Šljiva (Prunus domestica L.) je jedna od najraširenijih vrsta voćkarica na području Jugoistočne Europe. Zbog svojih plodova kultivira se već stoljećima. Postoje dvije velike skupine sorata šljiva: šljive europskog podrijetla i šljive japansko–kineskog podrijetla. Izvorne vrste ovih dviju skupina sorata su potpuno različite. Europska šljiva potječe s Kavkaza i zapadne Azije odakle je prvo dospjela u Grčku, a zatim se proširila i diljem većeg dijela umjerene zone. Među europskim sortama ima stranooplodnih, djelomično samooplodnih i samooplodnih sorata. Japansko–kineske sorte vode podrijetlo od jedne vrste divlje šljive koja raste u Kini. Njihov je uzgoj bio poznat oko 300. godine prije Krista. Cvatu ranije od europskih, a i osjetljivije su na hladnoću pa se mogu uzgajati samo u mediteranskom području. Japansko–kineske sorte su stranooplodne, a među njima postoje i sorte koje se ne mogu međusobno oploditi.

Uvjeti za uzgoj

Šljiva najbolje uspijeva u umjereno kontinentalnoj klimi sa srednjom godišnjom temperaturom od 9 do 11 °C. Srednja temperatura zraka u lipnju, srpnju i kolovozu trebala bi biti između 18 i 20 °C, a godišnja količina padalina bi između 700 i 1000 mm. Ako se u razdoblju od 20 do 30 dana nakon cvatnje pojavi suša, dolazi do jakog otpadanja zametnutih plodova. Stoga je za uspješan uzgoj šljive za tržište nužno natapanje u gotovo svim područjima uzgoja jer se u posljednje vrijeme sve više pojavljuje manjak padalina i povećana temperatura zraka tijekom vegetacije kao posljedica klimatskih promjena.

 class=
Europska šljiva

Podloge za šljivu

Kao generativna podloga za šljivu u Hrvatskoj se često rabi džanarika. Odlikuje se velikom genetskom raznolikošću, tako da se u literaturi navodi da postoji više od 300 tipova. Nema dobru podudarnost sa sortama ruth gerstetter, californian blue, stanley i dr. pa njih ne bi trebalo cijepiti na džanariku. Slabo podnosi teška i vlažna tla i ima veliku bujnost pa nije za manje okućnice. Opasan virus šarke šljive, koji je gotovo uništio mnoge šljivike u Hrvatskoj, ne prenosi se sjemenom pa se generativne podloge mogu upotrebljavati  bez veće opasnosti, pazeći da nakon nicanja sjemenjaka ne dođe do napada lisnih uši koje prenose virus s oboljelih stabala.

Od bujnijih vegetativnih podloga preporučljiva je INRA Marianna 8.1 koja je podudarna s velikim brojem europskih i japansko–kineskih sorata šljiva i prilagodljiva je različitim tipovima tla. Srednju bujnost imaju podloge GF 43, INRA Julijana GF 655–2, i St. Julien A. Nažalost, dvije posljednje podloge tjeraju korijenove izdanke, a St. Julien A ne podnosi veću količinu fiziološki aktivnog vapna. U novije se vrijeme javljaju podloge Jaspi, Fereley i dr. o kojima je teško davati preporuke jer nisu dovoljno istražene u ekološkim uvjetima Hrvatske. Odlikuju se dobrom podudarnošću ne samo sa šljivom nego i drugim koštičavim voćkama, što im povećava vrijednost.

Uzgojni oblici za šljivu i rezidba za pojedini uzgojni oblik po godinama

Popravljena pramida

Vretenasti grm

Rodni izbojci šljive

Preporuke za rezidbu

Rezidba na oblik

Rezidba na rod

Sorte šljive

Gnojidba

Berba i skladištenje plodova

Zaštita šljiva od uzročnika bolesti i štetnika

Najvažniji uzročnici bolesti šljiva i zaštita od njih

Koji su uzgojni oblici šljive te kako se pojedini uzgojni oblik orezuje u kojoj godini, koji su rodni izbojci šljive te kako se obavlja rezidba na rod i oblik ovisno o tome kojoj skupini pripada pojedina sorta saznajte u nastavku priloga kojeg cijelog možete pročitati u tiskanom izdanju Gospodarskog lista br. 4/2020. U prilogu na 15 stranica saznajte detaljno i o desetak najpoznatijih sorata šljive, gnojidbi, berbi i skladištenju plodova, kao i o načinima zaštite šljiva od najvažnijih uzročnika bolesti i štetnika koji čine velike ekonomske štete u šljivicima. Autori priloga su prof. dr. sc. Tomislav Jemrić, Marko Vuković, mag. ing. agr. i mr. sc. Milorad Šubić

Prethodni članakNajbolje mak kocke
Sljedeći članakOstali članci u ovom broju
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.