Podloga (za 4-6 čaša):

✦1 paket Oreo keksa (176 g)

✦50 g otopljenog maslaca

Priprema: Kekse samljeti i pomiješati s otopljenim maslacem. Smjesom puniti dno dekorativnih čašica i staviti ih u hladnjak.

Krema:

✦200 g borovnice

✦50 g kristal šećera

✦60 ml vode

✦½ mljevene želatine (5 g)

✦250 g mascarponea

✦400 ml vrhnja za šlag

✦3 žlice šećera u prahu

✦1 žličica arome vanilije

Priprema: Borovnice, kristal šećer i vodu staviti ku­hati. Kuhajući gnječiti borovnice dok se ne raspad­nu pa ih protisnuti kroz cjediljku. Želatinu pripremiti prema uputi na vrećici te umiješati u kuhane borov­nice. Izraditi mikserom vrhnje za šlag, mascarpone, šećer u prahu i aromu vanilije u mekšu kremu pa podijeliti na tri dijela.

Trećinu mascarpone kreme pomiješati s ohlađenim borovnicama. Trećinu te kreme odvojiti i dodati u drugu trećinu mascarpone kreme. Opet od te kreme odvojiti trećinu i pomije­šati s ostatkom mascarpone kreme. Puniti čašice od najtamnije kreme prema najsvijetlijoj. Nakon sva­kog sloja staviti pola sata u zamrzivač da se krema stegne kako se slojevi ne bi pomiješali. Ukrasiti po želji borovnicama, ribanom čokoladom ili keksima.

Recept iz knjige Moji kremasti kolači

Prethodni članakFina torta
Sljedeći članakJesenska zaštita uljane repice
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.