Tijesto:

✦20 dag čokolade za kuhanje

✦20 dag smeđeg šećera

✦10 dag maslaca

✦5 jaja

✦6 dag brašna bez glutena

✦7 dag kakaa

Priprema: Čokoladu, šećer i maslac otopi­ti na pari. Malo ohladiti, pa dodavati jedno po jedno jaje miješajući pjenjačom. Dodati brašno i kakao, pa preliti u kalup za tortu promjera 26 cm, prethodno premazan ma­slacem i posipan kakaom. Peći na 180 °C, oko 20 minuta. Ohladiti na sobnoj temperaturi.

Žele:

✦20 dag malina

✦5 dag šećera

✦7,5 dag vode

✦0,7 dag mljevene želatine

Priprema: Maline, šećer i vodu prokuhati i propasirati. Želatinu staviti u hladnu vodu da nabubri, pa dodati u vrući pire od malina. Preliti u manji kalup promjera 18 cm. Kad se počne želirati prebaciti u zamrzivač.

Krema od čokolade:

✦4 dcl vrhnja za šlag

✦½ kg mascarpone sira

✦12 dag čokolade za kuhanje

Priprema: Čvrsto izmiksati vrhnje za šlag, te dodati mascarpone. Podijeliti smjesu na dva dijela i u jedan dodati otopljenu i malo ohla­đenu čokoladu. Čokoladnu kremu razmazati po ohlađenom biskvitu i na nju staviti žele.

Krema od malina:

✦3 listića želatine

✦10 dag malina

✦3 žlice šećera u prahu

Priprema: Želatinu namočiti u hladnoj vodi. Maline s malo vode i šećerom prokuhati i propasirati. Želatinu ocijediti i umješati u vrući pire. U drugu polovicu kreme od mas­carponea i šlaga dodati ohlađeni pire sa žela­tinom. Na žele staviti kremu od malina. Ukra­siti malinama i čokoladnim strugotinama.

Recept iz knjige Premium kolači, deserti i slastice

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakMuškat momjanski, Kabola i EU
Sljedeći članakOMBRE OREO
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.