Kadifice (lat.Tagetes) su naročito prepoznatljive kao ukras u vrtovima, prirodni su zaštitnici organskog vrta i jake narančaste boje. Rastu u visinu do 2 metra, ovisno o vrsti. Kod nas su najčešće prepoznatljive u uzgoju u kućnim vrtovima ili parkovima, a u novije vrijeme sve više raste njihov značaj kao prirodnog repelenta pojedinim biljnim štetnicima.

Kadifice pozitivno utječu na zdravlje biljaka i tla te zaustavljaju brojne mikroskopske nematode koje se hrane sokovima iz korijenja biljaka, no s druge strane vrlo su osjetljive na napad puževa koji ih u većem broju mogu tijekom noći gotovo pobrstiti, stoga se preporučuje u njihovoj blizini posaditi biljke čiji miris smeta puževima, poput gorušice, rajčice, dragoljuba ili paprati. Kadifice također svojim mirisom odbijaju komarce, stoga ih možete posaditi na mjestima za večernji odmor i boravak.

Vole sunčane položaje

Kadifica cvate cijelo ljeto sve do pojave prvih mrazeva. Najviše voli sunčane položaje i različite tipove tla. Kod nas se često sije u parkovima u cvjetne gredice. Klijavost sjemena kadifice je jako uspješna i bez problema je moguće presađivanje nakon nicanja. Rijetko je napadaju bolesti, od kojih je osjetljivija na pepelnicu. Nakon nicanja i cvatnje ocvale glavice uklanjamo kako bismo potaknuli daljnju cvatnju. Sjeme za iduću godinu prikupljamo tako da ostavimo nekoliko cvjetova da se dobro osuše i pokupimo suho sjeme.

 class=
Kultivar Tagetes erecta posađena u povrtnjaku na lokaciji Bedenica, Hrvatsko Zagorje

Razlikujemo nekoliko kultivara kadifice:

Tagetes erecta (afrička kadifica) : visoka je od 30 cm do 1 m. Cvate od ljeta do početka jeseni. Cvjetovi su blijedožuti do tamnonarančasti, promjera 5 cm.

Tagetes patula (francuska kadifica): naraste od 15 do 30 cm. Cvjetovi su manji nego od kultivara Erecta. Mogu biti žute, narančaste ili crvene boje.

Tagetes signata: visine je od 15 do 20 cm. Cvjetovi su za razliku od prethodnih kultivara mali i jednostavni.

 class=
Sjeme Tagetes patule