Brzi postupak istovara

Za prikupljanje napunjenih velikih sanduka/paleta s ubranim plodovima, KT5 se može opteretiti do 6 punih sanduka (ukupne težine više od 2 tone) i transportirati ih do mjesta prikupljanja. Postupak istovara završava za nekoliko sekundi. Ova metoda se može usporediti s konvencionalnim transportnim sustavima i može se postići značajna ušteda vremena i troškova.

kt5
kt5
Modul za transport sanduka može se proširiti upravljačkom i pogonskom osovinom, dodatnim pomoćnim sustavima za optičku ili senzorsku kontrolu prema zahtjevu kupca.

Već više od 150 godina tvrtka Raussendorf (Oberlausitz, Njemačka), proizvođač transportnih modula KT5 (3 u 1), djeluje na području proizvodnje poljoprivrednih strojeva, a njeni proizvodi se odlikuju izvrsnom kvalitetom u korist kupca te daju mogućnost da se pojedini strojevi prilagođavaju individualnim zahtjevima kupaca. Oprema koja se nudi uz KT5 je nagibni utovarni pod, upravljačka konzola s držačem za kameru, zatim upravljiva ili pogonjena osovina te po izboru dodatna vizualna ili zvučna pomagala. Prednosti KT5 su ušteda do 75 % za velike transporte sanduka, vrlo je kompaktan i jak te ima visoku stabilnost. Maksimalna mu je nosivost 12 praznih ili 6 punih plastičnih / drvenih sanduka, dimenzije su 4,96 dužina, 2,10 širina te 3,10 visina. Minimalni razmak redova u voćnjaku za korištenje KT5-a mora biti 2,7 metara.

Autonomno specijalno vozilo za voćnjake i vinograde

Robot Cäsar je daljinski navođeno vozilo razvijeno za autonomnu upotrebu u voćnjacima i vinogradima. To je autonomni modularni strojni sustav za zaštitu usjeva, njegu tla, gnojidbu, žetvu i transport.

Autonomni stil vožnje ostvaruje se putem konvencionalnog diferenciranog GPS signala (EGNOS I GLONASS satelitski sustav) i radio-prijenosnog signala.

kt5

Između dvorišta i voćnjaka ili vinograda, robot Cäsar je navođen planiranom rutom uz pomoć daljinskog upravljača; od onog dijela gdje je vozilo u stanju samostalno voziti koristi pohranjene planove ruta. Planovi ruta mogu se odrediti i programirati tijekom planiranja voćnih nasada i vinograda. Nakon prijenosa pohranjenih ruta, autonomni način rada robota ostvaruje se putem upravljačke ploče. Raspoloživa je i opcija navoditi robot određenim putevima te ih snimiti i spremiti na upravljačku ploču.

Veličina robota je 3000 x 1300 x 920 mm, teži 1500 kilograma, nosivosti 2000 kilograma, a dostiže brzinu do 12 km/. Model Cäsar pogonjen je japanskim motorom Kubota V2607 s karakteristikama – 49 kW/2700 o/min.

Preduvjeti za autonomno djelovanje su nesmetani put unutar ograđenog voćnjaka ili vinograda te posebno obučeno osoblje u okruženju u kojem će se robot koristiti. Sigurnosne značajke osiguravaju hitno zaustavljanje u slučaju prepreka u smislu izbjegavanja bilo kakve mogućnosti sudara. Nakon uklanjanja prepreke potrebno je ponovno pokrenuti vozilo. Neprekidna radio veza između vozila, bazne stanice ili  mobilne komunikacije omogućava monitoring/nadzor statusa radnog stanja i lokacije u bilo kojem trenutku.

                                                                                                                              

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakTajna uspjeha sirane obitelji Jurkas
Sljedeći članakEkološki uzgoj kupusa za kiseljenje
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.