Priprema:
– 1 kg srnećih odrezaka
– 50 ml ulja
– 200 g luka
– 50 g suhe slanine
– 100 g celerova korijena
– 100 g peršinova korijena
– 150 g mrkve
– 100 ml pasirane rajčice
– peršinov list
– 1 žlica pekmeza od šljiva
– 1 žlica gussnela

Za marinadu:
– 1 žlica Vegete
– 2 češnja češnjaka
– 500 ml bijelog vina
– 1 lovorov list
– 1-2 klinčića
– 1 žličica borovica

Vino razrijedite s 200-300 ml vode i ostavite da zavrije. Dodajte lovorov list, klinčiće, borovicu, narezan češnjak i Vegetu. Marinadu kuhajte na laganoj vatri desetak minuta, ohladite, a zatim njome prelijte pripremljene odreske. Ostavite ih da se mariniraju na hladnom mjestu oko 3 sata. Nakon mariniranja, odreske sa svih strana popecite na zagrijanom ulju. Dodajte narezanu suhu slaninu, nasjeckani luk, mrkvu i peršinov korijen narezane na kolutiće, a celer na ploške. Odreske podlijte mješavinom vina u kojoj su se marinirali i pirjajte u poluotkrivenoj posudi oko 30 minuta. Zatim dodajte pekmez od šljiva koji ste razrijedili s 2-3 žlice vode, pasiranu rajčicu i ostatak marinade zajedno sa začinima. Nastavite pirjati na laganoj vatri oko 40 minuta dok meso ne omekša. Pred kraj kuhanja umiješajte gussnel razmućen s malo vode i kratko prokuhajte. Srneće odreske možete poslužiti uz palentu.

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakKunić u umaku od kestena
Sljedeći članakJadro
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.