– 20 dag čvaraka
– 35 dag brašna
– 2 dag kvasca
– 1 šalica mlijeka
– 1 žlicica šećera
– 3 žumanjka
– 2-3 žlice kiselog vrhnja
– 1 žlicica soli

Čvarke sitno sameljite, pomiješajte s 5 dag brašna i stavite po strani. Zatim uspite 30 dag brašna u posudu. U sredini napravite udubinu a u nju uspite kvasac zajedno s mlijekom, koje ste prethodno zasladili šećerom. Nakon toga u posudu dodajte 2 žumanjka, kiselo vrhnje i sol, te zamijesite tijesto i izvaljajte ga. Ravnomjerno po njemu rasporedite čvarke, te presavinite tijesto. Ostavite ga da se odmori oko 30 minuta, te ponovite postupak još dva puta. Zatim pomocu čaše ili kalupa oblikujte malene krugove koje ćete premazati žumanjkom i peći oko 15-20 minuta na 220º dok ne postanu zlatno žuti.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakJavni pozivi za dodjelu zakupa za državno poljoprivredno zemljište
Sljedeći članakZapečena juha od kruha
Jasmin Budinski
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.