Biskvit:
✦3 jaja
✦100 g šećera
✦1 vanilin šećer
✦100 g oštrog brašna
Priprema:
1. Jaja sa šećerom i vanilin šećerom pjenasto umutiti dok smjesa ne pobijeli. Na kraju pjenjačom lagano umiješati brašno.
2. Rasporediti u kalup obložen papirom za pečenje dimenzije 37 x 35 cm. Peći u zagrijanoj pećnici na 190 °C, 8 – 9 minuta. Ne peći dugo da biskvit ne puca pri savijanju.
Žele:
✦200 g borovnica
✦70 g šećera
✦15 g škrobnog brašna (gustina)
✦4 žlice vode
Priprema:
3. Prokuhati borovnice sa šećerom. Izgnječiti vilicom i nakon 2 – 3 min kuhanja, dodati razmućeno škrobno brašno u vodi. Kuhati miješajući dok se ne zgusne i vruće namazati na biskvit. Staviti u hladnjak da se ohladi i stisne.
Krema:
✦500 g mascarpone sira
✦60 g šećera u prahu
✦1 žličica arome vanilije
✦125 ml vrhnja za šlag
Priprema:
4. Umutiti mascarpone sa šećerom u prahu i aromom vanilije, pa ručno umiješati posebno umućeno vrhnje za slag.
5. Po želeu namazati kremu od koje odvojiti par žlica za dekoraciju. Biskvit izrezati na trake od 5 cm.
6. Prvu traku smotati okomito na tanjuru na kojem će stajati torta, a svaku sljedeću traku motati oko prethodne i tako redom dok se ne potroše sve trake. Oko gotove torte staviti obruč za torte da se bolje stisne. Ohladiti najmanje nekoliko sati ili preko noći u hladnjaku. Ukrasiti ostatkom kreme i bobičastim voćem.
Recept iz knjige Moji voćni kolači