900 g kelja
200 g vrganja
100 g suhe mesnate slanine
2 glavice luka
2 češnja češnjaka
2 dl crvenog vina
1 dl mlijeka
2 žlice kiselog vrhnja
2 žlice brašna
žlica celerovog lista
maslac
papar
sol

PRIPREMA:

 

Kelj očistite, operite i narežite na rezance. Stavite ga u posoljenu kipuću vodu i kuhajte 15 minuta, a zatim ocijedite. Vrganje očistite, operite i narežite na tanke listiće. Na zagrijanom maslacu popržite na kockice narezanu slaninu, dodajte nasjeckani luk i nasjeckani češnjak, a zatim narezane vrganje, pa sve zajedno kratko vrijeme pirjajte. Zatim pirjanim vrganjima dodajte ocijeđ eni kelj, zalijte vinom i vodom da sve bude pokriveno, posolite i popaprite. Kuhajte na srednjoj vatri dok sve potpuno ne omekša. Za vrijeme kuhanja po potrebi dolijte malo tople vode. U zgotovljeno jelo dodajte brašno razmućeno s mlijekom i zajedno kuhajte još 5 minuta, a zatim umiješajte kiselo vrhnje i pospite nasjeckanim celerovim listom.

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakPalenta s mesnim raguom
Sljedeći članakPurica s paprikama i krumpirima
Gospodarski
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.