Zagrebačka županija, Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo i Grad Zagreb, Gradski ured za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje organiziraju izložbeno-prodajnu manifestaciju „Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije i Grada Zagreba“, koja će se ove godine održati u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb, Ulica grada Vukovara 68, u subotu i nedjelju, 13. i 14. prosinca 2025. godine, od 09,00 do 18,00 sati.
Cilj manifestacije je promicanje domaće proizvodnje, poticanje održivih prehrambenih navika i svijesti o smanjenju otpada od hrane, uz stvaranje prepoznatljivog “zagrebačkog tržišta”. Dane hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije i Grada Zagreba – manifestacija koja već više od dva desetljeća okuplja proizvođače iz Zagrebačke županije i Grada Zagreba, ljubitelje domaće hrane i sve koji cijene tradiciju, kvalitetu i zajedništvo, ove godine donosi pregršt novosti.
Posjetitelji će osim kušanja i kupovine kvalitetnih proizvoda iz susjedstva, tijekom dva dana moći sudjelovati na 6 različitih radionica i dvije fokus grupe, donirati hranu putem posrednika, dobiti stručne savjete poljoprivrednih savjetnika, uživati u glazbenim nastupima kulturno-umjetničkih društava i osvježiti se posebnom gastro ponudom.
Za one koji žele probuditi kreativca u sebi mogu sudjelovati na radionici oslikavanja licitarskih srca i drvenih konjića nakon koje će uslijediti zajedničko kićenje božićnog drvca. U božićnom duhu je i radionica izrade svijeće od voska, koju će svaki sudionik ponijeti kući. Za djecu od 8 do 12 godina održat će se mala eko radionica na kojoj će djeca upoznati svijet pčela, njihovu ulogu u prirodi i važnost za zdravlje ljudi i pritom se dobro zabaviti. Oni koji sanjaju postati znanstvenici imaju priliku sudjelovati na radionici gdje će uz pomoć mikroskopa uočiti razliku između „mrtvog“ i „živog“ i saznati kakvo je tlo potrebno za proizvodnju zdrave hrane. Na zabavan i edukativan način, kroz radionicu „Super moćni otpad od hrane“, obradit će se jedna ozbiljna i aktualna tema, gdje će sudionici naučiti kako smanjiti otpad od hrane u kućanstvu, izračunati ekološki otisak, iskoristiti ostatke hrane i pretvoriti ih u nove recepte.
Za kraj svakako predlažemo posjetiteljima da predahnu i osvježe se uz kuhanu Samoborsku češnofku i toplo kuhano vino. Dođite, upoznajte proizvođače iz svoje okolice, otkrijte nove proizvode i postanite dio priče koja spaja ljude, hranu i ljubav prema domaćem. Detaljnije informacije možete naći na internetskoj stranici danihrane.com









