Muškat momjanski postao je 18. hrvatsko vino sa zaštićenom oznakom izvornosti u EU. Tako je došlo naše vrijeme za posjet Momjanu i podrumu Marina Markežića Kabole.

Momjan je slikovit gradić sa selima razasutim po brdima gdje su maslinici i vinogradi. Muškat momjanski je najprepoznatljivije vino ovog dijela Istre. Prema legendi, u njegovim čarima uživalo se na dvorovima cara Franje Josipa u Beču i Emanuela III. u Rimu, a još je 1935. na smotri vina u Bruxellesu osvojio zlatnu medalju.

Vjeruje se da je ta autohtona sorta vinove loze na momjanske brežuljke stigla iz talijanske Furlanije na početku 13. stoljeća. Danas se njeguje na malom području od Oskoruša do Merišća. Miriše na divlje karanfile, ruže i kadulje, savršeno se sljubljuje uz slastice i najfinija jela. Nema podruma u sjeverozapadnom dijelu Istre koji uz malvaziju i teran ne proizvodi i to vino svojih predaka.

Bilo je to i prvo vino koje je obitelj jednog od najpoznatijih hrvatskih vinara Marina Markežića napunila u boce još davne 1891. Nekoliko boca iz te godine i danas se čuva u arhivi njegove vinarije Kabola u Kanedolu u blizini Momjana. Danas, u podrumu obnovljene stare kamene stancije uz vrhunske malvazije i terane, proizvodi se i svježi secco, sjajan poluslatki muškat momjanski i jedinstven muškat dolce.

Zanimljive arome

Kabolin svježi secco ima cvjetne note kamilice, bagremovog meda, ušećerene narančine kore i ananasa. Izvrstan je odabir za aperitiv, a može ga se poslužiti i uz istarski pršut u kombinaciji s domaćim ovčjim sirom. Kabolin poluslatki muškat momjanski ima cvjetnu notu koju prati sočna nektarina, pa liči i malo livadnog meda. S jedne strane topao i mekan, s druge lijepe svježine i srednjeg tijela.

Harmoničan, intenzivan, s notom marelice na „aftertasteu“ i treba ga poslužiti uz voćne kolače. Može biti i zamjena za desert. Slatki Kabolin muškat dolce od prosušenih bobica, jantarne je boje, intenzivnog okusa, punog tijela, sjajno uravnotežen. Otvara se aromom pečene dunje, slijede livadni med, suhe smokve i marelice te ugodna nota karamele. Najbolje je poslužiti ga uz čokoladni souffle ili tvrde sireve. Marino Markežić Kabola prvi je u Hrvatskoj proizveo vina u amforama. Također, prvi je u Istri prešao na ekološku proizvodnju. Tako ova tri Kabolina muškata, kao i svi njegovi proizvodi, imaju bio certifikat. Njegovo imanje jedinstvena je oaza i utočište za ljubitelje sklada, ljepote i vrhunskih vina.

muškat momjanski kabola

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje