KT5 – tri u jedan veliki je modularni transportni sustav za povećanu učinkovitost pri transportu sanduka – box paleta u voćnjacima, a s njime se može postići značajna ušteda vremena i troškova. Fokus je na brzom i spretnom manipuliranju, a  moguće je odjednom voziti i do 12 praznih sanduka.

S obzirom na mogućnosti KT5-a, nema potrebe za dodatnim strojevima za prijenos, utovar, slaganje, transport i istovar. Ovaj modul rješava sve transportne probleme između redova, mjesta prikupljanja i skladišta.

Brzi postupak istovara

Za prikupljanje napunjenih velikih sanduka/paleta s ubranim plodovima, KT5 se može opteretiti do 6 punih sanduka (ukupne težine više od 2 tone) i transportirati ih do mjesta prikupljanja. Postupak istovara završava za nekoliko sekundi. Ova metoda se može usporediti s konvencionalnim transportnim sustavima i može se postići značajna ušteda vremena i troškova.

kt5
kt5
Modul za transport sanduka može se proširiti upravljačkom i pogonskom osovinom, dodatnim pomoćnim sustavima za optičku ili senzorsku kontrolu prema zahtjevu kupca.

Već više od 150 godina tvrtka Raussendorf (Oberlausitz, Njemačka), proizvođač transportnih modula KT5 (3 u 1), djeluje na području proizvodnje poljoprivrednih strojeva, a njeni proizvodi se odlikuju izvrsnom kvalitetom u korist kupca te daju mogućnost da se pojedini strojevi prilagođavaju individualnim zahtjevima kupaca. Oprema koja se nudi uz KT5 je nagibni utovarni pod, upravljačka konzola s držačem za kameru, zatim upravljiva ili pogonjena osovina te po izboru dodatna vizualna ili zvučna pomagala. Prednosti KT5 su ušteda do 75 % za velike transporte sanduka, vrlo je kompaktan i jak te ima visoku stabilnost. Maksimalna mu je nosivost 12 praznih ili 6 punih plastičnih / drvenih sanduka, dimenzije su 4,96 dužina, 2,10 širina te 3,10 visina. Minimalni razmak redova u voćnjaku za korištenje KT5-a mora biti 2,7 metara.

Autonomno specijalno vozilo za voćnjake i vinograde

Robot Cäsar je daljinski navođeno vozilo razvijeno za autonomnu upotrebu u voćnjacima i vinogradima. To je autonomni modularni strojni sustav za zaštitu usjeva, njegu tla, gnojidbu, žetvu i transport.

Autonomni stil vožnje ostvaruje se putem konvencionalnog diferenciranog GPS signala (EGNOS I GLONASS satelitski sustav) i radio-prijenosnog signala.

kt5

Između dvorišta i voćnjaka ili vinograda, robot Cäsar je navođen planiranom rutom uz pomoć daljinskog upravljača; od onog dijela gdje je vozilo u stanju samostalno voziti koristi pohranjene planove ruta. Planovi ruta mogu se odrediti i programirati tijekom planiranja voćnih nasada i vinograda. Nakon prijenosa pohranjenih ruta, autonomni način rada robota ostvaruje se putem upravljačke ploče. Raspoloživa je i opcija navoditi robot određenim putevima te ih snimiti i spremiti na upravljačku ploču.

Veličina robota je 3000 x 1300 x 920 mm, teži 1500 kilograma, nosivosti 2000 kilograma, a dostiže brzinu do 12 km/. Model Cäsar pogonjen je japanskim motorom Kubota V2607 s karakteristikama – 49 kW/2700 o/min.

Preduvjeti za autonomno djelovanje su nesmetani put unutar ograđenog voćnjaka ili vinograda te posebno obučeno osoblje u okruženju u kojem će se robot koristiti. Sigurnosne značajke osiguravaju hitno zaustavljanje u slučaju prepreka u smislu izbjegavanja bilo kakve mogućnosti sudara. Nakon uklanjanja prepreke potrebno je ponovno pokrenuti vozilo. Neprekidna radio veza između vozila, bazne stanice ili  mobilne komunikacije omogućava monitoring/nadzor statusa radnog stanja i lokacije u bilo kojem trenutku.

                                                                                                                              

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakTajna uspjeha sirane obitelji Jurkas
Sljedeći članakEkološki uzgoj kupusa za kiseljenje
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.