– 12 dag slanine
– 1 kg govedine (srednji dio buta)
– sol
– papar
– 250 ml crnog vina
– 2 luka
– 6 dag maslaca
– 2 teleće nožice
– 250 ml bistre juhe
– naribani muškatni oraščić
– 2 kocke šećera
– 1 svežnjić začinskog bilja
– 250 g malih mrkvica

Narežite slaninu na kratke komadiće, pa ih zabodite u govedinu. Potom natrljate soli i paprom. Povežite meso kuhinjskim koncem, pa ga ostavite 2-3 sata u crnom vinu. Potom ga izvadite i ostavite da se ocijedi. Očistite luk i narežite ga na komadiće. Zagrijte maslac pa na jakoj vatri propržite meso sa svih strana. Dodajte crno vino. Odvojite meso i kožu s telećih nožica, pa ih dodajte govedini. Potom dodajte bistru juhu, luk muškatni oraščić, šećer i svežnjić začinskog bilja. Pirjajte oko 3 sata na laganoj vatri. Dvaput okrenite; 40 minuta prije završetka kuhanja očistite i operite mrkve. Zagrijte preostali maslac. Pirjajte mrkve oko 10 minuta da omekšaju. Izvadite meso, odstranite konac, a meso narežite i stavite na pladanj. Dodajte mrkvice i komade teletine pa stavite na toplo mjesto. Prokuhajte i procijedite umak i poslužite ga uz meso.

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakAgencija isplatila cjelokupni ovogodišnji iznos državne potpore za maslinovo ulje
Sljedeći članakKeks kapica
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.