za ossobuco:
teleća koljenica oko 2 kg
malo brašna
2 manja luka
4 manje mrkve
1/4 sijeckanog celerovog korijena
2 stabljike celera, sitno nasjeckane
4 režnja češnjaka
maslinovo ulje
3 dcl bijelog vina
2 lovorova lista
majčina dušica
40 dag rajčice (peleti, pasirana, svježa)
za gremolatu:
naribana korica jednog limuna
1 režanj češnjaka
2-3 žlice svježe nasjeckanog peršina
za rižoto s kurkumom:
pileći ili povrtni temeljac
2 žlice maslaca
maslinovo ulje
500 g riže
malo kurkume
3 žlice svježe naribanog parmezana
sol i papar

Za ossobuco meso posolite, uvaljajte u brašno i dobro otresite. U plićoj posudi s poklopcem zagrijte maslinovo ulje, i popržite meso na kratko sa svih strana. Meso izvadite, u tavu dodajte malo vina, a kada se zapečeni sloj otopi, tekućinu dodajte u meso. Posudu obrišite papirnatim ubrusom, a na ostatku maslinovog ulja pirjajte nasjeckani luk, mrkvu, češnjak, korijen i list celera, te rajčicu. Povrće podlijevajte vinom. Kada povrće omekša, na njega složite komade mesa. Dodajte majčinu dušicu, lovorov list, papar i malo vina, poklopite i stavite u zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva. Ostavite da se peče 2,5-3 sata, dok se meso ne počne odvajati od kostiju. Za gremolatu sve sastojke za gremolatu izmiješajte zajedno. Rižoto s kurkumom – u većoj posudi ugrijte žlicu maslaca s malo maslinovog ulja. Dodajte rižu i pirjajte nekoliko minuta mješajući. Dodajte kurkumu, te na umjerenoj vatri kuhajte rižoto, dodajući malo po malo temeljca. Kada je riža al dente, sklonite je s vatre, dodajte žlicu maslaca, naribani parmezan, sol i papar. Promiješajte i poslužite, a kada je ossobuco gotov, pospite ga s gremolatom.

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakPrigodna rolana janjetina
Sljedeći članakPotica
Gospodarski
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.