1 manja glavica kupusa
konzerva pelata
50 dag mljevenog miješanog mesa
2 luka
mala šalica riže (80-100 g)
3 žlice krušnih mrvica
10 dag ribanog tvrđ eg sira
2 žlice kosanog peršina
1 jaje
mješavina začina
sol
papar
žličica mljevene crvene paprike

Kupus narežite na trakice, pomiješajte ga u posudi sa nasjeckanim pelatima (i sa svim sokom od pelata) i sjeckanom glavicom lukom, dodate mješavinu začina, popaprite, posolite pa premjestite u malo nauljeni lim za pečenje. Pokrite alu folijom i pecite u pećnici na 180 oC oko 40 min. Povremeno promiješajte. U međ uvremenu rižu skuhate na vodi začinjenoj s malo mješavine začina. Kuhanu rižu ocijedite pa ju pomiješate s kosanim peršinom, polovicom glavice nasjeckanog luka i naribanim sirom. U većoj posudi pomiješati mljeveno meso, pola glavice nasjeckanog luka, jajem, mrvicama, mješavinom začina , soli, paprom i mljevenom crvenom paprikom. Mijesiti rukom dok ne postane kompaktno. Izrežite papir za pečenje na veličinu malo veću od lima za pečenje, pa na njega rukama nanesite mesnu smjesu u obliku pravokutnika, veličine otprilike 30×25 cm. Žlicom nanesite i premažite rižu po mesu tako da ostane oko 2 cm slobodnog ruba. Uz pomoć papira savite roladu. Izvadite povrće iz pećnice, u sredini lima napraviti mjesta za roladu pa ju oprezno premjestite u lim. Pecite nepoklopljeno još 40 min na istoj temperaturi dok rolada ne dobije zlatno smeđ u boju.

Prethodni članakJuha od junećeg repa
Sljedeći članakSlana pogača
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.