Biskvit (za 4 – 6 staklenki od 320 ml):

✦2 jaja

OGLAS

✦8 žlica šećera

✦8 žlica tople vode

✦½ dcl ulja

✦7 žlica brašna

✦2 žlice kakaa

✦½ praška za pecivo

Priprema: Pjenasto umutiti jaja sa šećerom. Kad smjesa naraste i zapjeni se, dodati vodu, ulje i na kraju brašno pomiješano s kakaom i praškom za pecivo. Peći na 180 °C, oko 15 minuta, u kalupu dimenzije 21 x 34 cm, prethodno obloženom papirom za pečenje. Ohlađeni biskvit rezati na kružiće koji će odgovarati veličini staklenke ili čaše.

Krema:

✦20 dag krem sira (Philadelphia, ABC i sl.)

✦20 dag sira mascarpone

✦2 dcl vrhnja za šlag

Priprema: Izmiješati krem sir sa sirom mascarpone i dodati tučeno vrhnje za šlag.

Nadjev:

✦40 dag višanja

✦2 dcl soka od višanja

✦2 žlice gustina

✦po želji šećera i likera od višanja

Priprema: Od ukupne količine višanja odvojiti nekoliko za ukrašavanje, a ostatak usitniti štapnim mikserom. Sok iz kompota i šećer, ili ako su zamrznute višnje odmrzavanjem pustile sok, staviti kuhati. Ukuhati gustin pomiješan s 2 žlice soka, dodati usitnjene višnje i likera po želji, te ostaviti da se hladi povremeno miješajući. Na dno svake staklenke ili čaše staviti kružić biskvita, sloj kreme i nadjev od višanja, pa ponoviti postupak još jednom. Ukrasiti višnjama.

Recept iz knjige Premium kolači, deserti i slastice

Prethodni članakPrijedlog programa potpore sektoru svinjogojstva zbog pojave afričke svinjske kuge
Sljedeći članakPavlova u obliku vijenca
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.